„Vorbește cu copilul tău despre droguri…Dacă nu, o va face altcineva în locul tău…”
Transformările prin care trece copilul tău pot da, la pubertate, și comportamente precum consumul de alcool, de droguri, fumatul etc.
Cum procedezi când afli că adolescentul tău consumă droguri?
1.Rămâi calm
Abuzul de substanțe poate distruge familia. Abordarea unei probleme grave legate de consumul de droguri sau abuzul de alcool în cadrul familiei pune părinții la încercare la fel de mult ca oricare altă provocare parentală.
Dacă bănuiai că adolescentul tău consumă substanțe, și acum ești sigur de acest lucru nu este sfârșitul lumii.
Indiferent de ce se întâmplă, el este încă copilul tău. Modul în care reacționezi poate face diferența în procesul său de recuperare.
- Vorbește-i cu blândețe
- Nu te învinovăți.
- Stabiliți care sunt soluțiile pentru această situație
- Nu uita că nu eşti singur
Subiectul este extrem de delicat, iar adolescenții care consumă substanțe sunt deja într-o stare fragilă.
Nu presupune că ști întru totul prin ce trece și cum se simte. Păstrează întotdeauna linii de comunicare deschise cu el, astfel încât să fie întotdeauna sigur că ești o persoana în care poate avea încredere și că ești alături de el prin tot ce trece.
2. Pregătește-te pentru o discuție cu el într-un mediu privat
Evită să ai așteptări prea mari. E posibil ca adolescentul tău nici măcar să nu recunoască la început că ar consuma droguri, să nu mai vorbim de angajamentul de a nu le mai folosi sau de a primi ajutor.
Stabileșteți obiective rezonabile și fii conștient de faptul că doar dacă reușești să îți exprimi nemulțumirea ta față de faptul că el consumă droguri sau băuturi alcoolice, este deja un mic triumf.
3. Fii pregătit pentru reacția adolescentului
Adolescentul tău nu va fi fericit să deschizi acest subiect atât de sensibil pentru el, dar acest lucru este de așteptat.
Ceea ce s-ar putea să nu te aștepți este să fii numit mincinos, ipocrit sau să fii acuzat că i-ai umblat printre lucruri.
Gândește-te cum vei reacționa în acest caz!
Exemple
Iată un exemplu în acest sens:
Adolescentul: Mi-ai umblat printre lucruri? E foarte urât din partea ta! Eu am avut încredere în tine!
Părintele: Îmi pare rău că simți că ți-am înșelat încrederea. Dar ca părinte, sarcina mea este să mă asigur că ești în siguranță și sănătos. Prin urmare, a fost nevoie să intervin în această situație deoareace eram convins/ă că faci ceva ce este periculos pentru tine.
Dacă și tu ca părinte fumezi sau bei alcool destul de des poți să ai următoarea discuție:
Adolescentul: Ești așa ipocrit să îmi ții mie lecții când și tu fumezi și bei alcool!
Părintele: Înțeleg că ești supărat! Eu mi-aș fi dorit să nu fi început să fumez, pentru că este foarte greu să renunți la acest obicei.
Explică-i că este legal pentru adulți să bea și să fumeze, și că este ilegal pentru persoanele sub 18, deoarece creierul lor nu este încă pregătit în totalitate să facă față alcoolului.
„Te iubesc prea mult ca să te las să faci aceleași greșelile pe care le-am făcut eu. „
Dacă adolescentul tău susține în continuare că nu consumă droguri sau alcool
Rămâi calm
Te iubesc foarte mult, sunt alături de tine orice s-ar întâmpla. Am nevoie ca tu să-mi adevărul, ca să-mi dau seama cum să te ajut. Nu voi fi nervos/nervoasă și nici n-o să te pedepsesc.
Vorbește despre propriile tale amintiri și greșeli, astfel încât tu și adolescentul tău să puteți relaționa unul cu celălalt mai bine.
Concluzii
Chiar dacă urmezi toate aceste sfaturi, nu există nici o garanție că unul dintre voi nu va ridica tonul sau că o criză de furie sau de plânsul nu va avea loc.
Dacă lucrurile devin prea agitate sau emoționale, puteți încheia conversația pe moment, dacă tu crezi că aveți nevoie de timp să vă liniștiți cu toții. Poți spune: „Nu vom ajunge nicăieri dacă continuăm cu toții să țipăm.
Să facem o pauză de cinci minute și apoi să reluăm din nou discuția.
Dacă tu și adolescentul tău simțiți că această discuție vă provoacă emoții prea puternice și greu de gestionat atunci e mai bine să încheiați discuția, și să o reluați următoarea zi, dar să încercați o altă abordare.