Copiii merită tot ce e mai bun. Asta e sigur. Însă e important ca prin asta ei să nu înţeleagă faptul că li se cuvine totul şi să transforme bunăvoinţa ta într-o oportunitate de care să profite pentru a obţine tot ce vor.

Educaţia financiară contează. Însă trebuie făcută cu tact, pe limbajul celor mici. Nu e oportun să îţi înveţi copilul cât de importanţi sunt banii – în aşa fel încât el să considere că totul în viaţă se rezumă la bani, dar e esenţial ca el să înţeleagă importanţa gestionării banilor.

Să experimenteze ce înseamnă să îşi câştige singur banii, să îi împartă şi să îi economisească.

Cum îi vorbeşti copilului tău despre valoarea banilor

edicatia financiara la copiiFoarte mulţi părinţi oferă totul copiilor, mai ales compensatoriu, pentru timpul pe care nu îl pot petrece împreună. Alţii le oferă pentru ca restul copiilor să nu râdă de ei. Totul e o competiţie în care trebuie permanent să fii mai presus decât ceilalţi.

Poate ai auzit şi tu de la copilul tău că prietenul lui are o trotinetă mai scumpă, un telefon mai deştept sau o tabletă nouă. Că trebuie să se îmbrace într-un anumit fel – dacă vrea să fie acceptat în grup. Şi poate că ai cedat.

Ai făcut totul pentru ca el să nu fie marginalizat. Am auzit frecvent asta de la părinţi. Mai ales de la părinţii care se plâng că nu se mai înţeleg cu copiii lor.

5 metode prin care copilul tău poate înţelege valoarea banilor

educatia financiara la copiiE momentul să iei măsuri. Educaţia financiară face parte din vastul proces al dezvoltării personale a copilului. Şi ideal e ca aceasta să înceapă cât mai devreme, pentru a evita probleme serioase apărute în adolescenţă. Îţi propun 5 metode prin care copilul tău poate învăţa valoarea banilor.

1. Oferă-i banii lui de buzunar.

Evident, nu vorbim despre sume mari. Însă e important să ştie că sunt banii lui şi că îşi poate lua ce doreşte.

Dacă va cumpăra ciocolată de toţi banii – într-o singură zi , sau îi va împărţi astfel încât să îi ajungă mai multe zile, e tocmai lecţia pe care şi-o va preda singur.

Pentru că, până luna următoare, când va primi alţi bani, va descoperi ce înseamnă gestionarea financiară.

Sunt copii care strâng bani luni de zile, iar apoi îşi cumpără un joc sau o trotinetă, şi copii care nu pot ţine banii în portofel mai mult de două zile. Oricare ar fi alegerile copilului tău, el va învăţa o lecţie despre bani. Încă de mic.

2. Învaţă-l să aştepte

Dacă este prea mic să aibă banii lui, dar nu şi să ceară toate jucăriile pe care şi le doreşte, atunci îl poţi învăţa aşteptarea. Explică-i valoarea banilor, felul în care banii se câştigă şi faptul că va trebui să mai aştepte puţin până când vor fi suficienţi pentru a cumpăra tot ce îşi doreşte. Răbdarea şi înţelepciunea se învaţă încă din copilărie. Atunci informaţia se asimilează cel mai bine.

Copiii care au primit totul au devenit adulţi care nu prea au ştiut să facă economii, nici să gestioneze finanţele. Pentru că întotdeauna au avut părinţii grijă de asta.

3. Învaţă-l importanţa economiilor

Dacă îi explici că făcând economii – pentru o scurtă perioadă de timp – îşi poate cumpăra ceea ce îşi doreşte, s-ar putea să nu se mai grăbească să cumpere îngheţată de toţi banii. Vei putea fi surprinsă de cât de motivaţi sunt copiii.

Faceţi şedinţe săptămânale sau lunare, acasă, în familie, şi vedeţi cât a economisit fiecare membru al familiei. Felicită-l şi apreciază-l pe cel mic pentru reuşitele lui, apoi mergeţi la cumpărături şi bucuraţi-vă. Insuflă-i dragostea pentru jocuri educative şi cărţi. Aşa te asiguri că economiile lui se vor îndrepta şi către achiziţii educative.

E foarte important ca părintele să înţeleagă că totul se învaţă acasă, din primii ani de viaţă, iar copilul nu poate avea alt comportament decât acela pe care l-a învăţat în familie. Într-un mod sau altul. De aceea comunicarea rămâne esenţială.

educatia financiara a copilului- cum il ajuta in viata

Părintele care nu îşi cunoaşte cu adevărat copilul va fi un părinte în căutare permanentă de răspunsuri. În exterior. Însă toate sunt în relaţia dintre voi.

4. Implică-l în programe de voluntariat

Să îţi implici copilul în programe de voluntariat înseamnă să Îl responsabilizezi şi să îl înveţi să fie empatic. Însă, mai mult decât atât, voluntariatul îl învaţă ce înseamnă să realizezi singur lucruri, să strângi bani şi să îi oferi pentru o cauză nobilă.

Totodată, îl poţi implica în mici târguri, în cadrul cărora se vând ieftin lucruri care nu îi mai folosesc.

Îl vei învăţa nu doar să nu se ataşeze de lucruri şi să dăruiască şi altora, dar îşi va câştiga singur banii şi va înţelege mecanismul. Iar apoi va înţelege altfel şi situaţia financiară din familie.

Chiar dacă îţi permiţi să îi oferi totul copilului tău, nu înseamnă că educaţia financiară nu îşi are rostul. Aceste metode sunt eficiente şi sunt parte importantă din dezvoltarea lui personală.

5. Învaţă-l munca şi responsabilitatea

Dacă ai un copil implicat în treburile casei, oferă-i simbolic câte o monedă sau bancnotă, pentru puşculiţă, şi explică-i că oamenii câştigă banii prin implicarea în anumite proiecte. Că fiecare îşi găseşte o activitate, ajută, iar munca îi este răsplătită şi financiar.

E foarte important ca un copil, încă de foarte mic, să înţeleagă că banii nu cresc în copaci. Că el nu poate munci acum, că voi aveţi grijă de el şi îi oferiţi lucruri pentru a fi fericit, însă e important ca el să înţeleagă mecanismul din spatele câştigării banilor.

cum educi financiar copilul

Tu îţi educi financiar copilul?

Foarte mulţi părinţi consideră că nu e în regulă să ştie copilul cum se fac banii, de unde vin şi de ce nu îşi permit să îi cumpere anumite lucruri. Consideră că trebuie să se sacrifice şi să ofere copilului absolut tot ce îşi doreşte.

Categoric. Nu asta ne dorim cu toţii? Să oferim copilului tot ce îşi doreşte şi tot ce e mai bun? Ba da.
Dar la fel de important este ca el să facă diferenţa dintre faptul că îl ajuţi, îl iubeşti şi îi oferi …şi faptul că i se cuvine şi că nu trebuie decât să ordone. Mulţi copii ordonă părinţilor. Iar părinţii se supun. Însă nu e tocmai o formă de iubire, cel puţin nu una sănătoasă.

Concluzie

Oferă-i, explică-i de ce, lasă-l să ştie că îl apreciezi şi îţi doreşti tot ce e mai bun pentru el, dar asigură-te că ai parte, la rândul tău, de înţelegere şi apreciere din partea copilului. Şi că va fi în regulă cu ideea că, la un moment dat, e posibil să nu îi mai poţi oferi, iar el va trebui să înţeleagă asta. Totul începe cu o comunicare deschisă, sănătoasă, sinceră. Cu aşteptări realiste.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes