Respectul față de propria persoană și față de cei din jur nu-i nicidecum ceva învechit. Copiii, respectiv adolescenții învață de la părinți, în special, și apoi de la cei din jur, ce este respectul și ce înseamnă să te porți respectuos. E important ca aceștia să deprindă încă de când sunt mici cum să fie respectuoși – nu numai față de ei înșiși (și respectul față de propria persoană e extrem de însemnat, față de propriul corp, față de propria minte, față de propria identitate) și nu numai față de cei din jur, față de prieteni, față de adulți, ci și față de propriii părinți.
Sunt situații în care adolescentul „uită” că stă de vorbă cu un părinte sau consideră că, fiind apropiați și fiind vorba de un membru al familiei, nu este cazul să ofere același respect pe care îl oferă persoanelor necunoscute sau mai puțin cunoscute. Așadar, se comportă urât, trântește uși, obiecte, vorbește nerespectuos, țipă, amenință, manipulează. Un comportament de genul nu trebuie tolerat, încurajat sau trecut cu vederea. Doar pentru că aveți o relație apropiată părinte-copil nu înseamnă că lipsa de respect trebuie acceptată, fiindcă în orice relație, fie și de prietenie, ca să funcționeze e nevoie să fie respect din partea ambelor părți.
De aceea, îți oferim astăzi 8 modalități de care vă puteți folosi în procesul creșterii unui adolescent respectuos.
1. Fii susținătorul lui, dar adu-ți aminte că nu ești prietenul lui.
Un adolescent are nevoie să-l sprijini, să-l susții moral, emoțional. Are nevoie de cineva dispus să vorbească cu el, să-l asculte, să-l încurajeze, cineva pe care să-l simtă alături necondiționat. Și cine poate fi acela, dacă nu părintele lui? Însă, relația aceasta de suport, relație în care predomină vulnerabilitatea, nu e o relație de prietenie. Nu ești prietenul lui, ești părintele lui, așa că e în regulă să-i setezi limite, să îl ajuți să nu le depășească.
2. Comportă-te cu respect față de el.
Deseori puterea exemplului e decisivă. Așa că, dacă tu te porți cu respect față de adolescentul tău, dacă îi respecți trăirile, dacă îi respecți spațiul personal, dacă îi vorbești civilizat, respectuos, e foarte probabil ca și el să adopte același comportament față de tine. Nu te aștepta să fii respectat dacă tu nu faci asta, dacă îi vorbești urât, dacă trântești lucruri în jurul lui, dacă îl lovești, îl ameninți și îl manipulezi.
De asemenea, exemplul personal contează și în relația cu ceilalți. Un copil și, respectiv, un adolescent care a văzut de la părinte ce înseamnă respectul față de oameni, fie că vorbim de propriii părinți, de partener, de cunoștințe, de vecini, de prieteni, de vânzătorii de la magazin etc., va avea destul de clar în minte ce e respectul.
3. Nu tolera lipsa de respect, nu o încuraja.
Când observi că adolescentul tău devine nerespectuos, ia măsuri. Spune-i că nu e firesc cum se comportă, că nu tolerezi un astfel de comportament, că în familia voastră nu se vorbește nerespectuos. Nu-i încuraja comportamentul evitându-l sau considerând că e o simplă perioadă. Ajută-ți adolescentul să își conștientizeze propria lipsă de respect.
4. Corectează-l, educă-l cu respect.
E important ca în procesul educării, în procesul în care încerci să îl înveți să fie respectuos, să știi să îl corectezi și să te comporți cu el respectuos. A țipa la el, a te supăra și a nu mai vorbi cu el, a trânti lucrurile din jur, a-l manipula înseamnă lipsă de respect. Dacă te va afecta comportamentul său nerespectuos și te vei supăra pe el, nu-i vei fi de ajutor nicicum, pentru că îl vei încuraja în a fi lipsit de respect.
Așadar, e indicat să îi transmiți mesaje clare, fără echivoc despre ce e acceptat sau nu să facă, despre ce e lipsit de respect și ce nu. Nu-l intimida, nu ridica tonul, ci pur și simplu transmite-i ferm și clar lucrurile pe care vrei să i le spui.
5. Ascultă-l. Fii un bun ascultător.
Pentru o comunicare sănătoasă și respectuoasă din ambele părinți, e indicat să știți să vă ascultați unul pe celălalt. Dacă tu ești adultul din relație nu înseamnă că adolescentul nu are dreptul să își spună propria părere, să verbalizeze ceea ce simte, doar pentru că tu știi mai bine și ești mai matur. Chiar dacă știi că nu are dreptate și vrei să-l contrazici, ascultă ce are de spus.
6. Discutați când sunteți amândoi calmi.
O conversație atunci când sunteți nervoși nu e o idee bună deloc. Când sunteți calmi, sunt mult mai mari șansele să AUZIȚI și să ÎNȚELEGEȚI ceea ce vreți să vă transmiteți. Evitați să purtați conversații când unul din voi e nervos, așteptați să vă calmați, faceți exerciții de respirație și abia când lucrurile devin calme între voi, discutați.
7. Nu lua personal comportamentul adolescentului.
Ceea ce face și ceea ce spune adolescentul nu e despre tine, ca părinte. În general, adolescenții au conflicte cu părinții, nu e o raritate asta – important e să știi cum să gestionezi situațiile conflictuale. Nu trebuie să simți cum îți pierzi controlul, să te simți depășit sau să fii indiferent și să consideri că lipsa de respect e doar o fază. Lipsa lui de respect nu e despre tine, dar prin intermediul tău poate învăța să o gestioneze.
8. Respectă-i intimitatea.
A-i respecta adolescentului spațiul și intimitatea e tot o formă de respect. Așadar, nu-i încălca intimitatea, respectă-i spațiul personal.
Respectul înseamnă și limite, iar limitele se traduc și prin iubire, și prin dorința părintelui ca adolescentul său să fie bine cu sine și cu cei din jur. Asigură-te că stabilești limite pentru el și, de asemenea, asigură-te că, la rândul tău, comportamentul pe care îl ai e respectuos față de tine însuți, față de propriul copil și față de cei din jurul tău.
Elimină adevărata cauză a bolilor și problemelor din viața ta și nu le da mai departe generațiilor viitoare!
Cea mai importantă cauză ce stă în spatele bolilor și problemelor sociale din întreaga lume a fost descoperită, dar încă nu este tratată!
S-a demonstrat în repetate rânduri: problemele de sănătate neașteptate sau repetitive reprezintă doar vârful aisbergului.
Însă, sub „valurile” minții conștiente, stau îngropate întâmplări de care ori nu ne amintim, ori de care am încercat să fugim: acestea sunt experiențele adverse din copilărie.
⅔ dintre noi am experimentat cel puțin o traumă în copilărie, de la la abuz sau neglijare, la pierderea unei persoane sau divorțul părinților.
Cei mai mulți își trăiesc viața fără să știe ce traume le guvernează viața din umbră… și nici că există un tratament eficient pentru acestea!
Dar de unde ar putea să afle, când nici medicii nu sunt instruiți asupra dușmanului comun, care afectează atât întreg sistemul biologic uman, cât și societatea per ansamblu?
Așadar, cele mai recente studii îți oferă șansa de a descoperi adevărul care a stat în fața ta în tot acest timp și de a întrerupe ciclul experiențelor adverse din viața ta și a familiei tale.
Citește cartea „Binele suprem” și contribuie la o lume conștientă în care copiii, familiile și adulții să trăiască o viață mai sănătoasă și mai fericită.