Ai observat că unii copii când sunt dezamăgiți plâng, sunt furioși, țipă, aruncă obiecte, în timp ce alții doar oftează și spun: „Data viitoare voi fi mult mai pregătit.”? Mai ales atunci când vine vorba despre relațiile de prietenie, concursuri și testări școlare. Dezamăgirile sunt mult mai mari, lacrimile tot mai multe, iar reacțiile impulsive sunt tot mai dese.
Cum pot unii copii să „treacă peste”, iar alții doar„ să treacă prin” acele stări emoționale?
Ce au ei atât de diferit? Ce secret au părinții lor pentru a-i motiva în acest sens?
Ei bine, diferența o face REZILIENȚA – capacitatea de a rezista obstacolelor de stres major.
Termenul de reziliență reprezintă abilitatea de a face față situațiilor limită sau traumatizante pe care le întâlnim de-a lungul vieții. Această forță emoțională te ajută să preiei controlul asupra emoțiilor tale și să iei cele mai bune decizii.
În 1995, Emmu Warner (psiholog) face referire la trei utlizări generale ale termenului – o bună dezvoltare în ciuda pericolului social, păstrarea competențelor în ciuda stresului continuu și recuperarea după o traumă.
Unii copii sunt rezistenți prin natura lor – temperamentul îi ajută să fie puternici din punct de vedere mental și emoțional. Cu siguranță că ai văzut copii care după o dezamăgire, respingere sau neșansă, se încurajează și își spun singuri că nu renunță.
Nici măcar respingerea pe terenul de joacă nu îi dă înapoi. Flexibilitatea de care dau dovadă îi ajută să facă față multor schimbări cum ar fi: mutarea de la o școală la alta, mutarea dintr-un oraș în altul, despărțirea de prieteni, deteriorarea unei jucării preferate.
În momentul în care ne concentrăm pe categoria jucăriilor, vom afla că există și jucării inteligente (ATENȚIE! – nu e vorba despre dispozitivele Smart) care îi pot ajuta pe copii să-și dezvolte reziliența. Vom discuta despre „jucăriile minune” la finalul articolului.
E adevărat că nu toți copiii se nasc cu o astfel de rezistență, dar vestea cea bună este că majoritatea copiilor pot avea avea această caracteristică dezvoltată atunci când părinții încurajează activ reziliența.
Reziliența la copii conține patru caracteristici de bază:
- Autonomie
- Rezolvarea problemelor
- Optimism
- Conexiune socială
Uneori, părinții pot crea probleme prin simplul fapt că intervin în disputele copiilor. Din perspectiva rezilienței, este mai bine să îi antrenezi pe copii să treacă prin provocări mai dificile și să analizați împreună ceea ce au de învățat pentru data viitoare.
Uneori, în ciuda celor mai bune intenții ale tale, obiceiurile părintești pot să hrănească de fapt temerile și anxietatea copiilor.
Iată care sunt cele 7 lucruri care împiedică dezvoltarea rezilienței la copii:
- Rezolvarea tuturor problemelor în locul lor Când copiii se află în situații dificile, conflicte la școală sau în afara acesteia (certuri cu prietenii, iau note mult prea mici, supărări ocazionale) este normal să intervii, însă asigură-te că este ultima, nu prima ta opțiune. Rezolvarea problemelor presupune încredere în propriile abilități și alegeri. Soluția rezilientă: Oferă copiilor posibilitatea de a-și analiza și rezolva singuri problemele și încearcă să intervii doar atunci când simți că aceștia nu pot face față.
- Problemele lor devin problemele tale Părinții fac uneori greșeala de a-și asuma prea mult responsabilitatea pentru problemele pe care copiii este necesar să le rezolve sau pentru care e necesar să decidă pe cont propriu. Îi putem înfofoli chiar și atunci când nu le este frig, le aducem aminte că trebuie să returneze cărțile la bibliotecă, chiar dacă nu au uitat acest lucru, îi trezim dimineața, deși ei singuri o pot face. Soluția rezilientă: Renunță la preluarea responsabilităților copiilor. Încrederea în forțele proprii se dezvoltă numai atunci când le oferi libertatea necesară să se exprime.
- Oferi prea multă putere de decizie Când vine vorba despre a oferi spațiu și libertate copiilor, disciplina este un element care nu trebuie să fie uitat. Așa cum am spus anterior despre probleme, una este să preiei din responsabilitățile copiilor și alta este să nu îi îndrumi sub absolut nicio formă. În zilele de astăzi, când le oferim copiilor posibilitatea să decidă ce se va întâmpla cu ei, copiii aleg adesea opțiunea cea mai ușoară pentru a evita situațiile grele sau neplăcute.Soluția rezilientă: Ia decizii importante pentru copii (stabilirea orelor de somn, de masă, de petrecere a timpului pe calculator) și așteaptă-i să se adapteze și să le respecte.
- Îi presezi neîncetat să facă performanță Așteptările privind succesul și realizările sunt importante. Dacă așteptările tale sunt prea mici, copiii le vor face față mult prea ușor. Dacă așteptările tale sunt prea mari, îi poți determina să renunțe. Dacă sunt prea multe, copiii pot fi nervoși, dezamăgiți și anxioși. Soluția rezilientă: Mențineți așteptările în funcție de abilitățile copiilor și nu îi presați prea mult.
- Îi lași să renunțe prea repede Oamenii rezilienți știu că succesul nu vine fără efort. Indiferent dacă nu îți plac anumite persoane sau activități, aceștia știu că perseverența este cheia succesului. De asemenea, nu renunță la colegii săi atunci când sunt neproductivi, ci încearcă să găsească o soluție pentru a ieși din impas. Soluția rezilientă: Încurajează-i pe copii să finalizeze ceea ce au început, chiar dacă rezultatele nu sunt perfecte.
- Refuzi să le acorzi independența Nu aștepta până când sunt copiii devin adolescenți pentru a-și dezvolta abilitățile necesare unei vieți independente. Poți începe încă de la vârsta de 1 an să îi valorifici abilitățile și să-i prezinți lucruri pe care le poate face fără ajutorul său, în funcție de vârsta sa. Soluția rezilientă: Nu face în mod obișnuit pentru copii ceea ce pot face ei pentru ei înșiși.
- Salvezi copiii din situații dificile sau stresante Sunt dese situațiile în care copiii se află în circumstanțe care îi obligă să iasă din zona lor de confort. Poate fi o mare provocare pentru ei să joace într-o piesă de teatru, să participe la olimpiada de matematică sau să parcurgă un traseu cu obstacole. Dacă stăm să ne gândim puțin, acestea sunt situații normale cu care se confruntă copiii, însă modul în care-i susținem îi va ajuta să acționeze corect. Oferă-le încredere și îndrumare pentru a dori să iasă din zona de confort. Soluția rezilientă: Spune-i copilului că depășirea provocărilor îi permite să se dezvolte și să-și îmbunătățească aptitudinile.
Așa cum am spus anterior, există jucării inteligente și atât de simple, despre care sigur că nu te-ai fi așteptat să aibă atâtea beneficii.
Este vorba despre jocurile de construcție, celebrele blocuri cu care poți să construiești tot ce vrei și care stau la baza dezvoltării fiecărui copil. Fie că sunt blocuri de construcție, piese din plastic sau din lemn, toate au același rol: de a-i construi copilului o personalitate puternică și o gândire analitică.
Indiferent de forma pe care o au, blocurile pot funcționa ca instrumente puternice de învățare.
Dar cum să lase marile companii de jucării acest secret la îndemâna tuturor?
Nu vor putea să își mai vândă jucăriile „ochioase” care impresionează încă de la prima vedere prin designul atractiv și reclama agresivă de la televizor, unde evident că au acces copiii.
Ai crede că sunt jocuri banale, însă cu siguranță știi că și la grădiniță noi aveam astfel de jocuri. De ce oare? Pentru că au multiple beneficii și nici în ziua de astăzi nu s-a renunțat la utilizarea lor de către cadrele didactice.
Studiile sugerează că jocurile de construcție pot ajuta copiii să-și dezvolte:
– abilitățile motorii și raționamentul spațial
– reziliența
– flexibilitatea cognitivă
– aptitudinile lingvistice
– gândirea creativă, divergentă
– competența socială
– ingeniozitatea
Noi, cei de la Tikaboo România, am creat jocul „Orășelul Stinghiuță”, un joc care le include pe toate. Este un joc de construcție cu posibilități nelimitate de care copilul tău pur și simplu se va îndrăgosti.
Plictiseală? Nici pomeneală!
Cu jocul „Orășelul Stinghiuță” copiii de toate vârstele își pot dezvolta abilitățile cognitive, senzoriale și sociale.
Jocul conține 120 de piese din lemn, o bilă, și un set de instrucțiuni care îi ajută pe toți participanții să construiască clădiri faimoase precum: Ateneul Român, Casa Presei Libere, Panteonul, Castelul de apă etc.
Află mai multe despre cum funcționează acest joc și ce minuni poate face pentru dezvoltarea rezilienței la copii, de aici: >>> „Orășelul Stinghiuță”
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 1.4K shares