Copiii urăsc mâncarea sănătoasă. Acest lucru nu mai e de mult un secret. Nu vezi prea des un copil care să reacţioneze bucuros la o salată, la supe, ciorbe de legume sau fructe proaspete.
Dar, imediat ce a trecut de vârsta de 3-4 ani, mai ales dacă deja merge la grădiniţă sau la şcoală, copilul are nevoie de o alimentaţie completă, sănătoasă.
Dulciurile cu conţinut bogat de zahăr şi junk-food sunt doar două dintre tentaţiile principale ale celor mici. Însă noi, ca părinţi, trebuie să ne asigurăm că prichindeii mănâncă sănătos şi hrănitor, beneficiază de toţi nutrienţii necesari şi sunt în cea mai bună formă.
De ce este atât de importantă alimentația sănătoasă a copilului?
Copilul are nevoie de o alimentaţie sănătoasă nu doar pentru un corp sănătos – şi pentru vizite cât mai rare la medic, dar şi pentru un randament excelent.
Iar alimentele bogate în vitamine şi minerale contribuie la un plus de energie, de atenţie şi, bineînţeles, la un sistem imunitar puternic, pregătit să susţină randamentul copilului în procesul obţinerii celor mai bune rezultate.
Dacă a venit vremea ca micuţul tău să meargă la grădiniţă sau la şcoală, iar micul dejun este un pas esenţial în începerea unei zile de succes, precum şi gustarea pe care acesta o va primi în ghiozdănel, atunci e momentul să stabileşti câteva reguli de alimentaţie care să îi asigure o nutriţie şi o dezvoltare sănătoasă, din toate punctele de vedere.
Educația alimentară este la fel de importantă ca orice altă formă de educație. Nu ai motive să o neglijezi.
„Copiii trebuie să știe că fiecare aliment pe care îl introduc în corpul lor le afectează sănătatea.”, spune Danelle Fisher, MD, președinte de Pediatrie la Providence Saint John’s Health Center din Santa Monica, CA.
Cele 10 alimente care nu ar trebui să lipsească din meniul zilnic al copilului – Și cum să-l convingi să le mănânce
În continuare vom descoperi care sunt aceste alimente și cum să le introduci eficient în meniul micuțului, evitând durerile de cap și neînțelegerile cu cei mici.
1. Ouă
Ouăle sunt alimente extrem de bogate în proteine, iar proteinele sunt esenţiale în creşterea şi dezvoltarea sănătoasă a copilului.
Îi poţi pregăti ouă ochiuri sau o omletă delicioasă, în care să strecori şi câteva legume, de ce nu, şi i-ai asigurat un mic dejun săţios şi sănătos.
Poţi diversifica, din când în când, oferindu-i un ou fiert. Gândeşte-te doar că există aceste trei variante de bază, oul ochi, omletă şi oul fiert, deci trei zile din şapte – în care cel mic poate beneficia de proteina din ou şi de un mic dejun variat.
2. Ton
E posibil ca tonul să nu fie tocmai preparatul preferat al unui copil, însă oferindu-i-l încă din primii ani de viaţă, când începe să descopere şi să selecteze preferinţele culinare, e posibil să ai surprize.
Încearcă să i-l adaugi într-o salată, cu legumele lui preferate – sau măcar cât mai colorate, astfel încât să-l atragă, sau amestecă-l cu orez sau porumb.
Tonul este o sursă foarte bogată de proteine, iar copilul, mai ales după ce se încheie alăptarea, are nevoie de o alimentaţie care să-l susţină în activitatea zilnică.
3. Iaurt cu fructe
Iaurtul ajută nu numai la aportul cantităţii zilnice necesare de proteine, dar susţine şi dezvoltarea sănătoasă a oaselor.
Un iaurt cu fructe poate fi un mic dejun ideal, o gustare pe care să i-o strecori în ghiozdănel, un desert perfect şi sănătos, dar şi un supliment gustos de calciu.
Ideal ar fi să optezi pentru fructele proaspete adăugate în iaurt, nu pentru iaurtul cu fructe din comerţ.
4. Fructe şi legume
Probabil vei spune că e imposibil să-ţi convingi copilul să mănânce fructe şi legume. Nu, nu este! Însă sugestia de prezentare contează enorm.
Poate o salată nu îl va atrage aşa cum îţi doreşti, însă un platou cu legume sau fructe cât mai colorate, tăiate cu forme vesele, feţe zâmbitoare şi personaje din poveşti… s-ar putea să-i facă poftă.
Anemia, extrem de răspândită în rândul copiilor, este cel mai important motiv pentru care să te asiguri că îi oferi copilului necesarul de vitamine şi minerale din fructe şi legume.
Dar partea interesantă abia acum urmează…
Te-ai gândit că pizza e mâncarea pe care sigur cel mic nu o va refuza? Profită de asta şi pregăteşte-i o pizza vegetariană. Ai posibilitatea să adaugi toate legumele dorite şi să te asiguri că nu va spune NU.
P.S. Pentru blat, foloseşte făină din cereale integrale.
5. Somon
Bogat în omega 3 şi acizi graşi, somonul este un ajutor de nădejde în dezvoltarea creierului copilului.
Acesta îi susţine creşterea sănătoasă şi îi oferă necesarul de proteine de înaltă calitate.
Poate gustul destul de fad al somonului să nu îl încânte, însă alături de o porţie de cartofi dulci, fierţi, sau un piure, somonul poate deveni mâncarea preferată a celui mic.
6. Mango
Un mango pe zi asigură doza necesară de vitamina C pentru un copil.
Nu trebuie să te străduieşti să-l convingi să-l mănânce în stare brută, îi poţi prepara un suc delicios, colorat, în care poţi adăuga, bineînţeles, şi alte fructe exotice, la fel de delicioase şi bogate în vitamine.
Vei observa cât de uşor îl determini pe cel mic să preia iniţiativa şi să ceară singur paharul cu suc de fructe.
7. Verdeaţă
E greu să-l convingi pe cel mic să mănânce pătrunjel, leuştean, broccoli, salată verde sau spanac.
Însă i le poţi adăuga în omletă, în supe sau, din când în când, în sucurile naturale.
E posibil să simtă gustul – şi să îl respingă, însă încercările repetate pot conduce şi la rezultate îmbucurătoare.
Totul e să ai răbdare şi să cauţi permanent reţeta ideală pentru cel mic.
8. Merele
O ciocolată e întotdeauna de preferat, ar spune cel mic, însă mărul este cel care îl ajută la dezvoltarea creierului şi menţinerea sănătăţii psihice.
Poţi încerca să începi încă din primii ani să îi oferi mere la desert.
Dacă nu ai rezultatele aşteptate, mărul poate fi foarte bine inserat într-un suc de fructe pe care le tolerează sau într-un piure de fructe.
9. Boabe de năut
Boabele fierte de năut sunt foarte bogate în proteine şi fier.
Dacă prichindelul tău le va tolera, atunci eşti o norocoasă. Dacă nu le va putea consuma ca pe o gustare, atunci le poţi transforma în humus – cât mai natural. Puţin ulei de măsline, năutul fiert şi pasat şi un praf de sare.
Oferă-i-l pe pâine prăjită sau, cine ştie, poate îi va plăcea gol. Dacă l-ai convins să mănânce humus, i-ai asigurat, în mare parte, prevenţia anemiei.
10. Morcovul
Morcovul susţine vederea, sănătatea pielii şi a dinţilor celui mic, deci nu este deloc un aliment de ignorat.
Dacă te numeri printre norocoasele mame ale căror copii mănâncă morcovi sub formă de sticksuri, felicitări!
Dacă nu, supele creme rămân varianta ideală.
Supa crema de morcovi este foarte dulce, deci nu va fi greu să îl convingi pe cel mic să încerce. Poţi adăuga şi cartofi dulci şi mazăre, pentru un plus de fier.
Alimentația copilului determină rezultatele acestuia
Alimentația copilului determină rezultatele acestuia la școală și în viață, deci starea sa de sănătate şi capacitatea energetică şi de concentrare, necesare pentru atingerea scopurilor. Asigură-te că relaţia copilului cu mâncarea este una sănătoasă!
Cartea care îți arată cum poți crește un copil genial (și pe care au citit-o peste 140.000 de părinți și cadre didactice)
De ce să comanzi această carte?! 🤔
Deoarece îți vei ajuta copilul să-și dezvolte aceste 5 calități foarte importante, exact la momentul potrivit:
Apartenenţa socială. Este cea responsabilă de felul în care socializăm şi ne creăm noi prietenii. Până la urmă se spune că media prietenilor tăi eşti tu.
Încrederea în propria persoană. Este cea responsabilă de realizarea proiectelor semnificative din viaţa noastră şi cea care ne conferă oportunitatea unor alegeri cutezătoare!
Gândirea pozitivă. Este cea responsabilă de modul în care proiectăm viaţa. Nu e aşa că avem un cadou superb de care uneori uităm să profităm? Cadoul este însăşi viaţa!
Inteligenţa emoţională. Nu putea să lipsească pentru că ea este esenţială din atâtea puncte de vedere încât, dacă o dezvoltăm, poate determina caracterul de învingător al unui individ, în comparaţie cu cel de învins, în cazul în care nu este dezvoltată.
Gândirea „Out of the Box”. Este responsabilă cu schimbarea proiecţiei asupra evenimentelor din viaţa copilului tău, ori de câte ori acesta are nevoie.
Vezi detalii despre cartea „Copilul tău este un geniu” și comand-o aici.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 306 shares