Vă povestem într-un articol trecut despre lucrurile pe care trebuie să le știe un adolescent, iar printre ele era și gestionarea bugetului lunar. Însă educația financiară ar trebui începută mult mai devreme pentru a crște niște copii responsabili.

Care ar fi cea mai potrivită vârstă pentru a începe discuția legată de bani și gestionarea acestora?

Varsta școlară este potrivită pentru învata copiii despre bani, deoarece atunci încep să învețe adunarea, scăderea și alte concepte matematice la scoala.

Avem pentru voi și 10 sfaturi pe care le puteți folosi in acest proces:
1. Jucați jocuri la care se folosesc bani, cum ar fi Monopoly.
Ce mod mai distractive de a învăța decât prin joacă? Așezati-va toată familia in jurul jocului și bucurați- va de experiența.

2. Mergeti cu copilul la cumpărături
Puteți stabili dinainte un buget și ceea ce trebuie cumpărat. Lasăti copilul să vă ajute să găsiți produsele și sa identifice prețul. Un copil de 8-9 ani poate urmări cu ajutorul unui calculator valoarea cumpărăturilor.

3. Dați-le o indemnizație săptămânală
Având la dispoziție permanent o sumă de bani, acest lucru le permite sa învețe să gestioneze banii. Îi puteți răsplăti și pentru micile treburi casnice pe care le fac, dacă nu sunt sufficient de motivați.

4. Încurajați-i sa economisească
Alegeți impreuna cu copilul o pusculita sau un portofel în care să își poată păstra banii. Puteți încerca și o altă variantă: pușculița pentru economisire, iar portofelul pentru cheltuieli. Săptămânal, decideți împreună ce sumă alocați fiecarerui recipient.

5. Duceti-i la bancă
Puteți să le deschideți un cont și să le explicați că banii lor vor crește atunci când îi vor lăsa în bancă mai mult timp. Alocația lor și banii primiți la aniversări și sărbatori pot fi depuși în acest cont și scoși la sfârșit de an.

6. Explicați-le despre carduri și bancomate
Ei au tendința sa creadă ca banii provin din bancomat sau că putem plăti orice sau oricât cu cardul.

7. Învață-i cum se vorbește despre bani.
Copiii vorbesc între ei fără rețineri despre cât a costat X joc, însă atunci când vorbesc cu un adult nu pot întrebaca tot ce le trece prin cap. Învață-I că este nepoliticos să întrebam persoanele pe care nu le cunoaștem atât de bine cât câștiga sau cât a costat mașina/casa lui.

8. Limitați timpul la TV
Copiii pot fi supuși unei cantități uimitoare de reclame într-un interval de timp foarte scurt. Nu ar trebui să ne mai mire faptul că un copil de 10 ani (cu atât mai puțin un copil de 5 ani) să fie imun la cele mai recente jucării sau gadget-uri pentru copii.

9. Dă un exemplu bun
La fel ca în alte situații, ceea ce faci tu ca părinte, contează. Nu-ți minti niciodată partenerul despre
cumpărături și pune întotdeauna achizițiile în context.

10. Predă generozitatea
Nicio lecție despre bani nu este completă fără o discuție despre generozitate. Învață-i pe copii că există multe alte lucruri care sunt de neprețuit, iar banii nu aduc neapărat fericirea.

Voi cum discutați cu copiii voștri despre bani? La ce vârstă ați început să le vorbiți despre valoarea
banilor? Mai aveți și alte metode prin care îi învațați pe cei mici să gestioneze banii primiți?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes