Când vine vorba de copiii noștri facem tot posibilul pentru a-i ajuta să fie pregătiți să se confrunte cu viața și să aibă succes.

Atunci când devenim părinți:
  • citim cărți de parenting pentru a afla despre cele mai bune strategii pentru creșterea copiilor
  • cerem sfaturi din partea prietenilor, a familiei și chiar a părinților

Cu toate acestea, uneori sfaturile pe care le primim nu iau în considerare faptul că unii copii sunt introvertiți.

Copiii introvertiți sunt adesea confundați cu copiii timizi, dar a fi introvertit și a fi timid nu e același lucru.

Părinții pot observa cum copilul lor nu pare să socializeze așa cum fac mulți alți copii. Acesta poate prefera să-și petreacă timpul singur în timp ce citește sau se angajează în alte activități individuale, decât să caute cu nerăbdare compania altor copii.

Din dorința de a avea un copil sociabil, părinții aplică sfaturile care îi pot ajuta pe copiii timizi să devină mai sociabili, dar nu vor schimba natura unui copil introvertit.

Iată ce poți face dacă ai un copil introvertit:

1. Încearcă să înțelegei introversiunea

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să te asigurai că înțelegi ce înseamnă să fii introvertit. Atunci când ai înțeles ce înseamnă acest lucru, îți va fi mai ușor să educi un copil introvertit.

În momentul în care ști la ce să te aștepți vei vedea că atitudinile copilului tău sunt destul de normale și nu trebuie să-ți mai faci griji.

Spre exemplu, copilul tău poate prefera să petreacă timp singur în camera lui, cu ușa închisă și nu-și poate exprima cu ușurință sentimentele.

Părinții de multe ori se tem că un copil care își petrece timpul singur și nu vorbește despre sentimentele sale este într-un fel de primejdie emoțională, cum ar fi depresia.

Este adevărat că un astfel de comportament poate fi semn de depresie, dar în acest caz, noi căutăm să vedem care sunt modificările tiparelor de comportament.

Introversiunea

Nu este un răspuns la influențele exterioare este o trăsătură de personalitate. Cu alte cuvinte, dacă un copil sociabil care se exprimă cu ușurință, devine retras și tăcut dintr-o dată nu înseamnă că a devenit brusc introvertit.

Îngrijorarea față de bunăstarea emoțională este cea care îi determină pe mulți părinți (și pe profesori) să încerce să-i facă pe copiii introvertiți să se „deschidă” și să socializeze mai mult cu alți copii.

O înțelegere mai aprofundată a ceea ce înseamnă să fii introvertit poate fi extrem de utilă în educarea copiilor introvertiți.

2. Respectă preferințele copilului tău

După ce ai înțeles mai bine ce înseamnă să fii introvertit, vei putea să recunoști mai bine preferințele copilului tău.

Odată ce recunoșți preferințele lui, încearcă să le respectați. Spre exemplu, introvertiții tind să aibă nevoie de puțini prieteni.

Dacă observi că al tău copil are doar unul sau doi prieteni în timp ce alți copii de vârsta lui au cinci sau mai mulți prieteni, nu-ți face probleme. Copilul tău nu are probleme în a socializa.

Vei simți când trebuie să-ți încurajezi copilul să-și facă mai mulți prieteni și când nu. Puteți organiza întâlniri și puteți invita mai mulți copii la un moment dat.

Încearcă să discuți cu copilul tău pentru a afla care este „problema”.

Cu toate acestea, dacă înțelegi că introvertiții sunt fericiți cu mai puțini prieteni și că lipsa unui grup mare de prieteni nu este neapărat o indicație a problemelor de socializare, atunci poți fi mai confortabil cu preferințele sociale ale copilului tău.

Forțându-ți copilul să petreacă mai mult timp decât vrea cu alți copii și încercând să-l împingi mai mult să socializeze, el nu-l va face să decât să se izoleze și mai mult.

Acest lucru îl va face să-și consume și mai mult energia. Așadar el va deveni mai irascibil (ceea ce te poate face să crezi că ai dreptate că are probleme!)

În schimb, îți poți lăsa copilul tău să aleagă pe cine vrea ca prieten și cât timp vrea să-și petreacă cu anumite persoane.

3. Acceptă-ți copilul

Acceptarea copilului așa cum este, îi arată copilului că îl iubești necondiționat.

Vrei ce este mai bine pentru copilul tău, așa că, atunci când vezi că are tendința să se izoleze îl încurajezi să fie mai sociabil și să petreacă mai mult timp cu prietenii.

E posibil ca prin acest comportament să-l faci pe copilul tău  să simtă că al său comportament este într-un fel anormal. Din acest lucru poate înțelege că tu consideri acest lucru ca fiind o problemă.

În acel moment el poate începe să creadă că există ceva în neregulă cu el și poate simți că nu îl iubești din cauza acelui defect.

Altfel, de ce ai vrea ca ea să fie ceva ce nu este?

E important să ne amintim că acești copii talentați pot fi sensibili din punct de vedere emoțional. Deși noi îi iubim, atunci când încercăm să îi schimbăm, ei pot interpreta acest lucru ca pe o lipsă de iubire.

4. Susține-ți copilul

Atunci când înțelegi faptul că al tău copil este introvertit, este posibil să observi că alții ar putea să nu facă ceea ce este mai bine pentru copilul tău.

Spre exemplu, un profesor îți poate spune că al tău copil are probleme cu socializarea, deoarece nu se bucură de lucrul cu alți elevi în activități de grup.

Este posibil ca acel professor să pună presiune pe copilul tău să participe cu mai mare entuziasm la aceste activități.

Aceasta este o situație dificilă deoarece munca în grup a devenit o parte integrantă a educației. Vrei să-ți susții copilul, dar nu vrei să-l convingi pe profesor să-ți excludă copilul din munca în echipă.

Ce poți face în schimb este să-l ajuți pe profesor să înțeleagă de ce copilul tău nu se bucură de activitățile grupului așa cum fac ceilalți copii.

Ai putea face un test gratuit de personalitate pentru copii, ceea ce ar oferi o idee mai bună despre personalitatea copilului tău, inclusiv despre introversiune.

Acest lucru te poate ajuta să discuți cu profesorul despre comportamentul copilului tău.

Ideea este ca tu să-ți înțelegi copilul și să-i ajuți și pe ceilalți să-l înțeleagă.

5. Expune-l treptat la situatii și experiențe noi

Resepectă-i limitele și dorințele.

Dacă al tău copil opune rezistență în a merge la diverse reuniuni sociale sau la a cunoaște pe cineva, atunci cea mai bună abordare este expunerea treptată.

Nu duce copilul direct la un eveniment cu zeci de persoane. Încearca să îi faci „intrarea” în grupuri restranse. Apreciază-i și lauda-i eforturile.

Spre exemplu, spune-i „am vazut ca te-ai dus la cei 2 copii de acolo azi în părculet; știu cât de greu ti-a fost, dar sunt mândra că ai reusit”.

Introvertiții nu pot fi niciodată sufletul petrecerilor, dar ei sunt oameni interesanți!

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse