Îți dorești tot ce-i mai bun pentru copilul tău. În acest sens, te-ai asigurat că merge la o școală de renume, l-ai înscris la cât mai multe opționale – ca să aibă copilul mai târziu de unde alege. Nimic greșit până aici. Cu toate acestea, deși ai planificat în amănunt aproape fiecare moment al zilei și fiecare zi a săptămânii, a mai rămas ceva de care încă nu te-ai atins. Și bine ai făcut! Este vorba despre timpul liber al copilului.

Ce să facă cel mic cu atât de mult timp liber? Parcă nici n-ai vrea să stea degeaba, nu-i așa? Cum ar fi dacă și-ar umple toate minutele, orele libere cu…joacă? Da, cât de simplu sună! Joacă liberă, nestructurată.

Iată de ce:

Important pentru dezvoltarea emoțională, intelectuală, sociologică și fizică a celui mic, jocul liber ar trebui încurajat de către toți părinții. Numai gândindu-ne la perioada copilăriei noastre, vom realiza că toate lucrurile mărețe, le-am învățat în joacă. Jocul și învățarea se află astfel în strânsă relație.

Copiii se nasc cu instinctul de a se juca, iar ce este mai important, dragă părinte, este faptul că, pe măsură ce se joacă mai mult, creierul său este mai stimulat. Iată cum cel mic devine mai inteligent, jucându-se.

Îți propun să vedem acum cum putem avea grijă de timpul liber al copilului în 9 pași simpli:

9 pași simpli prin care vei transforma timpul liber al copilului într-unul de calitate

Timp liber de calitate pentru copil se traduce prin joacă – această activitate distractivă, care activează cele 5 simțuri și stimulează conexiunile dintre neuroni, fapt dovedit științific, de altfel.

Iată 9 metode prin care îți vei încuraja copilul să se joace:

1. Încurajează creativitatea 9 pași simpli prin care vei transforma timpul liber al copilului într-unul de calitate 5

Lasă-i copilului la îndemână obiecte care îi stimulează creativitatea: creioane, pixuri, abțibilduri, plastilină, acuarele, pensule, carioci, coli de hârtie, foarfecă cu vârf rotunjit, diverse figurine, animale de pluș, cărți de joc, jocuri de societate – pe scurt, materiale cu care acesta poate inventa, crea, experimenta.

2. Adaptează locuința nevoilor de joacă ale copilului, asigurându-te că este un spațiu sigur

În principiu, este important să ai în vedere amenajarea unui spațiu unde copilul să se poată juca liber, ferit de pericole și fără a-ți distruge ție obiectele valoroase. Este bine să ai în minte faptul că orice Nu ai voie!” din partea ta, atunci când copilul experimentează, îi înnăbușă acestuia dorința de învățare.

De asemenea, dacă vrei să stabilești o limită clară între lucrurile cu care cel mic se poate juca și cele care nu pot fi folosite drept jucării, spune-i Acest obiect nu este o jucărie.” , în loc de Nu ai voie!” 

3. Obiectele la care nu te-ai fi gândit pot deveni cele mai interesante jucării

De ce? Pentru că încurajează imaginația copilului, acesta fiind stimulat să transforme obiecte banale în invenții fascinante. Astfel, cu ajutorul hainelor vechi, vă puteți deghiza în personaje fantastice, cutiile de carton pot deveni căsuțe pentru jucării, vapoare, avioane, garaje pentru mașinuțe.

4. Copilul are nevoie de încurajare pentru a se implica în activități

Dacă vrei ca cel mic să învețe cu plăcere și implicare pe parcursul vieții, încurajează-i orice activitate pe care o întreprinde. De la construcția unei căsuțe din plastilină, până la realizarea unui experiment, (sub supravegerea ta), în bucătărie.

Poate că nu știai, dar, pe măsură ce se joacă, copilul își stabilește obiective. Acestea se schimbă odată ce sunt atinse și, de cele mai multe ori, s-ar putea ca tu nici să nu le observi. Chiar și copilul ce învață să facă primii pași, are în minte un obiectiv.

5. Încearcă să nu încarci programul copilului 9 pași simpli prin care vei transforma timpul liber al copilului într-unul de calitate 6

Știai că și atunci când cel mic pare că pierde vremea, nefăcând vreo activitate anume, creierul său asimilează informații care îl ajută să înțeleagă mai bine mediul înconjurător?

De asemenea, în tot acel timp, copilul încearcă să rezolve probleme dificile, să stabilească relații cauză-efect. Este important să ne asigurăm că cel mic are suficient timp petru joacă liberă, pentru experimente, pentru a-și folosi imaginația și pentru a inventa jocuri.

Dacă ai 30 de minute pe zi, poţi creşte un copil genial, îl poţi ajuta să se simtă apreciat, să aibă încredere în forțele proprii. Îţi recomand cartea Copilul tău este un geniu, materialul ce te va ajuta să răspunzi tuturor întrebărilor legate de parenting care îţi dau bătăi de cap şi să îţi ajuţi copilul să devină conştient de ceea ce este.

6. Încurajează orice dorință de a se juca liber

Cum poți face asta? Lăudându-i copilului creativitatea atunci când modelează în plastilină, atunci când se deghizează în personajul preferat ori când reușește să sară coarda. Încurajează-i inventivitatea atunci când face baloane de săpun sau atunci când realizează decupaje din hârtie.

Exprimă-ți în cuvinte admirația față de rezultatul creativității sale.

7. Încurajează-l să practice o activitate fizică

Pentru că studiile au demonstrat faptul că exercițiile fizice cresc capacitatea de concentrare și învățare a copiilor. Prin urmare, copiii care fac mișcare au rezultate mai bune la activitățile școlare și reușesc să-și dezvolte autocontrolul.

Lipsa activităților fizice le întârzie acestora dezvoltarea intelectuală și socială.

8. Jocul în aer liber face minuni

De ce? Gândește-te numai la regulile jocului în aer liber. Cât de diferite sunt ele de cele ale jocului în casă! Afară, copilul poate explora atât cât își dorește, poate face zgomot, poate realiza experimente cu elemente din natură. În mijlocul naturii, în iarbă, sub lumina soarelui, copilul își îmbogățește experiențele senzoriale, cunoștințele despre lume, iar imaginația își face de cap.

9. Cele mai banale activități pot constitui un prilej de joacă

Cu cât te joci mai mult, în timpul activităților zilnice, cu atât copilul te va imita mai mult, va deveni mai receptiv și mai deschis spre acumularea de cunoștințe noi.

Îmbrăcatul, spălatul dinților pot constitui un motiv de joacă. Pasta de dinți îi poate vorbi celui mic, în timp ce îi curăță dinții: Eu sunt o pastă fermecată, care va face dințișorii tăi să strălucească.”

De asemenea, oglinda îi poate oferi o replică, atunci când acesta îi zâmbește: Sunt cei mai strălucitori dinți pe care i-am oglindit vreodată.”

Treburile casnice pot deveni și ele concursuri care vor ridica moralul și IQ-ul celui mic: Hai să vedem cine își aranjează primul hainele în dulap”

Cum poți inhiba dorința de joacă

Ai văzut că poți încuraja spiritul ludic al copilului. Știai însă că la fel de ușor îi poți inhiba acestuia dorința de joacă? Hai să vedem 2 exemple de replici care pot avea un asemenea efect:

1. Ești pedepsit pentru dezordinea făcută. Mergi acum în camera ta!”

2. „Nu mai visa! Hai, la treabă, leneșule!”

3. „Mi-ai distrus fața de masă. Nu mai ai voie să te joci cu cariocile!”

Ce observăm la toate aceste replici? Ce exprimă ele? Furia, frustrarea noastră, a părinților față de activitatea de joacă a copilului.

Deși intenția noastră este aceea de a a-l învăța pe cel mic să respecte regulile și să aibă un comportament adecvat, modalitatea aceasta prin care alegem să ne exprimăm poate avea efecte dezastruoase asupra curiozității intelectuale și a bucuriei de a descoperi și învăța a copilului.

Asigură-te că de fiecare dată când încerci să împiedici un comportament neadecvat, îi oferi copilului suficiente explicații pentru ca acesta să înțeleagă efectele acțiunilor sale. În același timp, nu uita să ai în vedere să-i lauzi curiozitatea, creativitatea, oferindu-i alternative de a-și continua experimentele. Iată câteva alternative pentru frazele de mai sus:

1. „Lucrurile mele din geantă nu sunt obiecte de joacă. După ce le așezi la loc, continuă-ți joaca, descoperind lucruri mult mai interesante în sertarul tău cu jucării.”

2. „Știu că-ți plac desenele animate. Acum este momentul pentru o activitate mult mai interesantă. Când o vei încheia, vei putea alege tu următoarea activitate.”

3. „Cariocile desenează cel mai bine pe hârtie. Uite, ia o coală mare și fă-mi un desen.”

Concluzia

Ascultând nevoile copilului, vei știi exact ce să faci cu timpul său liber.

Oboseala, manifestarea lipsei de interes, plictiseala continuă pot fi semnale de alarmă, care să te atenționeze că cel mic, fie are un program mult prea încărcat, fie petrece prea mult timp la televizor sau în sfera jocurilor digitale. În oricare dintre cele două situații părinții pot rezolva problema, oferind copilului mai multe oportunități de dezvoltare a creativității prin joacă.

This Post Has 2 Comments

  1. Cristina

    Super articol ! Mulțumim pt informați pt a creste copii noștri cât mai sănătos ! Va dorim toate cele bune 😍😊

    1. Anamaria Chiș

      Și noi îți mulțumim și îți dorim mult spor și succes în tot ce faci!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse