Atunci când devenim părinţi avem tendinţa să credem că educaţia înseamnă doar o serie de reguli pe care le impunem copiilor.

Regulile şi limitele îi ajută pe copii să se simtă în siguranţă şi să conştientizeze că părintii sunt interesaţi de soarta lor.

Exista însă câteva excepţii în care lucrurile interzise devin motiv de frustrare atât pentru părinţi, cât şi pentru copii.

Iată 5 lucruri pe care nu este bine să le interzicem niciodată copilului:

1. Să-și exprime emoțiile

Din dorința de a le dezvolta copiilor o personalitate puternică, mulţi părinţi condamnă şi cea mai mică intenţie a copiilor de a exprima frica, rușinea, plânsul, etc.

De multe ori ne încurajăm copiii sub formă de critică: „ce ruşine să plângi, eşti băiat mare”, „o să râdă toţi copiii de tine, cum să-ţi fie frică de o pisică” etc.

Este important să le explicăm copiilor noștri că este firesc să le fie teamă în anumite situaţii, mai ales când vine vorba de lucruri necunoscute şi să-i ajutăm să-şi depaşească acele temeri.

Îți recomandăm jocul EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale –  care a fost conceput special pentru a te ajuta pe tine și copilul tău să identificați și recunoașteți toate tipurile de emoții și să petreceți timp de calitate împreună într-un mod foarte eficient.

5 lucruri pe care să nu le interzicem niciodată copilului 1

2. Să pună întrebări

Un copil este în continuă dezvoltare. El vrea să afle lucruri noi despre lume şi întreabă în mod frecvent tot mai multe lucruri pe zi ce trece.

Părinţii ar putea găsi deranjant acest obicei, mai ales seara când vin obosiţi de la serviciu, dar timpul de calitate petrecut cu ei îi ajută să dezvolte o legătură puternică.

3. Să refuze

Copilul este un membru al familiei şi are propria personalitate. Când le spunem NU, noi ca părinți încercăm să îi protejăm şi să îi învăţăm reguli importante.

Neînțelegând intenţiile noastre, copiii se simt frustraţi. De multe ori această frustrare se transformă într-o criză de furie.

Atunci când nu înţelegem intenţiile copiilor noştri, devenim la rândul nostru frustraţi şi avem şi noi crize de supărare – în special când suntem obosiţi.

Efectele pe termen lung ale permisiunii de a spune NU sunt foarte valoroase, deoarece în spatele NU-ului se ascunde mereu un DA.

Spre exemplu:

„Nu vreau să mânânc” poate însemna „da, vreau să mănânc când mi-e foame, dar nu acum, nu în acest moment”.

În cadrul familiei învățăm prima oară că putem spune “Nu” într-un mediu plin de încurajare și suport.

Dacă nici în familie nu învățăm acest lucru, nu îl vom învăța nicăieri. Atunci când copiii noștri nu ne pot spune “Nu”, nu vor putea spune nimănui.

4. Să plângă

Mulți părinți își pierd repede încrederea și simt că sunt incompetenți atunci când copiii lor plâng. Ajută să ne amintim toți că atunci când copiii plâng, durerea a început să iasă deja.

Plânsul nu înseamnă că acel copil a fost rănit. Plânsul înseamnă că procesul de vindecare a acelei răni a început odată cu plânsul.

Părinții își doresc în mod firesc ca ai lor copii să fie fericiți. Și simt că este de datoria lor să-și facă copiii fericiți. Dar, de cele mai multe ori, fericirea vine spontan după ce au o criză de furie sau după ce au terminat de plâns.

5. Să-și spună opinia

Copilul este o persoană care merită să fie respectată și acceptată așa cum este. Pe măsură ce crește, se conturează si personalitatea și individualitatea sa.

De la o anumită vârstă, copilul începe să își expună punctul de vedere. Este foarte important să-i fie ascultate părerile si să se simtă înțeles. Un alt lucru foarte important este să simtă că nevoile și dorințele sale sunt importante și respectate.

Copiii au nevoie de libertate pentru a-și dezvolta personalitatea si pentru a se dezvolta armonios. Haideți dragi părinți să le oferim libertatea de care au nevoie.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse