Eliminarea violenței împotriva copiilor reprezintă una dintre condițiile esențiale ale unei dezvoltări durabile.
În acest sens, Jan Hunt, specialist în parenting, ne prezintă câteva dintre motivele pentru care un copil nu trebuie niciodată lovit.
10 motive pentru care nu ar trebui să ne lovim copiii
1. Lovirea copiilor îi învață cum să fie ei înșiși violenți
Rezultatele ample ale cercetărilor sunt acum disponibile pentru a susține o corelație directă între pedepsele corporale în copilărie și comportamentul agresiv sau violent în adolescență sau la maturitate. Aproape toți cei mai periculoși oameni au fost în mod regulat amenințați și pedepsiți în copilărie. În natura lucrurilor, copiii învață atitudini și comportamente prin observarea și imitarea acțiunilor părinților. Astfel, este responsabilitatea ta ca părinte să oferi un exemplu pozitiv copilului tău.
2. De cele mai multe ori, comportamentul nepotrivit al copilului își are sursa în nesatisfacerea unei nevoi
Aceste nevoi includ: un somn bun, o alimentație adecvată, aer curat, mișcare și suficientă libertate pentru a explora lumea din jurul său. Dar cea mai mare nevoie a copilului este atenția părinților săi. Din păcate, mulți copii suferă pentru că părinții sunt prea ocupați sau distrași de propriile probleme. Cu siguranță, este greșit și nedrept să pedepsești un copil care răspunde într-un mod natural unor nevoi importante neglijate. Din acest motiv, pedeapsa nu este doar ineficientă pe termen lung, ci este, de asemenea, în mod clar, nedreaptă.
3. Pedeapsa corporală împiedică copilul să învețe să rezolve conflictele într-o manieră diferită
Un copil pedepsit poate fi cuprins de sentimente de furie, de dorința de răzbunare; practic, nu are posibilitatea să învețe cum să facă față sau să prevină situații similare în viitor.
4. Pedeapsa corporală interferează cu relația părinte-copil, deoarece natura umană este să nu simțim afecțiune față de cineva care ne dăunează
Adevăratul spirit de cooperare pe care îl doresc toți părinții nu se poate dezvolta decât printr-o legătură puternică bazată pe sentimente reciproce de dragoste și de respect. Pedeapsa, chiar și atunci când pare să funcționeze, poate produce doar în aparență un „comportament bun”, care se bazează, de fapt, pe frică. Pe de altă parte, cooperarea bazată pe respect va dura permanent și va fi sursa unei stări de bine.
5. Mulți părinți nu au învățat niciodată în propria copilărie că există modalități pozitive de a construi o relație cu un copil
Atunci când pedeapsa nu atinge obiectivele dorite, iar părintele nu este conștient de metodele alternative, pedeapsa poate deveni din ce în ce mai frecventă și mai periculoasă pentru copil.
6. Furia acumulată de mulți ani la copil poate provoca un șoc pentru părinții al căror copil se simte acum suficient de puternic pentru a exprima această furie
Pedeapsa poate duce la „comportament bun” în primii ani, dar va avea întotdeauna un preț ridicat pe care părinții și societatea îl vor plăti atunci când copilul va deveni adolescent și apoi adult.
7. Chiar și o lovitură relativ moderată poate fi periculoasă din punct de vedere fizic
Spre exemplu, lovirea capătului inferior al coloanei vertebrale trimite unde de șoc pe coloana vertebrală și poate răni grav copilul. Preponderența durerii lombare la adulți în societatea noastră își poate avea originea în pedepsele primite în copilărie.
8. Pedeapsa fizică le transmite mesajul nedrept și periculos că „forța face bine”
Astfel copiii înțeleg că este permis să rănești pe altcineva, cu condiția ca acesta să fie mai mic și mai puțin puternic decât tine. Astfel, copilul concluzionează că este permis să abuzeze la rândul său.
9. Pedeapsa fizică îi lasă pe copii cu ideea că lovirea este un mod adecvat de a exprima sentimentele și de a rezolva problemele
Deoarece copiii învață urmând modelul parental, pedeapsa fizică transmite mesajul că lovirea este un mod adecvat de a exprima sentimentele și de a rezolva problemele. Dacă un copil nu a avut niciodată ocazia de a-și urmări părinții rezolvând problemele într-un mod creativ și uman, poate fi dificil pentru ei să învețe să o facă singuri. Din acest motiv, părinții necalificați vor continua adesea în generația următoare.
10. Pedeapsa fizică le dezvoltă copiilor un „comportament bun” superficial, bazat exclusiv pe frică
O educație blândă, susținută de o bază solidă de dragoste și de respect, este singura modalitate cu adevărat eficientă de a realiza un comportament lăudabil bazat pe valori personale puternice, în loc de „comportament bun” superficial, bazat exclusiv pe frică.
Concluzie
Eliminarea violenței împotriva copiilor este, mai presus de toate, un imperativ etic. Efectele benefice ale prevenirii și combaterii violenței împotriva copiilor sunt incontestabile și presupun a oferi puiului de om o viață trăită în armonie și iubire, promovând cooperarea, respectul și încrederea.
Mai multe informații despre ce impact are comportamentul părintelui asupra dezvoltării copilului găsești și în acest articol.
Tu ce alternative găsești pedepselor?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares