Copiii au o structură extrem de sensibilă. Ei au propriile nevoi, au nevoie de ascultare și, mai presus de toate, au nevoie de îngrijire și îndrumare constantă în fiecare etapă a vieţii lor.
În acest sens, libertatea de exprimare, posibilitatea de a experimenta şi de a cunoaşte cât mai mult din mediul înconjurător reprezintă baza dezvoltării lor personale. Iar activităţile distractive sunt ideale pentru momentele în care poate nu ai suficient timp, dar vrei să întreţii o relație armonioasă cu copiii.
Aşa că îţi propun câteva activităţi de dezvoltare personală care vor contribui la evoluţia copiilor într-un mod simplu, liber şi distractiv.
1. Cărţile
Cititul a fost şi va rămâne cea mai complexă formă de a dezvolta imaginaţia, de a acumula informaţii şi a cunoaşte lumea în amănunt. Acesta ar trebui să reprezinte una dintre primele activităţi cu care un copil să ia contact. Specialiștii chiar recomandă cititul ca rutină zilnică.
Cu cât va intra mai mult în contact cu cărţi din domenii cât mai diferite, cu atât mai complexă va fi experienţa lui de cunoaştere a mediului înconjurător. Lasă-l să aleagă singur cărţile, în felul acesta se va îndrepta către coperta care îl atrage cel mai mult şi care îl va intriga să-i descopere conţinutul.
2. Puzzle-ul
Puzzle-ul este o activitate excelentă în procesul dezvoltării personale. Prin concentrarea pe care o implică, puzzle-ul antrenează în mod subtil creierul și intelectul – și dezvoltă abilitățile de luare a deciziilor. Iată un motiv extrem de puternic pentru care părinții ar trebui să încurajeze copiii să facă puzzle-uri şi să rezolve exerciţii de tip Sudoku. Vă puteţi îndrepta către puzzle-uri cu scene din poveştile preferate ale celui mic, astfel încât el să privească provocările cu entuziasm şi motivaţie.
3. Treburi casnice
Copiii au mute lecții de dezvoltare personală de învăţat, dacă li se permite, ocazional, să contribuie la treburile casnice. Aşadar, nu ar trebui să eziţi să-l implici pe cel mic în unele sarcini uşor de dus la capăt, pentru că acest lucru îl va obișnui din timp cu responsabilitățile.
Să ducă hainele murdare în maşina de spălat, să pună masa, să te ajute să selectaţi legume pentru cină – şi alte astfel de lucruri mici – sunt doar câteva dintre sarcinile pe care le poate duce la capăt cu brio.
4. Călătoriile
Cu cât călătoreşte mai mult, cu atât mai liber va fi copilul. Acestuia ar trebui să i se ofere posibilitatea de a vizita, în mod constant, diferite locuri și de a intra în contact cu diferite culturi și tipologii umane.
Călătorind în locuri noi, copiii dobândesc cunoștințe practice şi îşi formează o cultură generală bogată, ceea ce le lărgește şi viziunea asupra lumii, oferindu-le perspective multiple asupra situaţiilor cu care se vor întâlni mai târziu.
Călătoria îi învaţă pe copii abilităţi sociale extraordinare, le dezvolta empatia, le educă inteligenta emoţională şi le creşte încrederea în sine. Curajul, încrederea în sine şi iniţiativa sunt doar câteva dintre abilităţile extraordinare pe care copilul le dobândeşte în urma călătoriilor.
5. Creativitate
Atunci când creează, copiii devin conștienți de puterea nemărginită a imaginației lor şi de valoarea pe care o are fiecare obiect în lume. Încurajați să creeze, copiii vor învăța să respecte arta, simțindu-se motivaţi să realizeze lucruri incredibile. Se vor bucura, de asemenea, de aprecierea altora, iar acest lucru le va crește stima de sine.
Pentru a-i dezvolta creativitatea copilului tău îți recomand să arunci o privire la Teatrul Tikaboo, o jucărie unică realizată de echipa Tikaboo.
6. Activităţile de grup
Socializarea este esenţială pentru copii. Deşi aceștia pot avea tendinţa de a petrece foarte mult timp în casă, în faţa ecranelor, ei învaţă cu adevărat multe lucruri interesante despre ei înșiși doar în momentul interacţiunii cu alţi copii. Învaţă empatia, îşi dezvoltă inteligenţă socială, descoperă alte persoane cu pasiuni comune, îşi înving timiditatea.
În plus, lucrul în echipă îi învaţă cum să îşi creeze legături armonioase şi cum să îşi pună planurile în aplicare – bazându-se pe colaborările cu ceilalţi.
7. Jocul de rol
Jocul de rol ajuta copiii să învețe o mulțime de lecții importante, oferindu-le șansa de a experimenta diferite situaţii, meserii, de a înţelege mai bine tipologiile umane şi emoţiile celorlalţi.
Jocul de rol le dezvoltă copiilor empatia, îi învaţă cum să se adapteze imprevizibilului şi, foarte important, îi ajută să îşi descopere pasiuni şi, de ce nu, să se orienteze spre o carieră de viitor. Mulţi dintre cei mai de succes oameni ai lumii au descoperit în timpul anilor de şcoală ceea ce vor să facă mai departe…şi nu au renunţat.
Concluzie
Activitățile care vizează dezvoltarea personală a copiilor ar trebui să fie nelipsite din programul acestora.
Copiii ar trebui să aibă posibilitatea de a se implica în activități care stimulează dezvoltarea lor generală și sporesc capacitatea de relaționare cu ceilalţi. Astfel, activităţile de grup, fie ele un club de teatru, un grup de baschet sau o comunitate de mici exploratori, sunt activități care contribuie la succesul social, emoțional și academic al copiilor– şi trebuie să fie parte din procesul educativ.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 2.4K shares
This Post Has 3 Comments
Mulțumim mult pt articol ! Multă sănătate și succes ! Va doresc toate cele bune și sunt foarte bucuroasa ca ne puteți ajuta sa creștem copii echilibrati și sănătoși , aștept cu drag articolele Dvs ! Numai bine va doresc !
Multumim si noi, Cristina! Numai bine!
Cu drag. Ne bucurăm că vă este de folos.Spor în tot ce faceți și rămâneți aproape!