Mamele nu stau prea bine cu încrederea în sine. Toată bucuria maternităţii le este ştirbită de aşteptările, prejudecăţile şi sfaturile celorlalţi. Mamele îşi uită instinctul şi încep să facă mai degrabă ceea ce aşteaptă ceilalţi.

Unde conduce acest comportament? La pierderea încrederii în sine a mamei. În articolul acesta vom dezbate cele 6 mituri care planează în jurul mamelor – şi care sunt responsabile pentru pierderea încrederii şi stimei de sine a mamelor.

6 mituri care distrug încrederea în sine a mamelor

La finalul acestui articol, după ce vom dezbate împreună miturile nocive – care nu îşi prea au rostul în vieţile mamelor, cu siguranţă te vei simţi excelent, îţi vei creşte încrederea în sine, vei înţelege că eşti suficient de bună şi vei descoperi că tu iei cele mai bune decizii…doar atunci când le iei din suflet, fără să ţii cont de vocile exterioare.

Iată cele 6 mituri care distrug încrederea în sine a mamelor

1. Mama trebuie să fie perfectă

Fals! Mama nu trebuie să fie perfectă, nimeni nu e perfect. Parentingul nu e perfect. Toată presiunea pe care ceilalţi o pun asupra mamei – să aibă grijă perfectă de copil, să nu dezamăgească, să aibă grijă de casă, să facă cină perfectă… îi distrug mamei încrederea în ceea ce poate face.

mama si copilul

Nu, nu trebuie să faci totul perfect. Dragă mami, trebuie doar să faci ce simţi, să te simţi bine cu rolul de mama, să te bucuri de copii, de familie, de distracţia împreună, de timpul petrecut împreună cu cei dragi.

Şi nu poţi face asta dacă vei continua să asculţi vocile exterioare care îţi spun că trebuie să faci totul perfect şi singură.

Uită de perfecţiune şi alege fericirea. Atunci îţi vei recăpăta încrederea în sine şi vei vedea că eşti perfectă aşa cum eşti, de fapt.

2. Mama e doar mamă, nu trebuie să mai lucreze

Alt mit care a distrus o mulţime de vise şi încrederea în sine a mamelor. Mama este mama, însă este şi femeie. Şi soţie. Poate avea grijă de copil, poate avea o relaţie extraordinară şi poate avea o carieră care să o ajute să se simtă împlinită.

Ce se întâmplă, totuşi? Vocile din jurul mamelor se grăbesc să le înveţe pe acestea ca nu pot fi concomitent şi mama si obosealamame şi…femei de carieră. Romantismul nu îşi mai are locul, totul trebuie să se rezume la casă. Dar, draga mea, eşti femeie, iar femeile sunt puternice prin definiţie, deci poţi face orice. Poţi fi soţie împlinită, mamă bună şi femeie împlinită profesional.

Specialiştii spun că..degeaba sta mama acasă cu copilul, 24 din 24 de ore, dacă asta o face să se simtă neîmplinita. Mai bine îşi împarte timpul între copil şi munca, este fericit..iar copilul este şi el fericit.
Lasă mitul deoparte şi fii tot ceea ce poţi şi îţi doreşti să fii. Eşti extraordinară, ai doar nevoie de încredere în sine.

3. Nu există familia fericită

Faptul că multe femei sunt educate că nu există familii fericite, ci totul e un circuit de sacrificiu…le fac pe femei şi pe mame să fie triste, neîmplinite şi să nu creadă în iubirea necondiţionată. În momentul în care devin mame, încrederea lor este ştirbita, multe femei accepta să se sacrifice, consideră tristeţea ca fiind ceva normal şi, evident, familia fericită există doar în filme.

Fals. Fericirea este ceea ce alege fiecare mamă…să clădească în mod conştient. Până la urma…şi filmele sunt inspirate din realitate. Din realitatea celor care îndrăznesc să trăiască aşa cum îşi doresc.

4. Pentru tot ce merge rău… e vina mamei

Familia nu este alcătuită doar din mamă. Ci din mamă, tata şi copil. Atunci când cineva mai încearcă să te facă vinovată pentru orice merge rău, aminteşte-ţi acest lucru. Nu eşti singură, nu trebuie să faci totul singură.

Dacă relaţia de cuplu merge prost…e vina mamei.

Dacă relaţia cu copilul merge rău, iar e vina mamei. La fel şi dacă mâncarea nu e bună.
Stop. Cine a instaurat acest mit? Exact… mamele, prin acceptarea lui. Tu nu eşti aici pentru a face ceva perfect, ci pentru a te bucura de toate.

Nu eşti vinovată pentru problemele familiei, pentru că nu doar tu eşti familia, ci voi toţi, deci, dacă discutăm despre vină, aceasta se împarte în mod egal.

5. O mamă bună nu cere ajutorul

Fals. O mamă extraordinară cere ajutorul, îl acceptă, învaţă, exersează, se perfecţionează. Ajutorul este evoluţie. Iar faptul că vei cere ajutorul nu te va face o mamă mai puţin bună. Aminteşte-ţi că nu le poţi face pe toate, că nu eşti robot şi că ajutorul înseamnă să ai mai mult timp pentru tine, pentru mai multe lucruri care îţi plac, să înveţi cum să te descurci mai bine pe viitor.

femeie care face treaba singura

O mamă bună cere ajutorul. Pentru că a înţeles cât de important este, pentru psihicul uman, să se degreveze de o serie de sarcini, să se relaxeze. Relaxarea ne ajută să ne recăpătăm energia şi să facem lucrurile şi mai bine.

6. Mamele nu se relaxează niciodată

Cât de mult rău le face mamelor acest mit! Mamele sunt învăţate că nu au voie să se relaxeze, că, odată cu copilul, relaxarea, atenţia către sine şi timpul liber dispar, că totul este sacrificiu.

Fals. Mamele au tot dreptul să se relaxeze, să se bucure de timp liber, e perfect în regulă să îşi acorde atenţie. Nu ai dreptul, ci chiar datoria să fii fericită, să te simţi bine în pielea ta şi să te bucuri deopotrivă de copil şi de tine. Da, dragă mami, şi mamele se relaxează. Nu contează ce spun vocile exterioare, contează ce simţi tu.

Concluzie

Încrederea în sine este baza de la care poţi porni să faci orice îţi doreşti în viaţă. Deasupra mamelor planează o mulţime de mituri, iar cele mai multe distrug încrederea în sine a celor mai multe femei şi le transformă viaţa într-un sacrificiu.

Dragă mami, miturile… de-asta sunt mituri. Pentru că sunt departe de adevăr. Adevărul, precum şi încrederea, se afla în interiorul tău.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse