În primul articol am abordat mai multe aspecte de care să ții cont atunci când organizezi petrecerea copilului, precum: alegerea temei potrivite, realizarea listei de invitați, hotărârea meniului, realizarea micilor daruri acordate la final invitaților.
Din tabloul petrecerii perfecte lipsește însă un aspect destul de important – jocurile. Este nevoie de multă imaginație pentru a ține pasul cu aceste ființe, pe cât de micuțe, pe atât de energice – năzdrăvanii petrecăreți.
Cunoști momentul acela în care copiii sunt din cale-afară de surescitați și trec foarte repede de la o activitate la alta? Ce poți face pentru a evita ca cei mici să se plictisească și să testeze tot felul de năzdrăvănii? Oferă-le ceea ce-și doresc. Asigură-te că au parte de distracție și de cât mai multe oportunități de joacă.
O listă de jocuri antrenante și amuzante pentru copii – de asta ai nevoie.
10 idei de jocuri care te vor ajuta să organizezi petrecerea perfectă
Pe lângă binecunoscutele statui muzicale, scaune muzicale ori vânătoarea de comori, iată și alte propuneri de jocuri preferate de cei mici:
1. Dă balonul mai departe
Este un joc ce poate fi jucat atât în interior, cât și afară. Asigură-te că ai cât mai multe baloane umflate, apoi grupează copiii în două tabere. Îți propun să-i așezi pe toți în șir indian. În funcție de vârsta copiilor, poți stabili și gradul de dificultate al jocului. Astfel, copiii pot pasa balonul cu mâna, cu genunchii ori cu capul.
Este un joc de echipă, care îi va amuza cu siguranță pe micii petrecăreți.
2. Un deget de la mână, unul de la la picior
Este un joc potrivit pentru minutele de după masă, când copiii au nevoie să se liniștească. În timp ce repeți Un deget de la mână, unul de la picior, tot mișcăm și ne amuzăm și pe loc deloc nu stăm, copiii te vor imita, făcând tot felul de gesturi amuzante, mișcându-și, în același timp, degetele de la mână și cele de la picior. Pregătește-te să împarți cu cei mici hohote de râs. Atunci când consideri că aceștia s-au liniștit suficient, schimbă instrucțiunile astfel: Un deget de la mână, unul de la picior, o mână, un picior, din cap înclinăm, în picioare ne ridicăm, ne rotim și alergăm.
Copiii vor fi încântați să se pună din nou pe alergat.
3 Oglinda
Pentru acest joc ai nevoie de un playlist cu muzica preferată a celor mici. Copiii formează un cerc, iar unul dintre ei se așază în mijlocul cercului. Toată lumea începe să danseze, însă nu oricum. Mișcările celui așezat în mijloc vor fi imitate de toți ceilalți de pe margine. Atunci când acesta obosește, merge la unul dintre dansatorii din jurul său și îi oferă acestuia locul în centrul cercului. Jocul se încheie după ce fiecare participant a fost, la rândul său Oglinda.
4. Mima
Este un joc cunoscut de toată lumea, care aduce mereu zâmbetul pe buze jucătorilor. Grupează copiii în două echipe, apoi cere-i fiecărui jucător să mimeze, pe rând, un cuvânt stabilit de echipa adversă. Misiunea membrilor echipei sale este aceea de a ghici ce mimează cel așezat în față, observându-i gesturile și comportamentul. Jucătorul care mimează trebuie să se abțină de la a oferi indicii verbale membrilor echipei sale.
5. Telefonul fără fir
Îți amintești, cu siguranță, de acest joc de pe vremea când erai de vârsta copilului tău. Ai nevoie de hârtie, un instrument de scris și un strop de imaginație. Realizează câteva bilețele și scrie pe ele combinații de cuvinte. Primul copil care începe jocul trebuie să aleagă un bilețel, apoi să-l citească, fără ca ceilalți să audă sau să vadă cuvântul. Fiecare jucător șoptește, pe rând, la ureche jucătorului de lângă el, cuvântul/ combinația de cuvinte. Ultimul copil rostește cu voce tare ce a înțeles, apoi se arată tuturor bilețelul cu pricina. Pentru acest joc, copiii pot fi așezati fie în cerc, fie în șir indian.
6. Concursul de dans
Selectează melodiile preferate ale copiilor, apoi grupează-i pe aceștia în perechi de dans. Poți stabili chiar și câteva reguli ale concursului, cum ar fi aceea că toată lumea trebuie să danseze, fără oprire, până ce juriul (care poate fi alcătuit din părinți) decide schimbarea melodiei. Pentru ca jocul să fie și mai antrenant, oferă-le dansatorilor și câteva premii amuzante.
7. Hai, ghicește, cine sunt
Unul dintre copii este rugat să țină ochii închiși (poate fi chiar legat la ochi) și așezat pe scaun, cu spatele la ceilalți jucători. Ceilalți participanți trebuie să formeze în liniște un șir în spatele copilului, apoi fiecare să-i șoptească acestuia, cu o voce schimbată, cuvintele: Hai, ghicește, cine sunt! Misiunea copilului așezat în față este aceea de a ghici persoana care i-a vorbit, fără a se întoarce. Dacă nu reușește să ghicească, un alt jucător îi va ocupa locul.
8. Scaunele muzicale
Așază în cerc scaunele, asigurându-te că vor fi cu unul mai puțin față de numărul dansatorilor. Pornește muzica și invită petrecăreții la dans. Atunci când muzica se oprește, fiecare copil trebuie să ocupe, în grabă, un loc pe scaun. Iese din joc copilul care nu a reușit să ocupe niciun scaun. Jocul continuă până ce rămân 2 copii și un singur scaun.
9. Vănătoarea de comori
Este un joc minunat, care îi va învăța pe cei mici să lucreze în echipă, dezvoltându-le totodată abilitățile de comunicare. Poți alege o temă a vânătorii, iar în funcție de aceasta, poate fi aleasă și costumația participanților. Copiii vor fi împărțiți în două echipe, care se vor întrece în găsirea comorii. Toți participații trebuie să adune indiciile, care îi vor conduce la comoara ascunsă. Crește treptat gradul de dificultate, astfel încât primul indiciu să fie ușor, iar celelalte din ce în ce mai greu de identificat.
Pentru copiii de vârste mici, indiciile pot fi diverse imagini, în timp ce participanții mai mari se pot întrece identificând indicii mai complexe, precum rime ori diverse joculețe. Asigură-te că fiecare indiciu anunță locația următorului. Ultima indicaţie trebuie să conducă participanții la comoară. Câștigă prima echipă care descoperă comoara ascunsă.
Ce mai trebuie să știi:
- Dacă decizi să apelezi la serviciile animatorilor de petreceri, realizează o listă cu jocurile preferate ale sărbătoritului.
- Verifică, din când în când, dispoziția petrecăreților – există și momente în care aceștia simt nevoia să se joace liber.
- Arbitrul este cel care decide întotdeauna regulile jocului.
- Nu intra în contradicție cu copiii, dar pregătește mereu un joc de rezervă, pentru a le reîmprospăta acestora cheful de distracție.
- Nu uita de copiii timizi, care au nevoie de puțin timp pentru a se integra în joc. Poți ruga un copil mai mare să-i stea alături, ademenindu-l să intre în joc. Până la urmă, distracției pe cinste nu-i poate rezista niciun copil.
Orășelul Stinghiuță îți vine în ajutor atunci când vrei să organizezi petrecerea perfectă pentru micuțul tău pretențios. Îl găsești aici.
Concluzia
Petrecerea perfectă este aceea din care nu lipsesc entuziasmul, hohotele de râs, surprizele și imaginația. Copiii nu vor ști niciodată că tu ai cheltuit o avere pentru a organiza petrecerea mult visată. Pune totul pe listă împreună cu cel mic și bucurați-vă împreună de o petrecere de neuitat.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 21 shares