Care este nivelul tău de inteligenţă emoţională? Începi să te răsteşti la oameni când eşti stresat? Faci o criză de nervi când lucrurile nu merg conform planului?
Poţi să-ţi păstrezi calmul în situaţii cu încărcătură emoţională mare?
Obişnuieşti să te pui în locul celuilalt? Empatizezi? La fel vor face şi copiii tăi.
Avem nevoie să ne creştem copiii în respect faţă de sine şi alţii, să le alinăm rănile emoţionale, care pot degenera în comportamente lipsite de respect sau în agresivitate, să îi susţinem să îşi trăiască la maximum potenţialul și să îşi fructifice talentul de care dispun.
Un părinte cu o conştientizare şi o înţelegere bună a propriilor emoţii – cu alte cuvinte un părinte inteligent emoţional – poate creşte un copil inteligent emoţional.
Inteligenţa emoţională dezvoltată în timpul copilăriei îşi prelungeşte efectele şi în timpul adolescenţei şi al vieţii de adult. Inteligenţa şi sănătatea emoţională pot juca un rol mult mai mare decât realizăm la prima vedere.
Modul în care părinții gestionează situațiile și mai ales conflictele care apar între ei și copiii lor ține foarte mult de inteligența emoțională. Totuși, mulți nu reușesc să gestioneze corect situațiile conflictuale cu cei din jur pentru că ignoră importanța acestui tip de inteligență și efectele pozitive ale dezvoltării ei.
Dacă părinţii au deja inteligenţă emoţională dezvoltată şi au dobândite abilitatea de a recunoaşte emoţiile, au o stimă de sine ridicată, folosesc automotivarea şi au abilităţi sociale, este suficient să transmită prin propriul model toate aceste lucruri propriilor copii.
Un părinte cu inteligența emoțională dezvoltată nu se enervează foarte repede, are capacitatea de a se pune în locul celuilalt, își controlează bine emoțiile și își găsește timp pentru a se autoanaliza – are un simș ușor analitic asupra contribuției pe care o are în relația cu cei din jur.
Unui părinte inteligent emoțional nu îi este teamă să-și mărturisească sentimentele și nu îi este frică să-și arate vulnerabilitățile. Nu aș vrea să se înțeleagă că un om cu un nivel de inteligență emoțională ridicat este un sfânt sau că nu se enervează, că nu are reacții umane firești, doar că la el aceste „ieșiri” sunt mult mai rare sau, iar atunci când dă o replică aceasta nu este agresivă și critică.
Mai mult, un astfel de om are capacitatea să spună ce îl deranjează fără să-i jignească pe ceilalți.
S-au făcut studii de specialitate și s-a demonstrat că o persoană cu un nivel ridicat de inteligență emoțională reușește în viață mai degrabă decît o persoană cu un nivel ridicat al inteligenței cognitive.
Mai mult, succesul unei persoane se datorează, în proporție de 85%, inteligenței emoționale.
În momentul în care ești un părinte cu un nivel de inteligență emoțională ridicat înțelegi că nu are niciun sens să-ți critici copilul, iar înțelegând asta nici nu o vei face; înțelegi că nu are rost să-l umilești sau să recurgi la pedepse (a nu se confunda pedepsele cu sancțiunile sau cu asumarea consecințelor care decurg din nerespectarea unei reguli), iar în momentul respectiv îl determini pe copil să vină la tine și să-ți împărtășească deschis ce simte.
Copilul oricum vine la tine, dar în momentul în care reacția ta este nepotrivită și începi să-i dai tot felul de sfaturi, sunt mari șanse ca el să nu mai vină.
Un părinte cu această inteligență emoțională ridicată va face ca lucrurile să funcționeze, va face ca al său copil să se simtă în siguranță și acceptat indiferent ce ar face; indiferent ce boacănă ar face, ar veni acasă pentru a le vorbi părinților despre ea.
Un astfel de părinte are capacitatea să-l facă pe copil să se simtă valorizat chiar dacă a greșit.
Pentru a-i pregăti pentru viitor e nevoie ca noi, părinții, să îi ajutăm pe copii să își construiască încrederea în propriile puteri, să-și dezvolte o imagine de sine pozitivă, simțul responsabilității, autodisciplină, aptitudini sociale și emoționale.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares
This Post Has 2 Comments
F.adevarat!!!!
Imi place mesajul