Când le priveşti, nu încetezi să te întrebi cum reuşesc acele mame să fie mereu aranjate, să aibă relaţii de calitate, să îşi îngrijească şi copiii, să îşi continue şi drumul profesional, să fie şi mereu impecabile.

Crezi, probabil, că acest lucru e imposibil, că undeva greşesc, ar trebui judecate sau că viaţa lor e, pur şi simplu perfectă… pentru că sunt norocoase.

În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. Secretul din spatele unei vieţi împlinite şi echilibrate este altul. Grija pentru sine şi înţelegerea faptului că nu trebuie să alegi, ci te poţi împărţi cu succes. Totul ţine de alegerea fiecăruia.

 3 sfaturi de parenting pentru mamele care aleg să muncească

Să fii mamă este greu. Foarte greu. Nevoia de a-ţi continua cariera poate deveni stresantă şi dificilă. Echilibrarea vieţii de familie, a vieţii profesionale şi grija pentru cel mic reprezintă, pentru foarte multe femei, o adevărată corvoadă. Totul tinde să pară imposibil, însă, stai liniştită: nu este!

familie

Indiferent dacă alegi să rămâi acasă, să optezi pentru un job part time, flexibil, sau să revii în forţă la vechiul ritm de muncă, titlul de mamă rămâne cel mai important şi cu siguranţă vrei să te asiguri că nu dai greş şi faci tot ce e mai bun pentru copilul tău.

Iată  3 sfaturi de parenting care te vor ajuta să prinzi încredere şi să schimbi puţin perspectiva asupra maternităţii.

1. Puterea exemplului şi sentimentul de vinovăţie

Fii exemplul pe care vrei să îl urmeze copilul tău şi renunţă la sentimentul de vinovăţie. Foarte multe mame care îşi doresc să se întoarcă la muncă… nu fac asta pentru că se simt vinovate să îşi lase copilul cu o bonă.

Însă realitatea oferă alte explicaţii, mult mai plauzibile. Într-un interviu pentru o revistă de succes, Michelle Obama susţinea că e în regulă să munceşti, nu numai pentru că ai nevoie de o gură de aer şi socializare, dar mai ales pentru că, în postura de mamă, îţi doreşti să oferi copilului tot ce e mai bun: modelul independenţei şi al muncii care înnobilează.

E firesc să îţi fie dor de copil şi să îţi doreşti să revii cât mai curând acasă, însă nu e în regulă să te simţi vinovată pentru faptul că vrei să munceşti. În România avem, oricum, posibilitatea extraordinară de a sta 2 ani acasă, cu copilul. În alte ţări, acest timp se rezumă la 2-3 luni.

2. Fă ce simţi

Psihologii susţin faptul că, nu de puţine ori se confruntă cu situaţia în care mamele, deşi îşi doresc să îşi reia viaţa socială, aleg să rămână acasă pentru a nu fi mai puţin… mame.

mama si fiica

Totuşi, spun specialiştii, munca nu te face mai puţin mamă, însă te face puţin mai fericită, lucru de care vor beneficia şi copiii tăi.

Poţi încerca un job part time, astfel încât să rămâi în echilibru şi să îţi păstrezi şi liniştea interioară. Sau optează pentru un job flexibil, de acasă. Lucrezi şi eşti în permanenţă şi alături de copil.

Ruth Bader Ginsburg, judecător asociat al Curţii Supreme a Statelor Unite a declarat că, sentimentul de vinovăţie trăit atunci când a ales să revină la muncă şi să îşi lase fetiţa la creşă a fost rapid înlocuit de bucuria de a-şi şti întreaga familie împlinită, mulţumită cu sine şi odihnită.

Munca te poate ajuta să fii mai puţin obosită şi să investeşti mai eficient timpul în copilul tău, seara.

3. Tu eşti singura care se judecă

Mamele care îşi doresc să se reîntoarcă la muncă… se simt judecate. Se tem că urmează să apară cineva de după colţ şi să le spună că nu sunt mame bune, se tem că alte mame le vor spune că sunt mai puţin mame dacă aleg să muncească şi ele, se tem de o mulţime de lucruri.

Însă, în realitate, acestea sunt credinţele lor, nu ale celorlalţi. Câtă vreme tu crezi şi ştii că fericirea familiei tale nu este ştirbită de faptul că alegi să munceşti, nimeni nu te poate judeca. Eşti perfectă exact aşa cum eşti şi le poţi face bine pe toate. Poţi lucra, poţi creşte un copil sănătos şi inteligent emoţional şi nimic nu te poate opri – cu excepţia prejudecăţilor şi temerilor tale. Judecă-te mai puţin, iubeşte-te şi crede în tine mai mult!

Ce spun studiile

Mamele care aleg să lucreze au fost supuse unei judecăţi dure – mai ales din partea mamelor care nu lucrează, spun studiile. Acestea sunt deseori criticate pentru că nu sunt acolo, prezente 100% lângă copil. Totuşi, cercetări recente arată că o mamă care muncește poate creşte copii extraordinari. În plus, studiul arată că munca nu dăunează creşterii copilului, consolidează relaţia dintre parteneri şi oferă multe beneficii pentru copii. Iată care sunt acestea:

  • Mamele care muncesc cresc copii mai independenţi
  • Mamele care muncesc sunt mai puţin predispuse la depresie şi la sentimentul de singurătate, iar copiii lor sunt mai pozitivi
  • Mamele care muncesc sunt mai împlinite şi mai fericite, iar o mamă fericită înseamnă o familie fericită
  • Mamele care muncesc sunt mai odihnite şi mai eficiente în creşterea copilului
  • Mamele care muncesc au copii mai responsabili
  • Mamele care muncesc sunt modele excelente pentru copiii lor şi înţeleg mai bine educaţia financiară
  • Copiii mamelor care muncesc sunt mai deschişi la a se întreţine singuri pe viitor

familieÎn Statele Unite, 66% dintre mame sunt angajate – fie cu jumătate de normă, fie cu normă întreagă, iar relaţiile din familie sunt mai puţin tensionate, certurile dintre parteneri se reduc considerabil, iar partenerii se întâlnesc cu mai multă bucurie seara, fără a avea ce să îşi reproşeze.

Potrivit unui studiu realizat de Harvard Business School, în familiile în care mamele muncesc, bărbaţii înţeleg mai bine necesitatea împărţirii sarcinilor în casă.

Concluzie

Modelul principal pe care mamele care lucrează îl oferă copiilor este acela că în viaţă nu trebuie să alegi, ci te poţi împărţi cu succes. Să nu pierdem din vedere faptul că, un copil urmează modelul mamei, nu sfatul acesteia. Iar aceasta îl formează şi îi defineşte mare parte din alegerile de la maturitate. Investind în tine – investești în familie și în special în copilul tău. Dacă decizi asta, investește în educație, autoeducație și educație parentală: Copilul tău este un geniu. Te asigur că este o alegere înțeleptă.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse