Comunicarea este esențială atunci când vine vorba despre relația părinte copil. Cuvintele noastre au puterea de a răni sau de a mângâia; pot îndepărta omulețul de lângă noi sau îl pot apropia, pot ajuta la calmarea unei situații sau o pot adânci.

Iată în cele ce urmează câteva fraze care ne pot fi de folos în a calma furia micuțului nostru:

  1. „Să ne liniștim amândoi, bine?”

Îmi amintesc când în urmă cu ceva ani, băiețelul meu a avut un moment de furie, lovind cu piciorul și țipând în fața altor persoane. Cred că tuturor ni s-a întâmplat. În acel moment, am simțit și eu furie și rușine deopotrivă. Tendința în astfel de situații este de a țipa, de a-l prinde de braț și de a-l duce cât mai departe de ochii altor persoane. Totuși, este recomandabil să ne menținem calmul pentru că micuțul nostru are nevoie doar de înțelegere. Respiră adânc și spune-i: „Și eu sunt foarte supărat, dar să ne liniștim amândoi”. Acest lucru îl va face pe copil să se simtă înțeles și îi va arăta că vrei să ajuți.

  1. „Și eu sunt furios, dar mă exprim diferit”

Confruntat cu această propoziție, copilul simte că empatizezi cu el, că înțelegi ce simte. Spune-i că este normal să se enerveze, că și noi adulții ne enervăm, dar că trebuie să învețe să exprime ceea ce simte într-un alt mod, să transforme furia în ceva pozitiv. Poate printr-un desen.

  1. „Împreună, vom găsi o soluție potrivită pentru tine”

Adesea, copiii sunt supărați și frustrați că au încercat multă vreme să facă ceva ce nu a funcționat. Dacă în astfel de momente îi spui copilului tău că nu a încercat suficient sau să nu mai plângă și să încerce din nou, nu-l ajuți deloc să facă față mâniei, ba chiar poți agrava situația. Copilul are nevoie de cuvinte de încurajare, de motivație și de încredere. Dacă te implici și îl ajuți să-și îmbunătățească performanța, furia va dispărea …

  1. „Dacă îmi vorbești foarte încet și fără să strigi, voi înțelege mai bine”

Dacă copilul reacționează la o situație cu furie strigând la noi, cu siguranță ne va irita. Recomdandabil este să ne păstrăm calmul și să încercăm să-l facem să înțeleagă că, dacă ne vorbește așa, nu-l putem înțelege; este important să-l calmezi prin puterea exemplului: vorbește-i la rândul tău calm.

  1. „Ești foarte supărat, nu-i așa? Dacă ți-aș da o super îmbrățișare care vindecă totul? ”

Uneori copiii, ca și adulții, au o zi proastă și ajung să se enerveze din orice. În cele din urmă, ajung să fie foarte furioși fără ca măcar să știe de ce. Tot ceea ce ne cer în acele momente este înțelegerea și dragostea noastră. Putem să-i spunem copilului că avem soluția la furia lui – o super îmbrățișare care vindecă totul.

  1. „De ce îți arunci jucăriile? Nu le mai iubești? Ești supărat pe ele? ”

Mulți copii, când sunt supărați, răspund aruncând tot ce îi înconjoară, de obicei jucăriile. În acel moment vă puteți enerva foarte tare și puteți ridica vocea, dar ar trebui evitat acest lucru. Micuțul este supărat și probabil n-a identificat cauza. Așa că are nevoie de cineva care să-i explice ce face, astfel încât să poată conștientiza propriul comportament. Cu această propoziție, îl vom face să înțeleagă că jucăriile lui nu i-au făcut nimic, că nu sunt responsabile pentru furia lui și, prin urmare, că nu ar trebui să le arunce.

  Frazele enumerate mai sus dau roade în calmarea unui copil indiferent de vârstă – de la cei mai mici până la cei mai mari. Violența este inutilă, doar înrăutățește lucrurile și nu va fi niciodată o opțiune bună. Dimpotrivă, copiii au nevoie de dragostea, afecțiunea, empatia și respectul nostru pentru a înțelege ce se întâmplă. Sunt elemente esențiale care îl vor ajuta să crească frumos.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse