Cu toate schimbările rapide care se produc astăzi, copiii sunt într-o goană continua după soluţii, astfel încât să ţină pasul.

Cursuri extra, ateliere creative, tehnologie, meditaţii, ore suplimentare pentru lecţii, toate acestea fac parte din viaţa copilului modern. Însă copilul rămâne, înainte de orice schimbare, copil. Are nevoie să se joace şi să se odihnească.

Iar pregătirea riguroasă căreia îi sunt supuşi copiii…nu înseamnă neapărat şi reuşita în viitor. Adevărul este că viitorul nu este neapărat al copiilor de nota 10, ci al copiilor care au aptitudinile necesare pentru a reuşi.

5 aptitudini ale copiilor viitorului

Pentru a ţine pasul cu schimbările şi a reuşi să se adapteze, copiii au nevoie de mai mult decât o pregătire şcolară pretenţioasă. Facem ce facem… şi ajungem din nou la inteligenţa emoţională. Iar asta e o veste extraordinară, pentru că doar aşa vom creşte copii extraordinari, care să îşi poată manifesta geniul.

Iată care sunt cele 5 aptitudini ale copiilor viitorului:

1. Gândirea critică

abilitati ale copiilor pentru viitorGândirea critică înseamnă capacitatea copilului de a-şi pune întrebări, de a rămâne permanent curios, de a găsi o varietate de soluţii şi de a o alege pe aceea care îl împlineşte cel mai mult. Deşi şcoala ar trebui să încurajeze gândirea critică, din păcate aceasta o anihilează.

Copiii sunt educaţi după tipare, trebuie să stea în bănci, cât mai cuminţi, să nu deranjeze profesorul cu întrebări, oră să treacă liniştit şi fără prea mare bătaie de cap.

Nu putem schimba sistemul, însă putem educa gândirea critică acasă.

Te sfătuiesc să îţi petreci timp împreună cu copilul tău, să dezbateţi tot felul de subiecte, să îi permiţi să fie curios, să întrebe, să îi oferi răspunsuri, să îi ceri părerea.

Încurajează-ţi copilul să fie curios şi evită să îi oferi soluţii standard.

Dă-i voie să se lovească de probleme neanticipate şi lasă-l să vezi cum le va rezolva.

În viitor, copilul nu se va bloca în imprevizibil, ci va fi deja antrenat să caute soluţii, nu să se plângă şi să clacheze.

2. Creativitatea

Hai să o luăm cu începutul. Nimic nu se poate face fără creativitate. De la schiţa unui produs până la culorile alese, totul are la bază creativitatea. Da, şi tehnologia se construieşte tot pe un proces creativ. Un om care nu este creativ, este un om blocat, lipsit de idei, care nu ştie unde să se îndrepte.

În schimb, un om creativ, care îşi antrenează permanent imaginaţia, prin joacă, experimente, explorare şi viziune liberă, este un om al viitorului, care va fi capabil să ţină pasul cu schimbările şi să se implice – fără teamă de eşec.

3. Comunicarea scrisă şi orală

Totul se schimbă cu viteza luminii, iar copiii viitorului vor fi aceia care se vor putea exprima uşor şi rapid, chiar şi de la distanţă. Iar când nu eşti fata în faţă cu o persoană, pentru a o putea convinge de intenţiile tale, trebuie să fii excelent în comunicarea scrisă. De ce? Pentru a putea transmite mesajul exact ca şi cum ai fi în aceeaşi încăpere cu celălalt.

abilitatile copiilor viitoruluiLa fel se întâmplă şi cu comunicarea orală. Într-o convorbire telefonică importantă, nu poţi sta să îţi cauţi cuvintele prea mult. Trebuie să fii clar, concis şi convingător. Pentru a aduce lucrurile în favoarea ta, trebuie să ştii exact ce şi cum să transmiţi. Acestea sunt joburile viitorului, iar viitorul este al copiilor nostri.

Copiii viitorului trebuie să fie excelenţi oratori, cu bune abilităţi de exprimare scrisă. Dacă şcoala nu are suficientă grijă de acest aspect, îţi propun să faci câteva exerciţii simple acasă. Alegeţi împreună un subiect şi începeţi să I dezbateţi.

Propune-i copilului tău să îţi vorbească neîntrerupt, vreme de 3-5 minut, despre un anumit subiect. Urmăreşte-i cursivitatea şi susţine-l să fie tot mai bun.

Insuflă-i dragostea pentru cărţi şi îşi va dezvolta, automat, şi abilităţile în comunicarea scrisă. Totodată, un curs de scriere creativă pentru copii îl va ajuta să se perfecţioneze.

4. Iniţiativa

Vremurile în care aşteptam cu toţii să primim un loc de muncă…au cam apus. Tot mai multe persoane îşi doresc libertate, un spaţiu în care să îşi poată pună ideile în aplicare, să fie susţinuţi, să simtă că aduc o contribuţie benefică în vieţile celorlalţi.

Copiii viitorului trebuie să ştie să preia iniţiativa. Să îşi planifice ce îşi doresc şi să îşi construiască propriul loc de muncă. Acela ideal, în care să se poată susţine din pasiunea lor şi ceea ce fac ei cu adevărat bine.

Lucrurile sunt tot mai puţin stabile, iar pentru copii vor şi mai puţin liniare. Ei vor trebui să ştie exact cum să se descurce şi ce să facă în faţa provocărilor, să îşi ofere singuri, nu să aştepte minuni.

secretul copiilor care au succes i nviata

Începe prin a-l îndruma tu, acasă, să realizeze mici planuri – pe care apoi să le pună în aplicare. Lasă-l să conceapă singur planul, ajută-l dacă îţi cere ajutorul, însă ai grijă că implicarea să fie mai mult a lui.

Dă-i voie să ia singur deciziile, să aplice totul aşa cum crede, să greşească, să o ia de la capăt, să se bucure de reuşită şi de rezultate.

Să înţeleagă că totul e posibil. Copiii crescuţi sub egida: asta e viaţa, e greu să reuşeşti, nu avem noi cum, nu putem’’, sunt copiii care nu vor înţelege de ce lor nu li se întâmplă nimic bun.

5. Adaptabilitatea

Copiii viitorului trebuie să ştie să se adapteze. Să nu se împiedice în obstacole, să nu se sperie de nou, să nu fie rigizi.

Rigiditatea nu ne dă voie să avansăm, să ne perfecţionăm, să acceptăm noutatea. Iar toate acestea înseamnă evoluţie.

Asigură-te că îi predai copilului adaptabilitatea. Că îl scoţi din zona de confort, că nu îi va fi teamă de schimbare, de explorare, că va şti să rişte, cât, cum şi când, astfel încât să devină tot mai bun.

Îţi propun EQ Game, un joc prin care să poţi descoperi comunicarea deschisă cu copilul tău, să puteţi învăţa împreună leadershipul şi ce înseamnă inteligența emoţională şi socială. Aruncă un ochi aici.

Concluzie

Copiii viitorului sunt cei care vor putea fi fericiţi şi vor înţelege că viaţa nu e despre a respecta rigori, ci despre a crea oportunităţi. Viitorul e al celor care cred în frumuseţea viselor lor.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes