Atunci când ai noștri copii se supără, avem tendința să ne supărăm și noi.
Dacă al nostru copil este supărat pe noi, intrăm în defensivă, și credem că sentimentele lui sunt nejustificate.
Dacă nu suntem noi motivul supărării lui vrem să-l facem să se simtă mai bine, să facem ca acele emoțiile să dispară, ca și când acestea ar fi periculoase.
Copilul tău nu creează acele sentimente și are nevoie de ajutorul tău pentru a le gestiona. Singura modalitate de a rezolva emoțiile este să le simți și să le accepți.
1. Liniștește-te tu mai întâi
Respiră adânc înainte să vorbești cu copilul tău. Amintește-ți că obiectivul tău este de a calma furtuna pe care copilul tău o simte, și nu de a o agrava.
Nu lua personal emoțiile copilului tău. Nu e vorba de tine, chiar dacă strigă „Te urăsc”. E vorba de el: de sentimentele lui încurcate și de creierul său încă în dezvoltare.
Liniștește-te cu o mantra: „Aceasta este o oportunitate de a fi alături de copilul meu atunci când este supărat”.
Observă senzațiile din corpul tău. Observă dacă te simți supărat sau dacă ai dorința de a face ceva ca sentimentele copilului tău să dispară.
Decide ca această situație să devină obiectivul tău pentru a construi o relație mai strânsă cu al tău copil și de a-l învăța lecții utile despre acceptarea și gestionarea emoțiilor.
2. Conectează-te cu el și oferă-i siguranță!
Conectează-te emoțional și dacă poți chiar și fizic.
Îmbrățișează-l, vorbește-i pe un ton cald, arată-i o atitudine prietenoasă.
Încurajează-ți copilul cu mesaje verbale și / sau nonverbale:
- „Te voi ajuta …
- Ești în siguranță …
- Poți să te descurci cu asta”.
Dacă tu respirai încet și adânc, și copilul va începe să respire mai încet.
3. Empatizează cu al tău copil
Atunci când copiii simt că într-adevăr sunt înțeleși, nu mai au nevoie să simtă acele stări și se liniștesc.
Întâmpină-i emoțiile empatizând cu el: „Pari așa de supărat!” Sau „Pari puțin îngrijorat de plecarea de mâine.”
Atunci când al tău copil îți descrie o problemă, repetă ce ai auzit: „Am înțeles că ești supărat pe fratele tău care intră zilnic în camera ta și îți ia castile fără să îți ceară voie”. Am înțeles bine?
Dacă al tău copil își exprimă furia într-un mod care ție nu-ți place, evită să-i atragi atunci atenția la felul cum vorbește.
În schimb, empatizează cu el și roagă-l să-ți spună de ce este supărat. Cred că trebuie să fii foarte supărat, dacă îmi vorbești pe acest ton. Spune-mi te rog ce se întâmplă.
Dacă nu știi ce simte copilul tău sau dacă al tău copil se supără atunci când îi „numești” emoția, „ești supărat, furios, etc”, și plânge din ce în ce mai tare de câte ori repeți acele cuvinte, înseamnă că în acel moment eliberează acele emoții care sunt foarte puternice pentru el.
Apropie-te și ia-l în brațe dacă te lasă, spune-i că este în regulă să fie supărat, spune-I că ești alături de el, și că îl înțelegi.
E posibil să plângă și mai tare în aceste momente, dar acest tantrum se va termina și el se va simți mult mai bine, se va simți eliberat.
Pentru a putea ”citi” mai ușor emoțiile copilului tău, dar și pentru a-l ajuta pe el să înțeleagă diversele emoții și să le recunoască, puteți folosi jocul EQ Game – Alfabetul Intelingenței Emoționale.
4. Discutați mai în detaliu despre ce s-a întâmplat
Poți face acest lucru oferindu-i sprijin, validându-i emoția sau pur și simplu invitându-l pe copilul tău să-ți spună mai multe despre ce l-a supărat.
Validarea nu înseamnă neapărat că ești de acord, doar că înțelegi de ce copilul tău se simte așa.
- „Pari foarte tristă! Vrei să-mi spui ce s-a întâmplat?
- Oh, Sofia, nu e de mirare că ești supărată.
- Ar putea fi într-adevăr jenant, ca profesorul tău să spună asta”.
- „Nu am înțeles cât de important a fost pentru tine. Spune-mi mai multe despre asta.
- „Observ că ești furios. Cu ce te pot ajuta în această situație? „
- „Am auzit că ești supărat din cauza lui X și, de asemenea, Y! Există și alte motive? „Întrebarea dacă există și alte motive de multe ori deschide porțile pentru a ajunge la adevăratul motiv pentru care copilul tău este supărat. Poate începe cu faptul că ești o mama groaznică pentru că faci în fiecare zi aceeași mâncare, și sfârșesc să-ți spună că el crede că-l iubești mai mult pe fratele său, sau că este hărțuit la școală.
- Mulțumesc că mi-ai spus asta. Îmi pare rău că te-am supărat atât de mult. Spune-mi mai multe. „Atunci când copilul tău se supără pe tine, dă-i de înțeles că-l asculți indiferent de ce simte el. Poți afla lucruri care vă vor ajuta să aveți o relație mai armonioasă. Sau poți afla că mânia lui nu are nimic de-a face cu tine.
Descrie-i incidentul fără a-l judeca, astfel încât copilul tău să se simtă înțeles. „Lena a vrut să se joace cu păpușa ta și tu ai fost îngrijorată că nu ți-o va înapoia. Ai spus” Nu! „Și ai lovit-o pe Lena și amândoi ați plâns. ”
Atunci când îi povestești încă o data copilului ce s-a întâmplat, îl ajuți să se liniștească, să reflecteze si să integreze emoțiile, deoarece experiența emotională a lobului frontal drept este articulată de înțelegerea verbală, mai rațională a lobului frontal stâng.
5. Problema rezolvată
De cele mai multe ori, când copiii (și adulții) simt că emoțiile lor sunt înțelese și acceptate, sentimentele își pierd povara și încep să se disipeze.
Acest lucru lasă o deschidere pentru rezolvarea problemelor.
Dacă al tău copil pare încă supărat și nu vede că s-ar putea găsi o soluție și nu este deschis la rezolvarea problemelor, acesta este un semn că nu ai fost suficient de empatic cu el și cu emoțiile sale și e nevoie să reveni la pașii anteriori.
Atunci când al tău copil este pregătit să rezolve problemele, nu rezolva problema în locul lui, decât dacă el îți cere asta; dacă rezolvi problema în locul lui îi transmiți mesajul că nu ai încredere în capacitatea lui de a se descurca. Dacă se simte blocat, ajută-l să-și exploreze opțiunile: „Hmmm … ..Crezi că ai putea face X. Mă întreb ce s-ar întâmpla atunci când…..?”
Ți se pare că acești pași îți iau prea mult din timp? E posibil să fie așa, dar vei observa că, pe măsură ce tu și copilul tău veți fi mai mai confortabili să dicutați unul cu celălalt, în timp veți parcurge acești pași mai rapid.
Un alt lucru pe care îl vei observa este faptul că al tău copil își va exprima emoțiilor într-un mod constructiv.
Mai puțină dramă, mai multă dragoste.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 101 shares