Prinși în tumultul vieții, uităm uneori ce mare binecuvântare este aceea de a fi părinte. Avem, zi de zi, șansa de a crește oameni frumoși prin prezența, prin conștiință și prin iubire. Cuvintele și acțiunile noastre au puterea de a crea o lume mai bună; atunci când un copil se simte iubit indiferent de comportamentul, abilitățile sau performanța sa, înțelege că are valoare ca om. În timp ce copiii își dezvoltă stima de sine prin ochii celor care îi iubesc, ei învață, de asemenea, să se prețuiască observând atitudinile părinților lor. De aceea, încrederea copilului tău începe cu tine. Nu uita, ești un model pentru el!
În continuare, iată câteva modalități de a-i crește stima de sine:
- Spune-i cât de fericit ești că este copilul tău.
Când îi spui copilului tău cât de fericit ești să-i fii părinte, îl asiguri că îl iubești și înțelege cât de important este în viața ta.
- Încurajează-l să încerce ceva nou.
Unii copii au nevoie de sprijin pentru a îndrăzni să experimenteze: un joc nou, o mâncare nouă, o experiență nouă. Când îți încurajezi și îți sprijini copilul, el câștigă încredere în abilitățile sale și se mândrește cu ele.
- Permite-i să facă alegeri.
Posibilitatea de a alege activitățile sau jocurile pe care le dorește, îi va dezvolta capacitatea de a-și exprima gusturile, interesele și preferințele. Își va descoperi punctele forte și va simți că are o anumită putere asupra situației.
- Puneți-l pe copilul dumneavoastră să vorbească despre ceea ce îl face mândru și fericit.
Când îi ceri copilului să împărtășească momente din ziua lui, devine mai conștient de plăcerile și de reușitele zilnice. Spre exemplu, putem folosi întrebări sau constatări de genul „Care este momentul care ți-a plăcut cel mai mult astăzi?” sau „Doamna educatoare mi-a spus că ți-ai împachetat singur hainele.”
- Lansează copilului tău mici provocări.
Când îi oferi ocazia să arate ce poate face, îl stimulezi puțin să exceleze. Copilul câștigă încredere în abilitățile sale și acest lucru îl încurajează să facă față provocării. În plus, când îi ceri să facă mici treburi casnice adecvate vârstei sale (de exemplu, să-și șteargă biroul de praf), se simte util și mândru de el însuși.
- Spune-i copilului tău că îl iubești.
Stima de sine a copilului tău este construită prin contactul cu adulții care sunt semnificativi pentru el. Prin urmare, are nevoie ca tu să îi spui cât de mult îl iubești, necondiționat. Acest lucru îi sporește sentimentul de siguranță și de încredere.
- Lasă-l să exploreze mediul într-un mod sigur.
Când îi permiteți copilului să exploreze împrejurimile în timp ce îl monitorizați de la distanță, acesta își dezvoltă încrederea în sine. De exemplu, îi puteți permite bebelușului să deschidă un dulap și să se joace cu vase mari din plastic, să-l lăsați pe cel mic să alerge după un fluture sau pe cel mai mare să urce singur pe toboganul din parc.
- Implică-ți copilul în treburile zilnice.
Când lăsați copilul să vă ajute la treburile casnice, indiferent dacă este vorba de curățarea unei mizerii pe care a făcut-o sau de punerea hainelor în sertare, micuțul învață să fie responsabil pentru o sarcină.
- Oferiți copilului dumneavoastră oportunitatea de a interacționa cu alți copii și de a dezvolta prietenii.
Mergând în parc, invitând prietenii acasă sau făcând activități cu alți copii, îl ajuți pe cel mic să învețe să socializeze. De asemenea, atunci când se simte apreciat de alți copii, aceasta îi sporește stima de sine.
- Afișați desenele și realizările sale.
Copilul tău este foarte mândru de realizările sale. Dacă găsești un loc unde să-i afișezi desenele și meșteșugurile, astfel încât acestea să fie vizibile, se va simți prețuit și important.
- Recunoașteți reușitele copilului dumneavoastră.
Când vă felicitați copilul pentru o reușită (de exemplu: „Bravo! Ai reușit să mănânci singur!”), se simte competent, ceea ce îl încurajează să practice din nou această abilitate.
- Încurajează gesturile de ajutor reciproc.
Este important să-l faceți conștient că, uneori poate avea nevoie de ajutor, dar, în același timp, poate ajuta la rândul lui. Va câștiga încredere în sine și va învăța să aibă încredere în alte persoane.
- Sprijină-ți copilul atunci când întâmpină dificultăți.
Când vă sprijiniți copilul și îi ajutați să găsească singur o soluție, fără a face lucruri pentru el, acesta dezvoltă un sentiment mai mare de competență și încredere. De exemplu, dacă nu poate pune toate piesele unui puzzle la locul său, îl puteți susține punându-i întrebări care să-l ghideze în căutarea soluțiilor.
- Recunoașteți că este unic.
Când recunoașteți abilitățile speciale ale copilului dumneavoastră (de exemplu, este bun la desen, jocuri cu mingi, muzică etc.) îl ajutați să le dezvolte în continuare.
- Apreciați inițiativele copilului dumneavoastră.
Copilul decide să se îmbrace singur? Atunci când le prețuim eforturile, câștigă încredere și va fi mândru că a reușit.
16. Căutați împreună cu copilul dvs. imagini și amintiri despre el.
Când deschizi un album foto cu copilul tău și i povestești cum era când avea doar câțiva anisori, va dovedi un sentiment crescut de atașament față de tine. De asemenea, îi permite să înțeleagă cât de important este pentru tine.
- Încurajați-l să-și exprime sentimentele.
A-l ajuta pe copilul tău să-și exprime sentimentele prin cuvinte îi va da sentimentul de bunăstarea și îi va îmbunătăți relațiile cu ceilalți. În plus, se va simți susținut și liniștit că să îl poți îndruma să spună ce simte.
- Apreciază eforturile copilului tău.
Când îți faci timp să îi spui că ai observat eforturile pe care le depune pentru a-și controla furia, pentru a-și ordona jucăriile sau pentru a face anumite lucruri pe cont propriu, copilului tău își va da seama de progresul și de abilitățile lui.
- Încurajează creativitatea si joacă-te cu micuțul tău.
A-ți acorda timp să te joci cu copilul tău, fără nicio altă preocupare decât plăcerea de a petrece timp împreună, vă va apropia. În plus, atunci când participi la activitățile lui preferate, copilul este mândru să-ți arate ce poate face.
- Încurajează-l să termine ceea ce își propune.
A-ți ajuța copilul să termine ceea ce întreprinde, fie ca este vorba de un joc, de un desen etc, îi va permite să experimenteze mari succese și îl va învață să persevereze.
- Ai o atitudine caldă cu el.
Când îi arăți cu dragoste micuțului tău că este important pentru tine, îi sporești sentimentul de siguranță și atașament. O îmbrățisare, un zâmbet, un pupic, pot face minuni.
- Spune-i copilului tău că ești mândru de el.
Când îți arăți bucuria de fiecare dată când își demonstrează abilitatea de a face ceva bine, copilul se va simți mândru și își va conștientiza punctele forte și abilitățile. Respectul de sine al copilului dumneavoastră va crește pe măsură ce va avea succese, va primi feedback pozitiv și va încerca lucruri noi.
23. Urmăriți un film sau citiți o carte preferată împreună cu copilul dumneavoastră.
A alege să priviți împreună un film care-i place vă va apropia; micuțul se va simți important pentru că îi acorzi toată atenția ta în acel moment.
- Respectă-i ritmul de învățare.
Fiecare copil este unic. Când lăsați copilul să încerce singur lucrurile fără a cere ca totul să fie perfect (de exemplu, când învață să mănânce, când toarnă lapte în pahar, când se îmbrăcă), îi transmiteți mesajul că îi respectați ritmul de învățare. Astfel va fi înclinat să încerce din nou pentru a-și îmbunătăți experiența.
- Ascultă-ți copilul cu atenție când îți spune ceva.
Fă-ți timp să-l privești în ochi și să asculți cu atenție ceea ce îți spune; astfel, va dezvolta credința că este important pentru tine.
Exemplele pot continua. Cert este că rolul de părinte este de a-l ajuta pe copil să se cunoască pe sine, să câștige încredere în abilitățile sale, să fie conștient de limitările lui, de a-l susține atunci când se confruntă cu provocări, de a-l iubi necondiționat. Cu timpul, va înțelege că este valoros și demn de a fi iubit chiar dacă ceea ce face nu este perfect. Astfel, după cum foarte frumos spune Germain Duclos „stima de sine va devine pașaport pentru viață”.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 0 shares