Fiecare mamă îşi face griji cu privire la creşterea copilului: dacă face ceea ce trebuie, dacă îi oferă copilului ceea ce merită, dacă este, pe scurt, o mamă suficient de bună.

Ca mamă…e foarte uşor să fii prinsă în capcana comparaţilor. Să te uiţi la alţi părinţi şi să te întrebi dacă eşti la fel de bună, ce fac ei în plus, dacă greşeşti undeva sau ce ar trebui să îmbunătăţeşti.

5 semne că eşti o mamă extraordinară – potrivit psihologilor

Dacă şi pe tine te frământă astfel de gânduri şi griji, poate constatările specialiştilor te vor ajuta să îţi recapeţi încrederea în tine şi să îţi confirmi că eşti o mamă extraordinară.

Iată cele 5 semne care îţi spun că eşti o mamă perfectă

1. Copilul tău îşi exprimă liber emoţiile în prezenţa ta

Nadene van der Linden, psiholog clinician, susţine faptul că tot mai mulţi copii îşi ascund emoţiile de părinţi.

copil fericit

Fie din teamă de a nu fi criticaţi, certaţi sau neînţeleşi, fie pentru că nu simt că primesc atenţia sau susţinerea părinţilor, copiii evită să se manifeste autentic în faţa părinţilor şi aleg să se închidă în sine, să se învinovăţească – acumulând frustrări, lucru care conduce la declanşarea problemelor mai mari: blocarea comunicării, depresia, înstrăinarea.

Dacă te bucuri de un copil care se manifestă liber în prezenţa ta, îţi spune ce simte, de ce, ce îl supăra şi ce i se pare nedrept, poţi fi o mamă fericită.

Acesta este cel mai mare semn că faci treabă bună, deci eşti o mamă extraordinară şi e momentul să renunţi la temeri.

2. Copilul tău îţi povesteşte problemele lui şi îţi cere ajutorul

Constatările mele, în timpul atelierelor susţinute cu copiii şi confirmările primite de la specialişti îmi spun că foarte mulţi copii evita să ceară ajutorul părinţilor şi să le împărtăşească problemele.

Unii pentru că nu vor să îi supere, alţii pentru că nu vor să îi dezamăgească, cel mai adesea din teamă de a nu fi judecaţi, copiii aleg să îşi împărtăşească problemele şi să ceară ajutorul străinilor, prietenilor, persoanelor cu care nu au relaţie neapărat strânsă.

Dacă eşti prima persoană căreia copilul îi poveste problemele şi îi cere ajutorul, nu eşti doar o mamă fericită, însă şi una extraordinară. I-ai insuflat copilului tău căldură, empatie, încredere, iar el ştie că poate găsi la tine toată susţinerea de care are nevoie.

Poţi răsufla uşurată, eşti o mamă extraordinară, e momentul să renunţi la comparaţii şi să îţi reaminteşti că faci tot ce poţi mai bun pentru copilul tău şi eşti perfect imperfectă, adică minunată.

Dacă nu reuşeşti încă să te bucuri de deschiderea copilului tău, nu este cazul să intri în panică. Poate ar fi de ajutor să fii puţin mai blândă şi să îi reaminteşti că eşti acolo pentru el și îl iubeşti necondiţionat. Este lucrul cel mai important de care au nevoie copiii. Să nu se teamă de reacţia ta când îţi spun ceva ce simt.

3. Oferi disciplină pozitivă

Psihologii au constatat tot mai multe cazuri în care părinţii folosesc cuvinte urâte pentru a defini faptele copiilor – de care sunt profund nemulţumiţi. Dacă unii părinţi îşi numesc copiii obraznici şi leneşi, alţii ajung la cuvinte chiar mai dureroase: nesimţit, rău sau prost.

mama si fiulPentru o mamă care îşi pierde cumpătul acestea sunt doar cuvinte aruncate la nervi, însă pentru copil au efecte devastatoare.

Dacă în loc să îţi cerţi copilul – pentru că a mâncat toată ciocolată singur, alegi să îi explici cât de important este să împartă totul în familie, deja ai schimbat toate datele problemei.

În loc de jigniri şi pedeapsa ai ales disciplina pozitivă şi i-ai arătat celui mic ca totul se poate repara.

Disciplina pozitivă, răbdarea şi înţelegerea lucrurilor din perspectiva copiilor sunt semne că eşti o mamă extraordinară.

Pentru ce alte motive îţi mai faci griji şi te laşi copleşită de comparaţii? Să nu uităm: cu toţii suntem diferiţi, din fericire, dar asta nu ne face mai buni sau mai puţin buni. Ci doar diferiţi.

Aşadar, eşti o mamă extraordinară. Cu sau fără confirmarea specialiştilor.

4. Susţii pasiunile copilului tău

Pentru copil, să îşi poată urma pasiunea, să se bucure de ceea ce îi place şi să fie susţinut de părinţi…înseamnă enorm. Acest lucru îi oferă aripi, îl face să se simtă important, încrezător în sine şi în alegerile făcute, iar beneficiile sunt majore: realizări, stima de sine crescută, perfecţionare şi succes.

Observ foarte mulţi părinţi care tind să îşi împlinească nevoile şi visele prin copiii lor. Am lucrat cu mame care îşi concentrau toată atenţia şi energia pe ceea ce îşi doreau ele şi uitau complet să îşi privească şi să îşi susţină copiii pentru ceea ce sunt şi îşi doresc ei.

Astfel, am învăţat o lecţie foarte importantă: copilul forţat să renunţe la visele si pasiunile lui va eşua datorita   presiunii care il copleșește.

Să susţii pasiunea copilului tău înseamnă să îl iubeşti necondiţionat şi să fii o mamă extraordinară.

5. Îţi recunoşti şi îţi repari greşelile

Cu toţii greşim, e omeneşte. Iar când eşti mama, presiunea de pe umerii tăi este cu atât mai mare.
Să ţipi la copil, să ai arunci cuvinte care poate îl dor, să îl critici şi să îţi pierzi răbdarea sunt lucruri care se întâmplă celor mai mulţi părinţi.

Nu este un capăt de lume, însă, spun psihologii, să îţi ceri scuze şi să remediezi imediat problema, precum şi să faci tot posibilul pentru a nu o mai repeta, este semn că eşti o mamă grozavă, care conştientizează lucrurile şi le îmbunătăţeşte permanent.

Ce ar mai trebui să ştii

mama si fiica

Deşi eşti tentată să cauţi reţeta care te face o mamă perfectă și anume să îi oferi copilului daruri scumpe să îi deschizi multiple oportunităţi şi să investeşti în mâncare sănătoasă şi haine scumpe, nu asta contează.

Specialiştii spun că acest lucru se întâmplă când o mamă vrea să se asigure că este suficient de bună, dar realitatea este alta. Siguranţa pe care o oferi copilului tău, iubirea necondiţionată, faptul că rămâi deschisă să îl asculţi şi să îl ajuţi, acestea sunt lucrurile importante.

Dragostea reciprocă, respectul şi încrederea oferită copilului îl vor ajuta să devină un om de succes, realizat şi împlinit sufleteşte, iar pe tine o mamă extraordinară.

Concluzie

Poţi lua o pauză de la a te învinovăţi. Eşti minunată. Şi, chiar dacă regulile şi limitele pe care le impui îi fac, cel puţin aparent, pe copii să se simtă nemulţumiţi, pe tine te fac o mamă extraordinară. Pentru că te gândeşti la ei, la siguranţa lor, la viitorul lor.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes