Te-ai întrebat vreodată dacă petreci suficient timp cu copilul tău? Când îi ești alături, reușești să fii întotdeauna prezent? Mulți dintre părinți dovedesc, adesea, lipsă de disponibilitate ceea ce atrage după sine nesatisfacerea nevoilor de bază ale copiilor. Iată, însă, că potrivit unui studiu american, doar calitatea momentelor petrecute împreună are un impact asupra bunăstării și dezvoltării copilului.
Timpul de calitate petrecut împreună îi ajută să crească frumos, să experimenteze, să descopere lumea
Pentru ca un copil să se simtă bine, acesta are nevoie de un contact frecvent cu părinții săi. În acest fel, se stabilește securitatea emoțională. De aceea, în timp ce copiii mici trebuie ajutați și îmbrățișați, cei mai mari trebuie să fie văzuți, urmăriți, ascultați și apreciați pentru a-și consolida stima de sine. Astfel, timpul de calitate petrecut împreună îi ajută să crească frumos, să experimenteze, să descopere lumea. Atenția pe care le-o acordăm când sunt mici devine condiția viitoarei lor autonomii. Iar rolul nostru ca părinți nu este acela de a le face toate voile, ci de a stabili limite, de a-i ajuta să accepte frustrarea, de a-i învăța răbdarea și perseverența.
10 idei pentru a petrece timp de calitate cu familia și pentru cultivarea zilnică a iubirii
În acest context, vă propunem 10 idei pentru a petrece timp de calitate cu familia și pentru cultivarea zilnică a iubirii. Toate aceste mici jocuri ajută la consolidarea legăturilor și creează o atmosferă de familie propice cooperării.
1. Minunați-vă împreună
Aceasta este cea mai mare bogăție a copiilor! Sunt capabili să se mire de tot ce observă în jur. Ei reamintesc oamenilor mari cât de frumos este tot ceea ce ne înconjoară – viața, natura, semenii. Acordă-ți o clipă în care să observi prin ochii copilului tău o floare – ce bucurie!
2. Ziua albumului Foto
Îi poți arăta copilului tău fotografii de când erai tu însuți copil; îți poți aminti și-i poți povesti despre propria copilărie. De asemenea, poți profita de ocazie pentru a-i povesti năzdrăvăniile făcute – se va amuza copios. În plus, puteți revedea pozele din primul an de viață al puiului tău – vorbește-i despre nașterea lui, despre primele zâmbete, primii pași, primele cuvinte.
3. Schimbarea rolului
Pentru o perioadă determinată, copiii pot lua locul părinților și pot da ordine părinților lor. Se așteaptă ca părinții să se supună copiilor și să se comporte ca niște copii mici (cum ar fi vărsarea unui pahar sau insistarea pentru a avea paharul albastru, mai degrabă decât pe cel roșu).
4. Cuvinte de dragoste
Poți lăsa copilului tău un bilețel sau un desen sau orice altă formă de manifestare a iubirii în bolul pentru micul dejun, pe oglinda băii, în buzunarul hainei etc.
5. Seara de complimentelor
Membrii familiei mărturisesc pe rând trei lucruri pe care le apreciează la fiecare dintre ceilalți membri (aceasta ar putea fi o calitate generală, o acțiune apreciată în timpul zilei, un ritual etc…).
6. Jocul privirii
Priviți-vă ochi în ochi cât mai mult timp posibil, fără să spuneți vreun cuvânt (este mult mai greu decât pare!). Sau, rând pe rând, un membru al familiei este liderul jocului și ceilalți trebuie să-i imite acțiunile.
7. Să cânte muzica
Părinții pregătesc o listă de redare cu melodiile lor preferate din copilărie și le arată copiilor (cântece haioase și dans, astfel încât să devină amuzanți).
8. Selfie de familie
Faceți selfie-uri cu fețe amuzante și ipostaze prostești.
9. Râdeți spate în spate
Participând la jocuri inspirate de yoga râsului, copiii și adulții se vor putea relaxa împreună și se vor implica într-un spirit de complicitate reciprocă.
Doi câte doi, copiii și / sau părinții se așează spate în spate înainte de a râde câteva secunde sau minute.
10. Râsul inimii și al cerului
Copiii își ridică brațele în aer, își lasă capul pe spate și râd cu poftă în timp ce privesc spre cer.
Concluzie
Prin urmare, pentru a petrece timp de calitate cu copilul tău nu este nevoie să faci activități sau ieșiri extraordinare, ci mai degrabă să fii pe deplin disponibil pentru el, fără tabletă, fără telefon și fără să te gândești la cină sau la lista de cumpărături.
Astfel, un moment de calitate împărtășit cu copilul tău poate deveni cu ușurință parte din viața de zi cu zi. Aceste momente sunt necesare pentru a construi o relație solidă părinte-copil și pentru a-i consolida sentimentul de securitate emoțională puiului tău.
De aceea, oprește-te pentru o clipă, respiră, bucură-te și fii disponibil pentru el, iar viața va fi mult mai frumoasă pentru întreaga familie.
Mai multe informații despre cum poți crește un copil fericit poți găsi și aici.
Tu cum petreci timp de calitate cu copilul tău?
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares