Ce faci atunci când în parc alți copii sau alt copil nu îl lasă pe copilul tău să intre în groapa de nisip, acesta susținând că este doar groapa lui?

În primul rând gândește-te că dacă acel copil face acest lucru, înseamnă că trece prin niște emoții puternice pe care nu le poate gestiona în acel moment.

Este frustrant și pentru al tău copil ca într-un spațiu de joacă destinat tuturor, el să nu aibă acces să se joace.

Cu toții ne dorim să ne protejăm copiii de incidentele de genul acesta. Dar nu putem să facem acest lucru de fiecare dată.

Ce putem totuși să facem este să-i ajutăm pe copiii noștri să-și găsească vocea interioară, astfel încât ei să poată să se apere singuri fără să-i atace pe alții.

Avem nevoie cu toții să învățăm să ne păstrăm demnitatea și compasiunea pe măsură ce ne confruntăm cu oamenii nefericiți care vor veni inevitabil în calea noastră.

Iată 6 pași prin care poți să-ți ajuți copilul să se descurce singur în diferite contexte sociale

1. Răspunde într-un mod adecvat celuilalt copil

“Pari furios, ai spus cumva că nu vrei ca alți copii să se joace în nisip?”

Evident, de obicei, nu vei intra în vorbă cu un străin înfuriat. Dar cei mai mulți oameni care sunt nepoliticoși doresc ca poziția lor să fie recunoscută.

Odată ce le-ai dat de înțeles că înțelegi fricile lor, în general se simt mai puțin amenințați. De vreme ce vorbești cu un copil care pare să aibă un motiv să se simtă nefericit, ai putea rezolva lucrurile pur și simplu prin recunoașterea punctului lui de vedere.

„Cred că e greu pentru tine să împarți gropa de nisip, nu-i așa? Nu-ți face griji, există o mulțime de gropi cu nisip pentru noi toți să ne bucurăm!”

Cu cât ești mai empatic cu atât copilul va lăsa garda mai jos. Cine știe? Ar putea chiar să zâmbească și să se joace cu tine. Cel puțin, majoritatea copiilor vor ridica din umeri și vor merge mai departe.

2. Asigură-ți copilului că este în siguranță

Uită-te la copilul tău și spune-i ceva de genul: „Băiețelul e supărat că ne jucăm și noi în nisip … Nu-ți face griji … toată lumea e în siguranță … Există destul loc pentru toată lumea”. E foarte bine chiar dacă celălalt copil aude asta. Este probabil înfricoșător pentru acel copil să se simtă la mila propriei agresiuni.

3. Protejează-i integritatea fizică, dacă este cazul

Dacă celălalt copil spune ceva inadecvat, cum ar fi „Nu, această groapă de nisip e numai a mea!” sau dacă se îndreaptă spre copilul tău pentru a-l împinge va fi nevoie să îți protejezi copilul stând între ei.

Atitudinea cu care le vorbim copiilor este foarte importantă, fii ferm și spune-i copilului care nu vrea să împartă groapa de nisip: „Știu că e greu pentru tine să împărți, dar această groapă este pentru toți copiii … Vom rămâne aici pentru a ne juca și noi”.

4. Sprijină-ți copilul să-și găsească puterea și încrederea de a gestiona situațiile de acest gen

Într-o situație în care un alt copil îl impinge pe copilul tău sau îi smulge ceva din mână, dă-i copilului tău permisiunea să-și spună propria părere, fără a intervenii tu.

Poți să îl întrebi cu blândețe:

„Ești okay cu ce s-a întâmplat?

Poți să-i spui băiețelului dacă vrei așa:” Nu mă împinge că nu-mi place „sau” Hei, mă joc cu asta … Îți voi da asta când termin. „

5. Dacă este necesar, apelează la adultul care însoțește celălalt copil

E posibil ca adultul responsabil de acel copil să se simtă frustrat că vorbești tu în locul lui cu al său copil. Așadar zâmbește-i și roagă-l să intervină, spunând ceva de genul: „Se pare că băiețelul dumneavoastră iubește foarte mult această groapă de nisip și dorește să aibă una numai pentru el! Băiețelul meu dorește și el să se joace la nisip, credeți că ne puteți ajuta?

Iubirea și empatia este întotdeauna cel mai puternic învățător.

Pentru a vă dezvolta empatia, atât a ta, cât și a copilului tău, îți recomandăm Jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale. Acesta îți va permite să vă recunoașteți și gestionați emoțiile.

6 pași prin care să-ți ajuți copilul să se descurce singur în diferite contexte sociale 1

6. Ajută-ți copilul să își gestioneze emoțiile

Este înfricoșător pentru copilul tău să simtă că este obiectul agresiunii unei alte persoane.

Odată ce celălat copil a plecat spune-i: „A fost greu, nu-i așa? Cred că acel băiat a avut o zi grea! … Ce părere ai?”

Dacă el pare a fi supărat, ați putea juca un joc de rol, astfel încât el să se simtă puternic să spună „Scuzați-mă?”, Doresc să mă joc și eu la nisip! Încurajează-l să folosească un ton puternic și să aibă o atitudine fermă.

Și apoi? fă-ți copilul să râdă de acel incident pentru a risipi orice anxietate pe care o simțiți amândoi, întrebându-l jucăuș dacă poți să intri și tu în groapa cu nisip.

Fii recunoscător că poți crește și educa un copil care va face lumea un loc mai bun, doar fiind el însuși.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes