Nu-mi place la școală! Urăsc școala! Nu vreau să merg!

Dacă ești ca majoritatea părinților, când e vorba de mersul copiilor la școală, probabil că reacția ta la refuzul lor de a merge, este una de enervare și de frustrare.

Acest lucru se poate transforma ușor într-o luptă de putere dacă simți că este o „bătălie” pe care tu trebuie să o „câștigi”.

Majoritatea copiilor care refuză să meargă la școală se încadrează în una sau mai multe dintre aceste categorii:

  • copiii care sunt agresați sau cei care întâmpină dificultăți în a se integra în grupurile de copii, fie pe termen scurt, fie pe termen lung
  • copii care se luptă pentru note și pentru care școala a devenit o experiență foarte negativă
  • copiii care au probleme cu autoritatea și respectarea regulilor
  • copii care se confruntă cu o anxietate de separare (de obicei, la copiii mai mici) sau care își fac griji cu privire la teste, cu ce se întâmplă acasă sau dacă vor fi sau nu nominalizați să răspundă oral la școală în acea zi etc.
  • se plictisesc
  • sunt obositi
  • nu li se potrivește școala la care merg
  • au impresia că temele nu se mai termină
  • se simt singuri

Atunci când părinții se blochează în lupta de putere cu copilul lor pentru școală – în acel ciclu negativ permanent de luptă, școala devine un lucru foarte negativ pentru toți cei implicați.

În loc să reacționezi condus de emoții, încearcă să te calmezi, să lași deoparte sentimentele de panică și furie și să te concentrezi asupra responsabilitățiilor și soluțiilor.

Ce să faci când al tău copil îți spune că urăște școala?

Întreabă-te: „Cine este cu adevărat responsabil? Ce măsuri poate lua fiecare parte responsabilă (inclusiv copilul meu) pentru a schimba situația? ”

1. Încearcă să înțelegi unde este probema cu adevărat

Uneori rădăcina problemei este de fapt lipsa abilităților copilului de rezolvare a problemelor.

De exemplu, e posibil ca al tău copil să nu țină pasul cu colegii săi  de clasă, dar nu știe cum să se adreseze profesorului său și să ceară ajutor.

Vorbește cu copilul tău pentru a putea descoperi aceste lucruri în profunzimea lor. Pune-i  întrebări deschise – acestea încep de obicei cu „ce”, „când” sau „cum”.

  • „Când a fost cea mai dificilă zi de școală pentru tine?”
  • „Cum te simți atunci când profesorul explică la clasă ceva care pare foarte dificil pentru tine?”

De asemenea, ai putea afla informații de la personalul didactic de la școala copilului tău. E posibil ca aceștia să oberve lucruri pe care tu nu le observi sau lucruri pe care copilul tău nu ți le spune acasă.

2.Găsiți soluții la domiciliu dar și la școală

Gândește-te la oamenii care lucrează la școala copilului tău ca la  niște colegi de echipă. Deși adesea prezintă o altă perspectivă a situației, majoritatea dintre ei au același scop. Le pasă de copilul tău și doresc să-ți ajute copilul să învețe și să se dezvolte, academic și personal.

Este nevoie de un angajament din partea personalului, precum și de angajamentul tău pentru a-ți ajuta copilul într-un timp cât mai eficient. Doar pentru că problema are loc la școală nu înseamnă că te vei detașa și-i vei lăsa pe profesori să se ocupe de asta.

Așadar discută cu profesorii și lucrați ca o echipă pentru a veni cu un plan pentru acasă și la școală.

Atunci când te simțiți pierdut și nu mai știi ce să faci, profesorii au adesea idei grozave și eficiente pe care le poți încerca. Nu-ți fie frică să ceri niște îndrumări.

Profesorii ar putea să te pună în contact și cu consilierul școlii pentru sprijin și idei suplimentare.

3. Conștietizează împreună cu al tău copil care e problema și susține-l în găsirea celei mai bune soluții

Schimbarea nu este un proces care vine peste noapte. E posibil ca al tău copil să opună rezistență în a merge la școală la început.

Stările emotionale influențează frecvent deciziile cu privire la implicarea, noastră în diferite procese, situații sau la cantitatea de efort depusă pentru realizarea acestora.

Ce să faci când al tău copil îți spune că urăște școala? 1

Ai răbdare. Fii alături de copilul tău. Discută cu el zilnic pentru a vedea dacă lucrurile se îmbunătățesc. Și găsiți idei noi dacă este necesar.

Spune-i că îl iubești și că-i ești alături orice s-ar întâmpla.

4. Recunoaște-i progresul

E foarte important în aceste situații să scoți în evidență cele mai mici progrese. Atunci când facem acest lucru copiii simt că eforturile lor au meritat.

Ajutorul tău și încurajările îl pot face pe copilul tău să-si schimbe atitudinea față de ceea ce se întâmplă la școală.  Pe termen lung îl pot determina să o iubească.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes