Stima de sine

Atunci când copiii se simt bine cu ei înșiși, acest lucru îi ajută și îi pregătește pentru succes în toate domeniile, începând de la școală, la prietenii, la viața socială etc.

Sentimentele pozitive, cum ar fi acceptarea de sine sau încrederea în sine, îi ajută pe copii să încerce noi provocări, să facă față greșelilor și să încerce din nou. A fi  mândru de propriile abilități și realizări, îi ajută pe copii să dea ce au mai bun în ceea ce fac.

În schimb, copiii cu stima de sine scăzută se simt nesiguri pe ei înșiși. Dacă ei cred că alții nu îi acceptă, nu se implică în anumite activități. Ei permit să fie tratați într-o manieră neplăcută și au dificultăți în a se descurca singuri.

Copiii care nu au încredere că vor reuși vor evita provocările și vor renunța cu ușurință sau nu vor ști cum să își repare greșelile.

Stima de sine scăzută poate bloca succesul. Aceasta le amplifică copiilor stresul de a face față provocărilor cotidiene.

Uneori este ușor să observi când copiii au o părere bună despre ei înșiși și când nu. Deseori această idee de a ne simți bine despre noi înșine este definită ca „stimă de sine”.

Copiii care au stima de sine ridicată tind să:

  • Se simtă apreciați și acceptați
  • Se simtă încrezători că pot face ceea ce se așteaptă de la ei
  • Se simtă mândri de lucrul care l-au făcut
  • Gândească lucruri bune despre ei înșiși
  • Fie mereu pregătiți pentru provocările cotidiene

Copiii cu stima de sine scazută de multe ori:

  • Se simt auto-critici și sunt severi cu ei înșiși
  • Se simt nesiguri pe ei, sau nu la fel de buni ca ceilalți copii
  • Se concentrează asupra momentelor în care eșuează, mai degrabă decât asupra momentelor în care reușesc
  • Sunt lipsiți de încredere
  • Se îndoiesc de capacitatea lor de a face bine lucrurile

Stima de sine este rezultatul unor experiențe care ajută un copil să se simtă capabil, eficient și acceptat.

Dacă învățăm să concurăm cu noi și doar cu noi, mai devreme sau mai târziu rezultatele vor fi excepționale la propriu, așa că,  să îți înveți copilul merită orice efort ai face.

Și totuși nu sunt necesare eforturi supranaturale, ci eforturi mici dar susținute zi de zi.

În continuare o listă cu ce anume ar fi indicat să facem:

1. Aplică modelul de empatie – fereastra copilului

Cunoaște-ți copilul și încearcă să vezi lucrurile din punctul său de vedere, asta te va ajuta să-l ajuți să învețe să creadă în el însuși.

Acest tip de conexiune cimentează blocurile de auto-valoare. Cu cât este implementant mai devreme acest lucru, cu atât devine totul mai ușor și copilul mai puternic.

2. Crește un copil încrezător vindecându-ți propria stimă de sine

Stima de sine a copilului este dobândită, nu moștenită. Anumite trăsături ale părinților și anumite trăsături de caracter, cum ar fi furia și teama, sunt învățate cu fiecare generație.

Faptul de a avea un copil îți oferă șansa de a deveni părintele pe care ți-ai dorit să îl ai. Dacă ai stima de sine scăzută, mai ales dacă simți că acest lucru se datorează modului în care ai fost educat,  ia măsuri pentru a te vindeca și a rupe acest tipar de familie.

3. Fii o Oglindă Pozitivă

O mare parte a imaginii de sine unui copil vine nu numai din ceea ce copilul percepe despre sine, ci din modul în care crede că alții îl percep. Acest lucru este valabil mai ales pentru prescolari care învață despre reacțiile părinților lor.

  • Tu ce impresii îi transmiți copilul tău? Pozitive sau negative?
  • Îi dai copilului tău senzația că este distractiv să fie cu el?
  • Că te interesează opiniile și dorințele lui?
  • Că îți place comportamentul lui?

Când îi transmiți un feedback pozitiv, el învață să gândească lucruri bune despre el însuși.
De asemenea, el se va baza pe tine să îl atenționezi când comportamentul său nu este plăcut. Acest lucru devine un instrument de disciplină.

4. Fii realist

Nu poți să fii mereu cu zâmbetul pe buze, ar fi inuman. Copilul tău trebuie să știe că și părinții au zile când sunt triști, nervoși etc.

Copiii au capacitatea de a vedea oricum adevărata ta stare, chiar și atunci când fericirea ta e prefăcută. Sensibilitatea față de el îi va crește sensibilitatea față de tine și într-o bună zi, el poate să fie cel care te va ajuta să îți crești încrederea în tine.

5. Joacă-te împreună cu copilul tău, asta îl va ajuta să îi crească încrederea în sine

Vei crește un copil încrezător dacă îți concentrezi atenția asupra copilului în timpul jocului. Dacă corpul tău este cu copilul tău, dar mintea ta este la locul de muncă, copilul tău va simți că asta și nici unul dintre voi nu va beneficia de acest timp împreună.

Copilul tău va pierde valoarea a ceea ce înseamnă timp de calitate cu el, concluzionând că nu este important ca persoană.

Un joc ce ajută la descoperirea și înțelegea emoțiilor este EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale. Un joc pe care îl puteți juca împreună. E distractiv și foarte util în dezvoltarea inteligenței emoționale, baza succesului în viață, așa cum arată ultimele cercetări în domeniu.

Cum îți înveți copilul că singura competiție care contează este cu el însuși? 1

6. Susține-ți copilul până când reușește ceea ce își propune

Ajutăți copilul să-și dezvolte talentele și să dobândească abilități pentru că acest lucru face parte din disciplina lui.

Dacă recunoști o abilitate în copilul tău și el nu și-o recunoaște, încurajează-l și ajută-l în acest sens. Găsește un echilibru între susținere și protejare. Ambele sunt necesare.

Dacă nu încurajezi copilul să încerce, abilitățile sale nu se vor îmbunătăți. Dacă nu îți protejezi copilul de așteptările nerealiste, simțul său de competență va fi amenințat.

7. Lasă-l să încerce să o facă lucruri singur încă de mic

Stai lângă el și cu toate că îți vine să intervii, să nu o faci, rămâi deoparte și oferă-i oportunitatea de a învăța el singur prin experimentare.

Totul se întâmplă exact așa cum învățăm noi cel mai bine, experimentând fără să existe vreo presiune că vom greși așa cum mai târziu vom învăța.

8. Concentrează-te pe efort, nu pe rezultate

„Văd că ai lucrat atât de mult la asta”.

„Cum ai învățat să faci asta ?!”

Oferă-i feedback pozitiv cu privire la anumite lucruri pe care le-a făcut, cum ar fi munca grea sau perseverența, mai degrabă decât lucrurile pe care el simte că nu le are control, ca de exemplu faptul de a fi inteligent.

Ideea nu este niciodată produsul – nu-ți dori ca el să se odihnească pe lauri la vârsta de șase ani sau șaisprezece ani. Scopul tău este ca el să continue să încerce, să practice, să se îmbunătățească și să afle că atunci când muncește cu perseverență, își poate atinge obiectivele.

9. Ajută-ți copilul să fie înțelept de acasă, înainte să fie isteț de pe stradă

Valorile și conceptul de sine ale copilului sunt influențate de persoanele importante din viața lui, rudele sale, antrenori, profesori, lideri religioși, lideri de cercetare și prieteni.

Revin responsabilitatea părinților să-l îndrume către persoane care îl vor ajută să-și contureze pozitiv caracterul și să devină un copil încrezător.

Fii atent la prietenii copilului tău. În primul rând, permite-i copilului să-și aleagă prietenii dar observă evoluția lui.

La sfârșitul unei partide de joc, observă sentimentele copilului. Este fericit sau supărat? Sunt copiii compatibili? Cuplarea unei persoane pasive cu o personalitate puternică este în regulă dacă copilul mai puternic va trage copilul mai pasiv spre o evoluție, mai degrabă decât să-l influențeze negativ.

În timp ce unii copii vor căuta cu înțelepciune jucători complementari pe cont propriu, uneori este util să-ți îndrumi copilul către acei colegii corespunzători caracterului său.

Unele grupuri de copii par să se înțeleagă bine. Dacă grupul copilului tău nu pare să aibă chimia potrivită, ar fi înțelept să intervii.

10. Renunță la etichete și prejudecăți

Fiecare copil caută o identitate și, când o găsește, se agăță de ea ca de o marcă comercială.

11. Urmărește impactul școlii asupra copilului tău

Școlile pot fi periculoase pentru sănătatea emoțională a copilului. Pentru a crește un copil încrezător, alegerea școlii trebuie analizată cu atenție.

12. Dă-i responsabilități copilului tău

Copiii au nevoie de responsabilități. Unul dintre principalele moduri în care copiii dezvoltă încrederea în sine și valorile internalizate este prin implicarea sa în menținerea spațiului familial, în interior și în afară.

Crești un copil încrezător dându-i îndatoriri de uz casnic. Acest lucru îl va ajuta să se simtă mai valoros și să își canalizeze energia în comportamentele și abilitățile dorite.

13. Încurajează-l pe copil să-și exprime sentimentele, nu să le refuleze

Vei crește un copil încrezător învățându-l să-și exprime confortabil sentimentele. Exprimarea confortabilă a sentimentelor nu înseamnă că, copilul va fi liber să explodeze la fiecare tristețe, ci va dezvolta un echilibru confortabil între exprimarea și controlul sentimentelor. În cele din urmă, el va trebui să-și păstreze calmul când este nevoie.

Încrederea este un mod sigur de a-ți învăța copilul competiția potrivită și în cartea scrisă de colegul nostru Florin Alexandru împreună cu Prof. Florian Colceag  – Copilul tău este un geniu!, vei găsi cum poți dezvolta această calitate incredibilă.

Cum îți înveți copilul că singura competiție care contează este cu el însuși? 2

În cele din urmă, datoria noastră ca părinți este să ne luăm acest rol în serios și începem să facem acest lucru încă de când copiii noștri sunt foarte mici. Toți copiii în cele din urmă cresc și își trăiesc viața fără noi.

Cum trăiesc va depinde parțial de modul în care am reușit să ne ridicăm deasupra propriei anxietăți și impulsului nostru de a ne controla copilul. Știm cu toții zicala: „dă rădăcini și aripi copiilor.” Iubirea necondiționată reprezintă rădăcinile. Încrederea reprezintă aripile. Tinerii care au ambele trăiesc vieți împlinite.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse