Uau, există aşa ceva? Copilul perfect? Unde e? Cum e? Există copilul perfect? Cum să creşte un copil perfect, se poate? S-a scris o carte despre asta? Hai să o citim, repede-repede, poate creştem şi noi un astfel de copil.
Poate cineva ne dă reţeta exactă: cât să îi dăm să mănânce, cât să înveţe, ce să facă, ce să simtă, eventual după ce reguli.

STOP.

reusita copiluluiDacă eşti în căutare de reguli şi sfaturi precise, acest articol nu este pentru tine.
Dar dacă vrei numai o mână de ajutor pentru a acţiona cu libertate, atunci sigur e pentru tine.

Şi te invit să descoperim împreună secretele care ne ajută să creştem copilul perfect, dar şi ce înţelegem prin perfect şi ce îl face pe fiecare copil perfect.

Să începem.

Cele 3 secrete care te ajută să creşti copilul perfect

În primul rând… să definim perfecţiunea. Cum ai defini tu perfecţiunea? Uită de definiţiile din Dex şi spune-mi cum crezi tu că e un copil perfect. Când ai deja o idee, ai şi planul pe care poţi lucra. Însă eu vreau să definim perfecţiunea, atunci când vine vorba de copii, prin fericire şi frumuseţe.

Copilul frumos sufleteşte şi fericit … este un copil perfect. Vezi cât de simplu e? Dar vezi când de des ne pierdem în dorinţe imediate? Note mari, cuminţenia pământului, haine perfect curate, premii şi rezultate cu care să ne lăudăm. Acesta este copilul perfect al societăţii actuale.

Copilul perfect - copiii curiosi devin adulti de succes

Însă nu există o reţetă pentru copilul tău. Copilul tău nu seamănă cu al meu, nici cu al prietenei tale, nici cu al vecinei. Tocmai de aceea, evit să dau reţete şi sfaturi precise: Fă aşa, aşa e bine! Nu. De fapt, e bine ce e bine pentru tine, pentru el, pentru voi. Pentru fiecare în parte.

Pentru că fiecare înţelege altceva prin copilul perfect. Pentru colega mea, copilul perfect trebuie să îşi facă temele repede, să nu piardă timp la calculator şi să fie primul în clasă.

Pentru mine, copilul perfect e copilul fericit, curajos, care îşi urmează visele, cere ajutor, învaţă permanent, se îmbunătăţeşte şi reuşeşte să fie un om bun, un om cu un caracter frumos, căruia să îi pese şi de ceilalţi, pentru care valorile să fie mai importante decât costurile, deci pentru care banii să nu fie pe primul loc, ci ceea ce simte şi ce poate construi cu mintea şi ambiţia lui.

Aşadar, nu îţi voi da reţeta cu ingredientele precise şi cantităţile exacte care să te ajute să creşti copilul perfect, dar îţi voi împărtăşi trei secrete care te ajută să creşti un copil perfect.

  1. Nu există formulă magică la care să reacţioneze toţi copiii

Poate prietenă, care deja are mai mulţi copii, poate vecina sau colega de muncă ţi-au dat reţete şi ţi-au sugerat să le respecţi. Poate le-ai şi acceptat, în ideea că au mai multă experienţă decât tine. Însă… nu prea au dat rezultate. Ştii de ce? Pentru că nu vei vedea un copil care seamănă cu un altul. Fiecare copil reacţionează la alţi stimuli. Iar rezultatele obţinute de alte mame, prin tehnicile şi metodele lor, nu vor fi obţinute şi de tine şi copilul tău. Pentru că sunteţi diferiţi.

Aşadar, primul secret în creşterea unui copil perfect este să nu aplici reţete exacte, ci să îţi asculţi instinctul, să experimentezi, să vezi la ce răspunde el, care îi sunt nevoile şi cum obţii rezultatele dorite…ţinând cont, în primul rând, de el.

Niciodată să nu te încrezi în reţete.

2. Ţine cont de copil

copil fericitPoate tu îţi doreşti ceva pentru copilul tău, însă ţii cont şi de ceea ce îşi doreşte el? Am lucrat cu mame care ţineau cont, da, extraordinar de frumos – şi îndreptau copiii către acele activităţi la care erau buni.

Dar am lucrat şi cu mame care mi-au spus tăios: Eu sunt mama, el e copilul, am pretenţia să se supună.

Însă copilul perfect nu e cel chinuit, care se supune şi face lucruri perfecte. E copilul care îşi exploatează la maximum potenţialul şi face lucrurile extraordinar. E cel care îşi construieşte singur reţeta pe care el o numeşte perfecţiune.

Copilul fericit e deja un copil perfect. Şi nu ne poate contrazice nimeni.

3. Ajută-l să se cunoască

Un copil curios, care pune întrebări incomode, care îţi cere mereu lucruri, care se opune, care are alte opinii decât cele care i se impun… este un copil cu potenţial enorm. El caută să descopere lumea, învaţă să filtreze informaţii, să păstreze ceea ce îi este necesar şi înţelege importanţa susţinerii şi a curajului de a se exprima şi a-şi manifesta liber geniul.

Un copil perfect nu va fi niciodată un copil îngrădit, între limite care-i micşorează potenţialul şi îl opresc din a se manifesta, ci un copil liber, care are posibilitatea să se exprime. Ajută-l să se cunoască, să îşi înţeleagă emoţiile, nu –i refuza anumite subiecte pe care are nevoie să le dezbată cu tine, fii cât mai deschisă şi ajută-l să găsească explicaţii, nu să memoreze lucruri pe care nu le înţelege.

Ce ar mai trebui să ştii

Fiecare copil se naşte perfect. Da,exact, pentru că perfecţiunea este ceea ce îl face pe el frumos şi fericit, ceea ce îl defineşte şi îl scoate din anonimat. Perfect nu înseamnă fără cusur. Dacă vei căuta în Dex, da, vei găsi desăvârşirea, însă la desăvârşire se ajunge ţinând cont de individualitate.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes