Uneori copiii au nevoie să plângă. Ei plâng spontan după ce au suferit orice stres sau traumă. Cu cât există mai multă stres în viața copilului, cu atât mai mare va fi nevoia de a plânge.
Există multe surse de stres în viața copiilor. Bolile, rănile și spitalizarea sunt cauza durerii, confuziei și anxietății. Stresul poate rezulta dintr-o mutare într-o casă nouă, divorțul părinților, schimbarea școlii sau nașterea unui frate.
Comportamentul copiilor este determinat de nevoile și emoțiile lor (la fel ca și comportamentul adulților).
Pentru a descoperi de unde vin anumite comportamente este nevoie să îi facem pe ai noștri copii să se simtă în siguranță cu noi, pentru a-și arăta emoțiile și pentru a vorbi despre ele. În caz contrar, aceste răni rămân încleștate în interior, stocate în ceea ce ne-am putea gândi ca un rucsac emoțional. Aceste emoții vor să iasă la suprafață prin plâns atunci când copilul tău suferă chiar și o mică dezamăgire.
Dar ce putem face dacă nu avem timp pentru a asculta aceast plâns sau criză de furie?
Uneori chiar nu avem timp pentru emoții profunde și atunci facem ce putem în avans, pentru a evita să ajungem într-un asemenea moment.
1.Pregătește-te din timp
Dacă vrei să pleci din parc și ști că acest lucru i-ar putea provoca o criza de furie copilului tău, pregătește-te cu cel puțin o jumătate de oră mai devreme decât crezi că ai nevoie, chiar dacă asta înseamnă să ajungi mai repede unde îți dorești să ajungi.
2. Fii empatic cu al tău copil!
Nu vrea să părăsească locul de joacă? Fii empatic cu el! Atunci când copiii se simt înțelesi, există probabilitatea mult mai mare să facă ceea ce cerem, chiar dacă nu văd nici un beneficiu pentru ei înșiși. Deci empatia este bagheta ta magica. Asigură-te că al tău copil se simte că ascultat, ați înțeles și că ai încercat să ții cont de nevoile sale.
Jucați împreună Jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale – cel care vă poate ajuta să vă dezvoltați empatia și să vă cunoaște și recunoașteți emoțiile.
3. Oferă-i ceva în schimb pentru a pleca din parc
Acest lucru nu este o recompensă, este o recunoaștere a faptului că al tău copil are nevoie de ceva ca să treacă peste acel eveniment. Totodată te va ajuta să eviți lupta pentru putere, pentru că oferindu-i copilului tău un mijloc de a renunța la acea luptă pentru a rămâne în parc eviți acea criză de furie în acel moment.
Așadar poți să-i propui lucruri precum: să aleagă el muzica pe care o poate asculta în mașină; sau o gustare care știi că îi place și nu a mâncat-o de mult; sau poate să deblocheze ușa de la mașină singur.
Este posibil ca el să aibă nevoie pur și simplu să aleagă și să simtă că părerea lui e importantă în acel moment.
4. Ia-l în brațe și fugi, ca și într-o poveste în care se presupune că tu ești un cal
Copiilor le plac poveștile, în special cele spontane, ca aceasta în care tu te-ai transformat în cal.
Roagă-l să te ajute, să-ți arate drumul spre mașină. Iar pe drum spune-i că veți întâlni obstacole și tu vei avea nevoie de ajutorul lui ca să te descurci. Pentru că doar el știe cuvintele magice care pot debloca semafoarele. Și aici puteți inventa un cântecel împreună și continua povestea în funcție de cum reacționează și el/ea.
Există și posibilitatea ca totuși în acel moment să nu îi placă povestea și să plânge. Dacă ai disponibilitatea să fii empatic cu el și să-l asculți fă-o! Dacă nu atunci e posibil ca această criză de furie să se desfăsoare oricum. Important este să rămâi calm/ă, empatizează cu el, dar nu ridica tonul, acest lucru va accentua și mai mult criza.
Acceptarea plânsului copilului regulată, conexiunea, empatia, „timpul special”, jocurile de durată și limitele empatice. Toate acestea pot contribui la o gestionare a emoțiilor mai bună și, prin urmare, la o gestionare a comportamentului lor.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 474 shares