Uneori, o întrebare simplă poate face o mare diferență.

A fi părinte este uneori greu, nu doar pare că este. Suntem, în cele din urmă, responsabili pentru crearea unui mediu care să le permită copiilor să prospere, să  crească și să învețe.

Experiența dovedește faptul că felul în care vorbim cu copiii noștri are un efect extraordinar atât asupra comportamentului lor, cât și asupra încrederii în sine. Aceștia sunt factorii cei mai importanți în determinarea  tipului de adult ce vor deveni.

Este dificil să conștientizăm cât de importante sunt cu adevărat lucrurile pe care le spunem. Dacă scopul tău ca părinte este să-ți ajuți copiii să devină adulți încrezători și calități de lideri aceste trei cuvinte sunt mai puternice decât ai crede:

„Tu ce crezi?”

intrebari importantePe cât de simplu pare, nu este întotdeauna ușor să te oprești și să adresezi această întrebare. De fapt, necesită practică – dar merită absolut. De exemplu, poate fi  ușor să-i întrebi „Ce părere ai despre ce ai auzit la școală?” Sau „Ce crezi că ar trebui să facem în această situație?” dacă îți faci din această formulare un obicei.

Noi, cei care suntem azi părinți, nu am fost obișnuiți să ni se ceară părerea. Ni s-a spus tot timpul ce trebuie să mâncăm, să purtăm, ce trebuie să facem, cum trebuie să ne simțim. Mulți dintre noi am ajuns astfel adulți a căror părere credem, greșit, că nu contează. Am învățat că nu este bine să ne spunem părerea, că aceasta oricum nu contează. Autoritatea deține adevărul absolut, nu poate greși și nu poate fi contrazisă.

Acest fenomen se traduce azi prin lipsa oamenilor cu calități de lider și multitudinea de oameni care așteaptă ca cineva, de regulă statul, să-i ajute, să le dea, să le spună ce și cum să facă. O generație cu lispa încrederii în sine, a cărui obicei frecvent este să întindă mâna, să aștepte indicații și să le urmeze.

A sosit momentul să le permitem copiilor să își cunoască și să își spună părerea! România are nevoie de lideri adevărați, iar aceștia nu se nasc, ci se cresc!

Iată care sunt beneficiile acestei întrebări:

Îi comunică că te interesează ideile și opiniile lui.intrebare copil lider

Mai ții minte cum te-ai simțit când, copil fiind, un adult ți-a spus că ai avut o idee bună?

Să fim sinceri pentru o clipă, ca adult, este ușor să presupunem că deținem monopolul ideilor bune. Ca părinte, este și mai ușor.De prea puține ori suntem capabili să lăsăm garda jos și să căutăm idei și opinii la copiii noștri, dar vă promit, dacă veți face acest lucru veți fi plăcut surprinși.

Vrei să ai un copil încrezător, capabil de idei bune? Începe prin a-i cere părerea.

 

Îi încurajează să ajungă la propriile concluzii.

Un lucru important pe care îl poți face pentru copilul tău este să-i oferi instrumentele  necesare pentru a gândi singur. Va fi greu la început, pentru că este mult mai simplu ca mama și tata să aibe și să-i ofere toate răspunsurile. Cred că putem fi de acord cu toții că acei copii care gândesc pentru ei vor deveni adulți independenți, încrezători și conștienți de sine.

Le oferă un loc sigur în care se pot exprima.

Ai oferi mediul necesar pentru a-și exprime părerea și a-și împărtăși opiniile fără teama că va fi judecat și că greșeala va duce la respingere, este un alt factor esențial.

Dacă vrei ca copilul tău să nu se teamă să se exprime și chiar să-și asume riscuri inteligente, tu – mai mult decât oricine altcineva care va fi vreodată în viața lor – ai ocazia să-i oferi acest spațiu sigur.

intrebare copil lider

 

Este just ca ei să conteste înțelepciunea convențională.

Contrar credinței populare, copiii nu vor neapărat să nu fie de acord cu părinții lor. Sigur, ei se vor contrazice dacă ar trebui să li se permită să obțină ultimul model de iPhone sau dacă să stea cu anumiți prieteni este o idee bună. Totuși, când vine vorba de idei, poate fi dificil pentru un copil să simtă că are un cuvânt de spus atunci când mama și tata vorbesc despre subiecte importante.

Totuși, într-o zi, va avea o întâlnire sau va purta o conversație și va simți că ceva nu este corect. Poate va avea o idee pentru a îmbunătăți lucrurile. Dacă va fi sau nu dispus să vorbească și să conteste modul în care lucrurile sunt întotdeauna făcute, va avea mereu legătură cu felul în care părinții s-au așteptat mereu ca el să accepte totul așa cum vine, sau dacă l-au încurajat cu dragoste să gândească singur și să conteste înțelepciunea convențională.

Este posibil ca uneori tocmai aceste contestări să vă irite, ca părinți, dar nu uitați, nu este despre voi, este despre ei, învățând să devină adulți. Responsabili, ar fi ideal!

Dacă și tu vrei să crești un copil cu calități de lider, un copil genial te invit să citești cartea „Copilul tău este un geniu” care te îndrumă cum să crești un copil genial în doar 30 de minute pe zi, ajutându-l să-și dezvolte cele 5 abilități necesare unei dezvoltări armonioase!

La finalul fiecărui capitol vei regăsi jocuri și activități pentru copii cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani,  ce servesc la transformarea teoriei în practică. 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse