Știai că depinde de tine să-ți ajuți copilul să profite de tehnologie? Că așa cum te preocupi ca acesta să aibă o alimentație sănătoasă, fără niciun fel de excese, poți avea grijă și de timpul petrecut „în compania tehnologiei?”

Așa cum se întâmplă în cazul porțiilor de hrană sănătoase, copilul poate primi porții la fel de „sănătoase” din întregul univers ofertant al tehnologiei. Și când spun „sănătoase”, nu mă refer numai la cantitate, ci și la calitate, la conținut. Mai exact, cum poate avea de câștigat copilul de pe urma tehnologiei?

Vei afla, în același timp, ce este de făcut pentru a evita efectele nocive pe plan intelectual, social și fizic ale utilizării în exces a tehnologiei.

Înainte de toate însă, hai să trecem în revistă câteva aspecte pozitive ale utilizării tehnologiei:

Aspectele pozitive ale tehnologiei
  • Televiziunea– emisiunile educative pot oferi copiilor informații noi despre lume.
  • Computerul– aproape toate job-urile din ziua de azi presupun competențe informatice avansate. Conform unui studiu cu privire la locurile de muncă din SUA, efectuat de Biroul de Statistică a Muncii, primele 10 profesii care presupun abilități informatice sunt: administrator de baze de date, inginer IT, grafician.
  • Utilizarea computerelor poate dezvolta abilitățile copiilor în ceea ce privește soluționarea problemelor, de asemenea, poate dezvolta competențe în domeniul matematicii, artelor, științelor naturii.
  • Internetul oferă informații și perspective multiple.
  • Jocurile video nonviolente dezvoltă copiilor latura vizuală.
  • Aceleași jocuri video pot îmbunătăți viteza de reacție, gândirea strategică a copiilor și, de asemenea, pot dezvolta capacitatea de soluționare a problemelor.
  • Copiii care practică jocuri în sfera digitală, își pot stimula abilitatea de a roti obiectele pe toate părțile în minte, dezvoltându-și astfel orientarea spațial-vizuală.

Iar acum, hai să vedem și câteva aspecte negative ale utilizării tehnologiei.

Aspectele negative ale tehnologiei
  • Conform studiilor, expunerea îndelungată la televizor poate provoca probleme de atenție, dificultăți în învățare.
  • Odată cu creșterea numărului de ore petrecute în fața televizorului sau computerului, crește și gradul de obezitate, copiii făcând mai puțină mișcare.
  • Expunerea îndelungată în fața ecranelor poate crea dificultăți în ceea ce privește dezvoltarea limbajului, a gândirii analitice, a atenției, memoriei, abilităților organizaționale și motivației.
  • Reclamele conving copiii că au nevoie de mâncare junk food sau de diverse obiecte pentru a fi populari, pentru a fi cu adevărat fericiți.
  • Conform studiilor, expunerea la violență îi poate face pe copii insensibili la agresivitate, la suferința pricinuită altora.
  • Unii psihologi afirmă faptul că timpul petrecut de copii, navigând pe internet, le diminuează acestora capacitatea de concentrare, astfel aceștia nu mai au răbdare să citească materiale mai lungi.
  • Copiii întâmpină adesea dificultăți în a diferenția reclamele de informațiile reale, concrete.
  • Jocurile video în exces pot cauza tulburări ale compotamentului, ale somnului, depresie, obezitate, capacitatea celor mici de a memora.

Iată 6 metode prin care îți poți ajuta copilul să profite de tehnologie:

1. Este nevoie cu adevărat de un anumit gadget?

6 metode prin care îți poți învăța copilul să profite de tehnologie 5

Înainte de a achiziționa o minunată jucărie cu multe butoane, gândește-te la impactul pe care-l poate avea asupra copilului. Ține cont, de asemenea, de timpul petrecut în compania unui astfel de dispozitiv pentru a stabili locul în care va sta jucăria respectivă și momentul zilei în care copilul are acces la ea. Nu lăsa niciun fel de aparat digital în camera copilului pentru a evita eventualele dispute între dorința acestuia de a-și ține timpul ocupat, folosind gadgetul respectiv și dorința ta ca cel mic să mai iasă și afară, la joacă.

2. Încurajează jocul liber

De ce să lași copilul să se joace liber? Este important să te asiguri că cel mic are la îndemână diverse obiecte menite a-i stimula inventivitatea. Jocul natural stimulează conexiunile neuronale, ajutând copilul să-și dezvolte gândirea strategică și să găsească mai ușor soluții la problemele întâlnite. Jucându-se, copilul tău va avea rezultate mult mai bune la învățătură.

Dacă ai 30 de minute pe zi, poţi creşte un copil genial, îl poţi ajuta să se simtă apreciat, să aibă încredere în forțele proprii. Îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, materialul ce te va ajuta să răspunzi tuturor întrebărilor legate de parenting, care îţi dau bătăi de cap şi să îţi ajuţi copilul să devină conştient de ceea ce este.

3. Tehnologie cu reguli și limite

Părinților nu le este întotdeauna simplu să impună reguli copiilor. Și să le și respecte. Mai ales atunci când vine vorba de tehnologie. Cu toate acestea, cercetătorii au demonstrat faptul că regulile cu privirea la utilizarea gadget-urilor au un impact puternic asupra comportamentului copilului.

Cum poți impune copilului reguli în ceea ce privește utilizarea tehnologiei, astfel încât acesta să nu se simtă nedreptățit? Explică-i copilului cât de obosit le va fi creierul atunci când petrec prea mult timp în fața ecranelor. De asemenea, cere-i ajutorul în ceea ce privește stabilirea regulilor. Aceștia adoră să negocieze, să participe la soluționarea problemelor, iar astfel, regulile vor fi mult mai ușor de tolerat de către ei.

4. Copiii sub 2 ani nu ar trebuie să fie expuși la ecrane

6 metode prin care îți poți învăța copilul să profite de tehnologie 6

Asociația Medicală din SUA recomandă evitarea expunerii copiilor cu vârste mai mici de 2 ani în fața ecranelor. Copiii cu vârste de peste 2 ani nu ar trebui să petreacă mai mult de 2 ore pe zi în fața ecranelor.

Ce se întâmplă cu bebelușii care petrec timp în fața televizorului? Prezintă întârzieri și dificultăți în ceea ce privește dezvoltarea limbajului și a cititului. Gândirea critică, vorbitul nu se dezvoltă decât din interacțiunea cu alte persoane.

5. Folosește tehnologia împreună cu copilul tău

Dacă totuși îți lași copilul în fața ecranelor, vorbește cu el în tot acest timp, încurajează-l să-ți povestească despre ceea ce vede, ceea ce înțelege. În felul acesta îi stimulezi conexiunile din centrii nervoși responsabili cu dezvoltarea limbajului.

Discuțiile purtate cu copilul în timp ce acesta se joacă diverse jocuri video, îi oferă motive de reflecție, îi oferă ocazia de a-și comunica părerea, valorile și, de asemenea, contribuie la armonizarea relației dintre voi.

6. Copilul are nevoie și de timp liber

Iar când spun timp liber, mă refer la o anumită perioadă de timp în care copilul pur și simplu să viseze cu ochii deschiși. Să iasă afară, să alerge prin iarbă, să privească cerul, să se bucure și să observe natura care-l înconjoară.

Doar distanțându-se de tehnologie și socializând, copilul își poate reîncărca bateriile. În creier există porțiuni care au drept misiune rezolvarea problemelor. Aceste porțiuni devin active doar atunci când creierul nu mai este ocupat, (așa cum se întâmplă și în timpul somnului, spre exemplu).

Concluzia

În ceea ce privește tehnologia, scopul nostru, al părinților, este acela de a-i ajuta pe copii să profite cât mai mult de beneficiile sale. Iar acest lucru presupune și impunerea anumitor reguli. Fii tu un model și în ceea ce privește organizarea timpului liber, iar copilului îi va fi astfel tot mai ușor să înțeleagă ce este cu adevărat benefic pentru dezvoltarea sa armonioasă.

Tu cum ții sub control timpul copiilor petrecut în compania gadget-urilor?

This Post Has One Comment

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes