Noi, părinții, influențăm modul în care ai noștri copii comunică, dar și deschiderea pe care o au copiii noștri faţă de noi, prin felul în care acționăm. De aceea, m-am gândit și am selectat o serie de 20 de întrebări pe care să i le pui copilului tău pentru a avea o conectare și o comunicare eficientă zilnic.
Am observat că v-a plăcut foarte mult articolul cu 50 de întrebări pe care să i le pui copilului tău, așa că am decis să continui această serie cu încă 20 de întrebări, de data aceasta puțin mai profunde.
Iar pe viitor, am dori să scriem și câteva întrebări pentru copiii mai mici. Așa că, dacă te interesează, alege opțiunea „See First” sau „Vezi mai întâi” la pagina noastră de Facebook.
Ce ne dorim noi, părinții, de la copii?
Cu toții ne dorim ca ai noștri copii să crească frumos și armonios, să aibă încredere în propriile forțe și să se poată descurca cât mai bine în viitoarea lor viață de adulți.
Ne dorim să poată deveni adulți care să știe să se afirme, să fie sociabili, să aibă o anume maturitate afectivă care să-i ajute să ia decizii în favoarea lor, să fie responsabili.
Pentru a ne ajuta copiii să aibă un echilibru emoțional (să știe ceea ce simt, să își exprime adecvat emoțiile neplăcute, să înțeleagă emoțiile celorlalți) e important să le punem zilnic întrebări. Întrebări care să le dezvolte inteligența emoțională, socială, întrebări prin care să ne conectăm profund cu ei, cu lumea lor.
Într-o lume în care copiii sunt centrul universului părinților, este important ca și tu să vorbești despre tine dacă îți dorești ca fiul sau fiica ta să facă același lucru.
Cele 20 de întrebări pe care să i le pui copilului tău
- Care a fost cel mai bun lucru care ți s-a întâmplat azi?
- Ce știi tu să faci cel mai bine?
- Care au fost 3 cele mai puternice emoții pe care le-ai simțit azi? Cum le-ai gestionat?
Pentru a-ți exersa împreună cu al tău copil inteligența emoțională, noi am creat EQ Game – Alfabetul Inteligenței Emoționale, primul joc de societate care dezvoltă această abilitate într-un mod distractiv.
- Care este cea mai mare frică a ta?
- Ce te înfurie cel mai tare?
- Ce ți-ai dori să nu faci deloc?
- Ce ți-ai dori să faci mai bine și ce te oprește?
- Există ceva pentru care ești îngrijorat?
- Dacă ai putea schimba ceva, ce ai schimba?
- Dacă ai putea alege să ai o superputere, ce ai alege?
- Care este amintirea ta preferată?
- Cum ar arăta ziua perfectă pentru tine din momentul în care te trezești până când te pui la somn?
- Pentru ce ești recunoscător azi?
- Care crezi că e cel mai greu lucru de făcut când ești adult?
- Care este cel mai greu lucru de făcut atunci când ești copil?
- Dacă ai fi părinte, ce ai face diferit?
- Îți place să fii singur sau să fii cu mulți oameni?
- Când te simți neînțeles de adulți?
- Care este cel mai frumos compliment pe care l-ai primit vreodată?
- Ce face ca familia noastră să fie specială?
A ști să comunici și să-ți asculți copilul te poate ajuta să stabilești o relație autentică cu el. Ai răbdare, e posibil să aibă nevoie de ceva timp pentru a-și exprima ideile în cuvinte, pentru a se deschide.
Când ai avut ultima conversație adevărată cu copilul tău?
Cu siguranță s-a întâmplat în timp ce mergeați împreună spre școală, în timp ce pregăteați ceva de mâncare, în timpul băiței sau chiar înainte de culcare. Astfel de activități sunt adesea momentul optim pentru o conversație adevărată, deoarece copiii sunt mai deschiși și mai comunicativi atunci când, pe lângă comunicarea propriu-zisă, mai fac și altceva.
De aceea, este indicat să profiți de astfel de momente, chiar dacă nu aveți neapărat contact vizual și chiar dacă atenția voastră este distribuită în mai multe părți.
Cum ți se par aceste întrebări? Care din ele sunt mai potrivite pentru tine și familia ta?