După cum îţi povesteam în articolul anterior, inteligența emoțională reprezintă latura afectivă a fiecărei persoane. Când vine vorba despre autocontrol și gestionarea înțeleaptă a emoțiilor, această formă de inteligență face minuni.
Ca să înțelegi de ce coeficientul de inteligenţă emoţională (EQ) este mai important decât IQ-ul pentru a avea succes răspunde sincer la următoarea întrebare:
Ai observat că cel puțin o dată în viață ai reacționat nepotrivit datorită impulsurilor emoționale și ai ratat o oportunitate sau poate chiar te-ai certat cu o persoană dragă?
Iată de ce: Acolo unde inteligenţa cognitivă nu mai cunoaşte calea, ea nu mai găseşte soluţia şi intervine inteligența emoțională care construiește o punte către îndeplinirea obiectivelor.
Curiozitatea este una dintre componentele de bază ale inteligenţei emoţionale, iar în momentul de faţă, există numeroase studii care au demonstrat o îmbunătățire semnificativă a rezultatelor școlare la copiii curioşi.
Vestea bună e că cei mici se nasc cu o doză de genialitate caracterizată prin interesul lor față de toate lucrurile și persoanele pe care le întâlnesc – curiozitatea.
Ca părinte, poți folosi asta în favoarea ta și în folosul copilului, stârnindu-i curiozitatea legată de lucruri cu adevărat educative și benefice pentru acesta.
Cea mai facilă modalitate de a-i stârni curiozitatea și a-i dezvolta inteligența emoțională la cote maxime copilului tău este joaca.
Jucându-te cu copilul tău, veţi dobândi împreună inteligenţa emoţională, veţi crea un mediu propice pentru dezvoltare, pentru comunicare deschisă şi sinceră fără să vi se pară obositor, extenuant sau greoi.
De asemenea, autocunoașterea (componentă a inteligenței emoţionale) constă în conștientizarea punctelor forte și a punctelor slabe, astfel încât copilul va știi de ce este capabil să facă sau nu, va ştii unde să aprofundeze mai mult o anumită informaţie nouă, și-şi va folosi resursele exact acolo unde consideră că poate să obţină rezultate excelente.
Această componentă declanşează autogestionarea, o capacitate foarte utilă în rezolvarea problemelor apărute la şcoală prin care poate să îşi facă auzite părerile, nevoile sau sentimentele.
Copilul inteligent emoţional îşi dezvoltă acceptarea prin intermediul autogestionării.
Acceptă că nu întotdeauna va lua cele mai mari note, că este în regulă să mai şi greşim, uneori şi mai ales că problemele apărute în viaţa noastră au soluţie. Sau chiar mai multe soluţii, nu doar una! Aceste probleme vin tocmai pentru a ne ajuta să evoluăm, să învăţăm din experiența; pentru a ne provoca la joacă în continuare.
Iar prin joacă, problemele apărute la şcoală nu mai reprezintă pentru un copil inteligent emoţional nimic altceva decât aventuri şi pățanii demne de povestit cu încântare.