Meditaţia este – sau ar trebui să fie – parte integrantă din viaţa fiecăruia. Nu numai că ne ajută să fim prezenţi în tot ce facem, dar ne susţine şi gestionarea emoţiilor şi concentrarea cognitivă.
În timp ce foarte mulţi dintre noi am descoperit beneficiile meditaţiei destul de târziu, la vârsta adultă, copiii de astăzi sunt destul de familiarizaţi cu termeni precum ,,Zen’’, ,,gândire pozitivă’’, ,, meditaţie’’, ,,tehnici de respiraţie’’.
Şi asta e un lucru extraordinar. Pentru că în copilărie începe educaţia autocontrolului.
La finalul articolului vei fi convinsă că meditaţia trebuie să îşi găsească măcar 5 minute în programul vostru zilnic.
5 Beneficii ale meditaţiei asupra copiilor – tu pe care le stiai?
La bază, meditaţia oferă copiilor sentimentul de calm, linişte şi timp pentru a-şi trage sufletul. Însă dincolo de aceste atribute simple, meditaţia acţionează mult mai profund.
Cercetătorii din cadrul Centrului de Cercetare pentru Conştientizare UCLA au descoperit că meditaţia are efecte mult mai mari asupra dezvoltării sănătoase a copilului.
Aşadar, iată, meditaţia nu este deloc un aspect de neglijat. Află și tu principalele beneficii ale meditaţiei asupra copilului tău.
1. Meditaţia ajută copiii să adoarmă
Atunci când este practicată înainte de somn, meditaţia ajută copiii să se relaxeze, să elimine fricile, tensiunile emoţionale şi psihice – şi să adoarmă uşor.
Este un mit că stresul nu are loc în viaţa copiilor. Copiii au o mulţime de factori de stres în viaţa lor: teama de întuneric, frica de necunoscut, teama de coşmaruri, teama de separare sau de abandon.
Practicată cu regularitate, seară de seară, meditaţia ajută copilul să îşi înţeleagă sentimentele, emoţiile, să descopere rădăcina lor şi cum le poate gestiona, astfel încât să poată lucra cu ele, nu să fie doborât de acestea.
Poţi considera meditaţia o etapă din procesul educării inteligenţei emoţionale.
Pentru un ghid complet de inteligenta emoţională, te sfătuiesc să arunci un ochi aici.
2. Meditaţia susţine controlul tulburărilor adolescenţilor
Meditaţia poate oferi copiilor şi adolescenţilor control asupra emoţiilor, gestionarea stresului şi încredere în sine.
Meditaţia întăreşte acceptarea de sine, ajută adolescenţii să se autoanalizeze, să îşi găsească echilibrul şi să devină capabili de comunicare nonviolentă.
Ca părinte de adolescent, meditaţia te ajută să găseşti calea de comunicare ideală cu copilul tău.
Îndrumă-l către o meditaţie ghidată, către un centru specializat, în care să descopere ce înseamnă meditaţia, cum se practică, unde să fie susţinut şi acceptat. Dacă nu vrei să apelezi la un centru, meditaţiile online ghidate sunt un start foarte bun.
3. Meditaţia conduce către rezultate mai bune la şcoală
Tehnicile de meditație concepute pentru copii sunt eficiente în procesul învăţării relaxate. Astfel, copii se pot concentra mai bine asupra sarcinilor pe care le au de făcut. Meditaţia ghidată, tehnicile de respiraţie şi yoga au, potrivit experţilor, rezultate extraordinare în rândul elevilor.
Meditația îmbunătățește performanţa, dar ajută elevii şi să descopere cele mai potrivite tehnici de învăţare, astfel încât să nu ajungă la epuizare şi să îşi poată gestiona corect timpul.
Îţi sugerez să nu îţi mai alergi copilul – de la masă către teme, pregătiri suplimentare, cursuri extraşcolare şi stive de probleme nerezolvate.
Începeţi cu o meditaţie uşoară, o plimbare în aer liber, o jumătate de oră de relaxare prin yoga.
În mediul online găseşti demonstraţii video pentru începători. Le puteţi urma şi vă puteţi bucura de timp de calitate împreună, relaxare şi capacitate sporită de concentrare şi memorare.
4. Meditaţia susţine dezvoltarea personală
La nivel subtil, meditaţia are grijă de sănătatea spirituală şi psihică a copilului tău. Prin meditaţie, copilul învaţă bunătatea, răbdarea, recunoştinţa, calmul, concentrarea, exersarea atenţiei.
În procesul dezvoltării personale, meditaţia îl ajută pe cel mic să:
- Fie mai atent la ce îşi doreşte el şi mai puţin la ce aşteaptă ceilalţi de la el
- Să se cunoască şi să ia decizii conform cu aşteptările proprii
- Să facă alegeri sănătoase – atât profesionale cât şi personale
- Să îşi controleze viciile
- Să se simtă încrezător în forţele proprii
- Să înveţe vizualizarea şi puterea acesteia în obţinerea a ceea ce îşi doreşte
- Să scape de stres şi depresie
- Să elimine fricile
Chiar dacă meditaţia este o educaţie a spiritului, acest lucru nu înseamnă că e o parte mai puţin importantă în procesul educaţiei. Din contră. Efectele sale sunt subtile, se construiesc în timp, însă sunt sigure. Cu cât începi mai devreme să îi prezinţi copilului tău avantajele meditaţiei, cu atât mai uşor veţi descoperi lumea împreună.
5. Meditaţia ca tratament al furiei
Furia este una dintre problemele majore cu care se confruntă mulţi părinţi. Însă meditaţia poate fi un bun antidot. Prezintă-i copilului tău meditaţia…ca pe un secret preţios. Nu atunci când este în plină criză de furie, ci încă de la începutul vieţii, din primii ani, sau în momentele în care este calm şi puteţi discuta.
Meditaţi împreună şi explică-i cum, imediat ce este supărat şi simte că furia pune stăpânire el, poate să elimine totul…prin meditaţie.
Prezintă-i meditaţia ca pe soluţia şi secretul care îl ajută să fie el cu el, să nu îl vadă nimeni, să poată regla orice simte şi să controleze sentimentele care îl supăra.
Explică-i şi efectele furiei asupra sănătăţii lui, consumul energetic, epuizarea.
Meditaţi împreună. Puterea exemplului şi faptul că tu ai încredere în meditaţie, îl determină şi pe el să încerce, să se autosugestioneze şi să reuşească.
Ce ar mai trebui să ştii
Ştiu, nu mulţi părinţi sunt familiarizaţi cu meditaţia. Dacă pentru unii părinţi nu e nimic mai mult decât o,, aberaţie’’ şi o ,,apă de ploaie’’, pentru alţii, meditaţia este un ritual zilnic sănătos.
Bunăstarea şi obiceiurile sănătoase ale copiilor se formează încă din primii ani de viaţă – şi rămân responsabilitatea părinţilor.
Concluzie
Fă-ţi timp şi meditează împreună cu copilul tău. El va înţelege ce înseamnă meditaţia, câtă nevoie are de linişte, pentru a medita, dar şi respectul pentru cei implicaţi în anumite activităţi.
Curiozitatea îi îndeamnă, în cele mai multe cazuri, să ţi se alăture, iar cei mai mulţi copii, potrivit studiilor, declară că meditaţia este amuzantă şi le oferă putere.
Învaţă-ţi copilul să se asculte şi să îşi găsească cele mai bune soluţii la problemele întâmpinate.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 94 shares
This Post Has 3 Comments
Foarte fain subiectul ales!
Îmi puteți recomanda o aplicatie cu meditații pentru copii, in limba romană?
Eu folosesc Calm care are și variante pt copii, însă in engleză, ceea ce poate fi dificil pentru copii mai mici.
Bună ziua,
Copiii până în vârsta de 3-4 ani sunt exclusiv emoționali. Ceea ce înseamnă că tot ceea ce ei percep, are legătură directă cu corpul emoțional. Adică, simpla ascultare a muzicii sau a vocii cuiva care vorbește calm, cu blândețe va fi suficientă pentru copil, întrucât o va primi în starea sa emoțională așa cum îi este transmisă.
Conform studiilor, statisticilor și nu numai, limba nu reprezintă nici un impediment. Importantă este conectarea emoțională. Iar pentru copiii, fiind intuitivi 100%, simpla ascultare a muzicii instrumentale este tot ce au nevoie. Nu sunt necesare cuvintele. Noi adulții, fiind raționali, avem nevoie și de cuvinte. Însă pentru copiii, simpla ascultare a muzicii instrumentale este tot ce au nevoie.
Mulțumim pentru împărtășire!