În articolul de astăzi o să vorbim despre comunicarea eficientă și despre cum îi putem învăța pe copii să-și exprime opiniile într-un mod sănătos. Comunicarea eficientă reprezintă unealta indispensabilă în împărtășirea informațiilor, stărilor, trăirilor, emoțiilor.

Cu cat comunicăm mai mult, cu atât ne facem mai înțeleși și cu cât comunicarea este mai facilă, cu atât transmitem cu claritate mesajul. Atunci când comunicăm cu copiii noștri, se deschid mai multe cai de apropiere între noi ca și părinți și ei.

În momentul în care comunicăm devenim conștienți și prezenți în ascultarea copilului. Iar când facem acest lucru, copilul se simte în siguranță. El se simte auzit, se simte încurajat să spună ceea ce are de spus fără a se simți stingher în nici un fel, se simte increzator în el.

De ce comunicarea eficientă cu copiii?

  • își vor crește stima de sine prin faptul că vocea lor se va face auzită și astfel gândurile lor pot fi exteriorizate în siguranță
  • vor ajunge să își exprime emoțiile fără a le reprima căci vor ști că sunt înțelese
  • vor descoperi Puterea ascultării active, ascultare ce îi va determina să devină conștienți atât de vocea lor interioară cât și de vocea părintelui.

comunicarea eficientă

De ce copiii au nevoie de comunicare eficientă constantă?

Atunci când le arătăm copiilor cum să fie buni ascultători, îi ajutăm de fapt să își dezvolte abilitățile de ascultare. Pentru a face acest lucru posibil, presupune ca părinții să fie disponibili să-i asculte ori de câte ori împărtășesc trăirile și emoțiilor lor.

Încercați să-i ascultați fără a-i apostrofa, critica, dojeni sau opri pur și simplu. Atunci și ei vor învața cum să pună eficient în practică comunicarea eficientă, astfel încât să fie auziți și înțeleși.

Ce presupune acest lucru?

  1. Să fii deschis să vorbești cu copilul tău despre emoțiile de bucurie, furie, frica , frustrare, anxietate, îngrijorare (ceea ce îi va face să își dezvolte și mai mult vocabularul emoțional). De exemplu, a vorbi de emoția de furie este diferit de a simți și a te afla în emoția de furie, astfel el învață și constientizeaza diferența.
  2. Să lucrați împreună pentru găsirea soluțiilor. Ceea ce este important în acest punct este să îl lăsăm mai mult pe copil să găsească soluția. Iar dacă cumva nu cunoaștem un răspuns, este în ordine, căci îl putem cauta împreună și astfel copilul va învața că este în regulă să nu cunoști toate răspunsurile. Iar acest lucru va duce la o comunicare ca de la inima la inima.
  3. Practicarea onestității, practică ce îl va învața pe copil să vorbească cu curaj. Acest curaj de a fi onest în vorbire va veni din modul în care noi îl vom complimenta (cine nu devine onest și nu se simte în elemntul lui atunci când îi este admirat și complimentat curajul de a fi onest? )
  4. Și să nu uităm că, copiii noștri ne au ca model în permanentă. Copiii noștri privesc atent la modul în care noi comunicăm. Iar când noi comunicăm cu respect, cu blândețe, cu deschidere, le transmitem și lor mesajul unei comunicări pozitive si sanatoase.

Însă cum viața nu e întodeauna roz, disputele, certurile, discuțiile în contradictoriu sau oricum am vrea să le denumim, fac parte din viața noastră. În orice tip de relație pe care o avem cu cineva, vom avea la un moment dat opinii diferite. A fi capabili să avem propriile opinii este o abilitatea extrem de necesară, de aceea comunicarea eficientă este importantă.

Cum îi învățăm pe copiii să-și exprime opiniile într-un mod sănătos?

Pentru orice fel de ceartă este nevoie măcar de doi. Ați avut vreodată o ceartă serioasă cu cineva în fața copiilor? Sau poate ați avut zeci de mici neînțelegeri cu copii? Orice dispută are nevoie de cel puțin doi participanți. A ne asuma responsabilitatea pentru propria contribuție la o ceartă este ceea ce copiii noștri își vor aminti. Aici intervine comunicarea eficientă atât între părinți, cât și în relația părinte-copil.

Încercați să vă amintiți ultima dispută:

  • Despre ce a fost vorba?
  • Cu ce am contribuit noi?
  • Ne-am pierdut cu firea?
  • Am rostit cuvinte urâte?
  • Am fost înțelegători?
  • Răspunsurile noastre conduc la un exemplu pozitiv pentru copiii noștri?
  • Au fost ele exprimate într-o modalitate bazate pe o mentalitate de creștere?
  • A rămas loc pentru mai bine?

Fiți atenți la modul în care voi înșivă purtați o dispute. Este un lucru important dacă vă doriți ca ei să învețe să se certe și să comunice într-un mod sănătos. Este comunicarea eficientă un lucru pe care îl puneți în practică?

comunicarea eficientă

Noi suntem adulții al căror comportament va deveni modelul lor de comportament în viitor.

  • Poate ai fost morocănos și ai spus cuvinte mai puțin drăguțe.
  • Poate ai fost agresiv și ai rănit sentimentele cuiva prin cuvintele tale.
  • Poate ai dat vina pe cineva sau l-ai etichetat într-un fel…

Care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a-i învăța pe copii că există mereu loc de mai bine în felul în care ne comportăm?

  • identificarea felului în care vă simțiți,
  • asumarea responsabilității pentru partea voastră din dispută și dorința de a schimba ceva pentru a preveni în viitor aceste situații
  • înțelegerea faptului că este normal ca oamenii să aibă opinii diferite; acesta este un semn de maturitate, de înțelepciune și acceptare a exprimării individuale a fiecăruia.
  • A ști să porți o discuție în contradictoriu, bazată pe comunicarea eficientă, într-o manieră sănătoasă este o caracteristică de supererou!

Comunicarea eficientă presupune și înțelegerea emoțiilor celeilalte persoane cu care avem o dispută. A permite învinovățirea celuilalt îi va priva pe copii de o importantă lecție a vieții – cea a cauzei și efectului. Acum este momentul să-i învățăm pe copii să își asume responsabilitatea. Cu cât vor învăța mai devreme să își asume responsabilitatea faptelor și a vorbelor, cu atât vor cunoaște mai repede beneficiile acestui obicei.

Fiind capabili să-și asume propriile reacții și propriile greșeli, îi va ajuta să dezvolte relații sănătoase întreaga viață. Comunicarea eficientă îl va ajuta să ajungă un adult responabil, capabil să-și gestioneze emoțiile.

Modalitatea de a dezvolta acest stil de a gândi la copiii noștri este aceea de a-i învăța să identifice cum au contribuit ei înșiși la apariția unei probleme. Să-i întrebăm ce cred că au făcut/spus într-un mod inadecvat, dar care poate fi îmbunătățit pentru ca în viitor să îi ajute în momentul în care vor avea o dispută inevitabilă.

comunicarea eficientă

Comunicarea eficientă este cheia

  • Permiteți-le copiilor să-și exprime sentimentele și gândurile rămânând calmi.
  • Învățați-i să iși asume rasponsabilitatea vorbelor, a faptelor și să evite învinovățirea celuilalt
  • Discutați împreună despre astfel de situații și cum pot fi ele evitate sau tratate într-un mod adecvat
  • Fiți voi înșivă un exemplu.

Cum puteți dezvolta comunicarea eficientă a copilului? Discutând deschis cu el, învățându-l să-și asume responsabilitatea și prin puterea exemplului. Puteți parcurge împreună Programul GENIU, un program în care învățați cele 7 abilități necesare dezvoltării inteligenței emoționale.

Voi cum interacționți cu copilul? Îi vorbiti copilului sau comunicati unul cu celalalt?

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes