Fiecare părinte îşi doreşte un copil deştept. Şi e normal să fie aşa. Pentru că, la bază, fiecare părinte îşi doreşte tot ce e mai bun pentru copilul lui.

Perioada copilăriei este baza dezvoltării intelectuale a copilului, spun experţii neurologi şi specialiştii în dezvoltarea copilului. Pentru că etapa copilăriei este etapa în care creierul se dezvoltă fără limite şi cel mai repede.

Eşti surprinsă? E incredibil ce instrument puternic este creierul, dar e şi mai spectaculos cum de noi depinde să îl modelăm în direcţia dorită.

Cum să creşti un copil deştept

Deşi cei mai mulţi părinţi considera că e prea mic la doi ani, pentru a învăţa anumite lucruri sau chiar pentru a înţelege lucruri banale, adevărul este că,în cazul copiilor, creierul este ca un burete: acumulează toată informaţia şi o procesează permanent.

Dacă vrei să creşti un copil deştept, mai jos găseşti câteva sfaturi extrem de eficiente despre cum să creşti un copil deştept, direct de la cei mai buni specialişti în domeniu.

Iată ce poţi face – cu paşi mici şi siguri – pentru a creşte un copil deştept. Până la finalul articolul vei descoperi lucruri incredibile.

1. Gesticulează

Ce legătură are gesticularea cu creşterea unui copil deştept? Are.

mama si copilul

Specialistul în dezvoltarea copiilor, Ronald Ferguson, de la Universitatea Harvard, susţine faptul că părinţii ar trebui să dezvolte competentele tridimensionale ale copilului…încă din prima lună de viaţă.

Adică încă de când bebeluşul este în pătuţ şi pare că nu înţelege mare lucru, gesturile mari, cântatul, alintul şi transformarea vocii îl ajută pe copil să îşi dezvolte o zonă specială a creierului.

Copleşeşte-ţi copilul cu iubire, maximizează sentimentele pozitive şi manifestarea acestora – şi minimizează emoţiile negative şi transmiterea lor în preajma copilului.

2. Citeşte-i

Chiar dacă e foarte mic, chiar dacă nu înţelege cuvintele, cititul îl ajută pe copil să îşi dezvolte competentele lingvistice. În plus, specialiştii susţin că, atunci când li se citeşte încă din primii ani de viaţa, copiii au şanse duble să devină iubitori de carte atunci când cresc. Iar cărţile sunt, cum deja ştim, motor esenţial în dezvoltarea inteligenţei.

Cărţile muzicale sau cărţile cu poveşti scurte pot fi ideale pentru copiii de doar câteva luni, fiind echilibrate cantitativ şi oferindu-le beneficii fără a-l obosi.

3. Vorbeşte cu copilul tău

Realitatea ne spune aşa: părinţii nu prea le vorbesc copiilor. Din lipsa timpului, din cauza faptului că sunt implicaţi într-o mulţime de alte activităţi şi lasă copiii să se joace liniştiţi, pe covor, sau pentru că sunt prea obosiţi, părinţii limitează comunicarea cu copilul la câteva lucruri de bază, legate de şcoală, grădiniţă, hrana, ordinea din cameră.

mama si fiica

Însă comunicarea deschisă cu copilul lipseşte.

Specialiştii susţin că părinţii nu prea le mai vorbesc copiilor, iar atunci când le vorbesc nu îi şi ascultă. Practic…nu prea există comunicare, nu se construieşte un dialog, ci părintele doar spune ce are de spus, în timp ce copilul fie răspunde evaziv, fie nu spune nimic.

Comunicarea cu copilul, la orice vârstă şi despre orice, îl ajută pe acesta să îşi dezvolte abilităţile sociale, lingvistice şi interesul pentru dezbateri. Iată ce lucruri simple stau la baza creşterii unui copil deştept.

Incredibil, nu?

4. Lasă-l să se joace

Pentru că tot mai mulţi părinţi caută o mulţime de cursuri pentru copil, acesta din urmă nu mai are timp pentru joacă. Iar joacă rămâne, aşa cum spun şi neurologii, sursa primordială de educaţie.

Atunci când se joacă liber, copilul îşi creează fundaţia pentru abilităţile sale fizice, intelectuale şi emoţionale. Adică exact cele trei elemente care construiesc un om echilibrat.

Atunci când se joacă împreună cu alţi copii, copilul tău învăţa abilităţile sociale, face schimb de idei, învaţă să ia singur decizii şi capătă experienţă. Poveştile altora îl fac mai deştept. De ce? Pentru că îl forţează să îşi pună întrebări, să îşi folosească şi mai mult creierul, precum şi să îşi formeze opinii.

5. Limitează timpul copilului în faţa televizorului

Poate nu ne-am gândit la asta, dar e incredibil cât de nociv este televizorul pentru un copil de până în 3 ani.

copil la televizor

Mai exact, privitul frecvent la televizor de către copiii cu vârsta până în 3 ani…încetineşte procesul dezvoltării cognitive, spun neurologii.

Şi nu sunt puţini cei care îşi petrec tot timpul în faţa televizorului, uitându-se la desene animate.

În plus, statul în fata televizorului îi consuma timpul pe care l-ar putea înveşti în activităţi care îl ajuta cu adevărat să îşi dezvolte inteligenţă şi să devină un copil deştept: cititul, joacă liberă, socializarea, desenul, activităţile în aer liber.

Să nu uităm: copilul se naşte un geniu, însă datoria părintelui e să întreţină acest dar.

6. Dă-i voie să eşueze

Da, eşecul este parte din procesul de învăţare. Dacă nu eşuezi niciodată, înseamnă că nici măcar nu ai încercat, iar căutarea perfecţiunii nu prea duce la rezultate.

Psihologii au descoperit că acei copii care nu eşuează, nu ies din zona de confort şi nu experimentează, nu vor fi mai feriţi şi cu şanse mai mari de a deveni inteligenţi, ci vor deveni, din contră, temători, cu stimă de sine scăzută şi lipsiţi de experienţă.

Un copil deştept e un copil care încearcă, experimentează, greşeşte, descoperă, învăţa din greşeşti, îmbunătăţeşte.

Ce ar trebui să mai ştii

Nu e foarte sănătos ca un copil să fie lăudat că este deştept, ci mai degrabă să fie lăudat pentru eforturile depuse, pentru învăţarea continuă, pentru curajul de a încerca, pentru tot ce îmbunătăţeşte.

Aşa va avea şanse reale de a se dezvolta şi deveni mai inteligent, exact aşa cum îţi doreşti. Laudele sunt extraordinare, însă ar trebui să fie întotdeauna realiste. Copilul are o capacitate uluitoare de a acumula informaţii, de a învăţa lucruri noi şi de a se dezvolta.

Însă în acest proces este esenţial să fie susţinut în mod realist.

Concluzie

E simplu să creştem copii deştepţi. Trebuie doar să ne facem timp pentru a urma paşii de bază, fără a-i privi cu superficialitate.

Nu în ultimul rând, dezvoltă-i inteligenta emoţională. Aceasta îl ajută să devină un adult complet.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse