Pe măsură ce crește, copilul reușește din ce în ce mai bine să vorbească despre ceea ce simte. Chiar dacă a devenit „mare”, încă are nevoie de părinți în a-l ajuta să înțeleagă și să-și exprime emoțiile. Comunicând cu copilul dumneavoastră, îi ascultați emoțiile și răspundeți nevoii lui de a le împărtăși. În plus, îi arătați că este important pentru dumneavoastră.

În cele ce urmează, veți descoperi câteva elemente esențiale pentru o comunicarea eficientă, pozitivă și respectuoasă cu cel mic.  În acest sens, îți propunem abordarea a trei puncte cheie pentru dezvoltarea încrederii și a stimei de sine în copilărie:

  1. Ajută-l să-și exprime părerea personală;
  2. Ajută-l să-și exprime emoțiile;
  3. Ajută-l să ia decizii;

Există 3 puncte principale pe care le putem transforma cu răbdare, încurajare și, mai ales, folosind cuvintele corecte prin care îi determinăm pe copii să-și regândească logica și să comunice eficient:

  1. să-și exprime propria opinie, și nu logica adulților, cu privire la problemele care îi afectează;
  2. să-și exprimă emoțiile și să le înțeleagă sensul;
  3. să poată face alegeri spontane;

Cum realizăm acest lucru? 

Simplu: pune copilul să vorbească, pune-i întrebări și ascultă-l

Arta începe când ai grijă de cuvintele pe care le alegi și nu faci nicio interferență între tine și mesajul copilului. Adică nu presupuneți nimic, nu faceți proiecții personale, nu dați niciun sfat, nici măcar nu reformulați cuvintele sale, doar primiți informația. Rețineți întotdeauna că vorbele sunt etichete care reprezintă universul mental al fiecărui individ.

Iată cele 3 provocări și soluțiile lor – pentru a fi utilizate eficient indiferent de situația în care vă aflați:

1) Cum să-l ajuți să-și exprime opinia personală

Specialitatea copiilor este repetarea credințelor părinților. Pentru a rupe acest model și pentru a-i invita să gândească singuri, trebuie doar să le „săpăm” cuvintele. Adică pentru a-i determina pe copii să gândească mai profund, întrebarea magică atunci când împărtășesc o părere este: „și?”, repetat de mai multe ori la rând. Rămânând fără argumente memorate, copilul va ajunge să exprime ce înseamnă pentru el. După ce vă simțiți confortabil cu reflexul „și?”, adăugați întrebări mai specifice cu ajutorul  unui „când” sau unui „cum”.  

2) Cum să-l ajuți să-și exprime emoțiile

Unii copii, pentru a-i proteja pe cei din jur, își suprimă emoțiile. Acest lucru este extrem de grav pentru construcția lor și pentru interacțiunile viitoare. Dacă există un singur dar pe care să-l oferi copilului tău acela este să-i permiți să-și exprime sentimentele, emoțiile, sentimentele fără a-l judeca; înseamnă a dovedi empatie și bunăvoință. Compasiunea greșită nu este empatie și influențează copilul. Rămâneți la informații (iar și iar). Ex. „Cum te simți?”, “De ce te simți astfel?”, „ Am înțeles că ai plâns.”, „Cum te-ai simțit când ai plâns?”

În această logică a comunicării, este important să evidențiem legătura cauză-efect dintre emoție și nevoie. Vă reamintesc cele 6 emoții primare: bucurie, tristețe, dezgust, furie, dispreț și surpriză. Fiecare emoție are un sens pe care îl poți învăța. Este un semnal din creier care ne va influența deciziile și comportamentele. În comunicarea pozitivă este important să urmez logica „Simt asta… pentru că am nevoie de …”.

3) Cum să-l ajuți să ia decizii

Copiii introvertiți se așteaptă ca tu să iei deciziile pentru ei. Rareori își exprimă dorințele și sunt capabili să se lipsească de momente de fericire din cauza lipsei de încredere în sine. Ei sunt specialiștii „nu știu” sau „nu” – cu excepția faptului că ajung într-un punct în care nici măcar nu știu de ce refuză. A devenit o apărare automată. 

Deci, cum îi scoți de acolo? 

Există 2 tipuri de scenarii (și funcționează la fel cu adulții): oameni care doresc să facă lucrurile în mod corect și oameni care doresc să aleagă dintre mai multe posibilități.

În primul caz, este suficient să-l liniștim pe copil că modul său de a face lucrurile, de a gândi, este cel potrivit. În cel de-al doilea caz, este suficient să îi prezentați mai multe opțiuni copilului și să-l încurajați să aleagă una dintre ele. Tu ești cel care știe cum este copilul tău. Încearcă să alegi metoda eficientă în cazul lui. Sau, cum spune Stephanie Armangau, analist comportamental francez, alungă DE CE-ul  din vocabularul tău atunci când vorbești cu copilul … De ce? Pentru că !!! De ce ? Pentru nimic ! De ce ? Nu știu ! și ajută–te de cumCum forțează creierul să gândească . În acest fel, copiii vor învăța:

  • cum să-și păstreze liberul arbitru;
  • cum să-și dezvolte propria gândire critică;
  • cum să fie autonomi în luarea deciziilor;

A obține informații de la copilul dumneavoastră se poate dovedi uneori o probă dificilă. În această situație, este important să știți că atunci când comunicarea este dificilă și copilul nu vă poate auzi, înseamnă că are nevoie doar să-l ascultați.

Prin urmare,  nu uitați, o comunicare eficientă este fundamentul pentru viitoarele sale relații, nu doar pentru aceea părinte-copil; obiectivul comunicării eficiente este acela de a permite celuilalt să se exprime liber – nu-l judecați, nu-l corectați, doar iubiți-l și încercați să-l înțelegeți. Este o metodă care va face minuni și care vă va apropia infinit – pentru o viața!

Și pentru că tot am vorbit despre comunicare, vă așteptăm să împărtășiți cu noi experiența voastră!

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse