În general, în week-enduri petrecem cel mai mult timp cu familia noastră. Dacă aveți unul sau mai mulți copii știți deja că ei au nevoie de activitate, în timp ce noi, părinții, ne dorim să reușim să punem casa în ordine, să facem mâncare și să ne odihnim (în mintea noastră, de cele mai multe ori, asta înseamnă să stăm pe canapea/fotoliu în fața televizorului/tabletei/cărții).
Băiaul meu are 3 ani și jumătate. Este în plină perioadă de explorare și are nevoie mereu de aventuri interesante. Îi place să intrăm în diferite roluri și să descoperim lumea din posturi inedite.
La început, îmi era greu să intru în pielea atâtor personaje și să las zidul meu de seriozitate în spate, pentru că mereu am avut un simț al ridicolului destul de pronunțat (știu și de unde izvorăște, dar asta putem dezbate cu altă ocazie).
Însă, cu exercițiu, am reușit să intru tot mai bine în ”costumul” personajului indicat. De cele mai multe ori, îmi spune el ce trebuie să fac, iar asta e o ocazie minunată să ne apropiem și să înțeleg mai mult din ceea ce se întâmplă în mintea și sufletul lui, pentru că ei se vindecă și se descarcă instinctiv prin joc.
Veți găsi mai jos 10 idei de activități pe care le puteți face împreună cu ei. Bineînțeles, e recomandat să le adaptați vârstei și preocupărilor copilului/copiilor, precum și felului vostru de a fi, dar, cu siguranță, veți avea un punct de pornire.
1. Căutare de comori
Puteți adapta spațiul din apropierea locuinței voastre: dacă stați la casă, puteți folosi curtea proprie sau a bunicilor/rudelor/prietenilor; dacă locuiți la bloc, puteți folosi cartierul, un parc, centrul orașului – dacă e închis circulației mașinilor (sau o zonă pietonală). Vă puteți plia pe orice aveți la îndemână.
Vă stabiliți un obiect sau mai multe pe care să le găsească al vostru copil, comoara, și faceți fie o hartă a zonei, fie indicii care să îi conducă la descoperirea comorii. Va fi distractiv și îi va ajuta să se orienteze mai bine în spațiu și să găsească soluții.
2. Gătiți ceva ce vă place, dar nu faceți prea des
Știu că a găti împreună cu un piticot presupune mai mult timp și mai multă murdărie, dar este o ocazie minunată să găsiți ceva nu foarte complicat (brioșe/clătite, un chec, o ruladă, pizza cu ce vreți voi) și să pregătiți împreună. Copiilor le place să fie implicați în activitățile voastre, este prilej de conectare și de responsabilizare.
Ignorați murdăria rezultată, puneți-vă șorțulețe și o bucată de mușama pe jos sau o față de masă veche pe care nu o mai folosiți și vă va fi mult mai ușor de curățat.
3. Faceți o excursie în cartier/pădurea din zonă
Propuneți-vă să colecționați ceva anume de pe traseu. De exemplu, pietre de o anumită culoare/dimensiune. Asta îl va ajuta să sorteze, să fie atent la detalii, îi va da un scop și va fi foarte încântat de lucrurile mărunte din jur (oricum ei sunt, dar devenim și noi mai conștienți de ele și mai recunoscători). La final, puteți construi împreună ceva cu obiectele colectate. În cazul pietrelor, un castel sau un turn sau orice vor copiii.
4. Creați împreună o poveste
Fie în cuvinte și imagini, fie doar imagini, în funcție de vârsta copiilor. Imaginile pot fi din reviste sau desenate de voi. Nu prea ai talent la desen? Găsești acum pe net pas cu pas cum să desenezi orice și, până la urmă, ideea nu e să creați desene, cât să vă conectați.
De multe ori, noi, adulții, avem tendința de a-i corecta dacă vor să facă cerul galben și oamenii roz sau casa cu acoperișul în jos 🙂 dar, haideți să încurajăm creativitatea lor și să ne bucurăm și noi de lumile incredibile pe care ei le poartă în suflet și minte.
5. Creați împreună un zmeu/bărcuță din hârtie
Și dați-i drumul prin aer sau pe o apă, dacă locuiți într-o zonă cu un râu/pârâu aproape. Ideea este să faceți împreună totul, de la planificare necesar până la distracția de la sfârșit. Astfel va învăța multe aspecte de țin de managementul proiectelor (dacă vrei să-i spunem ”pompos”), dar va avea și satisfacția lucrului bine făcut.
6. Plantați ceva împreună
Poate fi un arbust, un copac sau o planta in ghiveci. Depinde de voi ce alegeți. Pe lângă faptul că faceți un bine Planetei, vă faceți și vouă unul, întrucât studiile au demonstrat că lucrul cu pământul reduce cantitatea de hormoni ai stresului și o crește pe cea de hormoni ai fericirii 🙂 nu degeaba bunicii noștri erau mai liniștiți!
7. Organizați un picnic în sufragerie, în curte sau în parc
Puneți împreună toate lucrurile necesare. Provocați-l să se gândească de ce ar fi nevoie pentru un picnic. Va fi altceva atât pentru voi, cât și pentru copil, întrucât în România ideea de picnic nu este atât de des folosită.
8. Donați jucării vechi
Sortați împreună cu copilul vostru jucăriile care sunt în stare bună, dar nu se mai joacă cu ele. Învățați-l să împartă. Învățați-l compasiunea. Duceți-vă împreună când le dăruiți pentru a vedea cum trăiesc unii copii. Îl va face mai responsabil și mai atent la nevoile celorlalți. În plus, vă veți simți amândoi foarte bine.
9. Faceți-vă propriul concert acasă
Fie că vă place muzica sau dansul, sau ambele, puteți improviza un concert în propria casă. Nu aveți nevoie de nimic special, nu aveți nevoie de microfoane adevărate sau programe de karaoke 🙂 rugați-l pe copilul vostru să pregătească o scenă și să găsească microfoanele. Sunt sigură că vor avea niște idei la care nici nu ați fi visat.
Apoi lăsați-vă complet absorbiți de spectacol. Uitați de inhibițiile voastre. Pur și simplu distrați-vă! Garantat veți petrece un timp minunat împreună.
10. Faceți un experiment științific împreună
Nu ați fost niciodată un om al experimentelor științifice? Nici eu. Dar nu contează. Nu trebuie să ai doctorat în fizică sau chimie pentru a realiza mici proiecte prin care să descoperiți împreună aspecte interesante din viața de zi cu zi.
Cel mai recent mini-experiment l-am desfășurat cam așa: am luat 3 PET-uri de 0,5 l goale, 3 baloane de culori diferite, 3 sticluțe de colorant alimentar (în aceleași culori cu baloanele), 3 pliculețe de praf de copt și puțin oțet. În fiecare PET am pus oțet (cantități diferite) și colorant alimentar (câte o culoare pentru fiecare PET), în baloane am pus câte un plic de praf de copt și am pus buza baloanelor pe fiecare PET, respectând culorile oțetului cu colorant, astfel încât să acopere perfect gâtul PET-ului pentru a nu ieși aerul din PET. Am rugat copilul să ridice fiecare balon și să toarne astfel praful de copt din balon peste oțetul colorat. Reacția a dat naștere unui gaz care a umflat corespunzător balonul.
Ne-am distrat de minune cu toții și am lucrat împreună la fiecare etapă, inclusiv la crearea listei de cumpărături și achiziția în sine.
Și o altă activitate distractivă și educativă pe care o puteți practica împreună este Jocul EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale, dezvoltat de colegul nostru de la Tikaboo, Florin Alexandru.
Se potrivește pentru orice familie și vă asigură timp de calitate petrecut împreună și dezvoltarea inteligenței emoționale, despre care oamenii de știință afirmă că este mult mai importantă decât IQ-ul pentru a obține succesul în viață.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 318 shares