Argumente PRO și CONTRA utilizării telefoanelor mobile de la vârste fragede
Trotuarele erau pline de desene, iar micuții jucau de zor șotronul. Mai erau și câțiva puști care băteau mingea în spatele blocului până târziu în noapte, spre disperarea unor vecini.
Nu exista copil care să nu vină măcar o dată acasă, plin de vânătăi de la celebrul „Țară, țară vrem ostași!”
Așa ne petreceam noi copilăria. Așa erau vremurile. Când ziceam „mă duc afară” și uitam de timp, de spațiu și de casă, ne simțeam liberi și parcă așteptam curajoși să înfruntăm misterele care ne întâmpinau zi de zi.
Mai sunt și astăzi urme ale trecutului pe asfalt, câte-un „melc” pierdut sau un șotron șters pe jumătate, care parcă se chinuie să nu moară. Jocurile copilăriei noastre încet, încet se uită și sunt înlocuite cu device-uri care mai de care mai atractive.
De fiecare dată când treci pe lângă un parc, vezi copii jucându-se, ceea ce este minunat, dar totodată, dacă analizezi mai atent, ai să observi că unul din 4 copii are telefon mobil încă de la vârsta de 3 ani.
Tehnologia avansează, iar acesta nu este un lucru rău, atâta timp cât activitatea fizică nu dispare din programul zilnic al copiilor. Și totuși, chiar dacă se ține cont de mișcarea constantă, telefonul creează o dependență greu de remediat atât în rândul copiilor, cât și al adulților.
Această dependență de tehnologie cauzează tulburări ale somnului, anxietate, depresie și chiar boli mintale.
Așadar, cum putem controla acest fenomen ca părinți? La ce vârstă este recomandat să le achiziționăm copiilor telefoane mobile? Câte ore îi putem lăsa la calculator, pe telefon ori pe XBox, în funcție de vârsta lor? Putem folosi aceste gadget-uri în folosul nostru?
Toate aceste răspunsuri le-am adunat special pentru dumneavoastră în acest articol.
Alo, mami, ești bine?
„ Andreea, te rog să-ți telefonul aproape pentru că te voi suna la prânz să văd dacă ai mâncat, mai apoi mă voi asigura că ți-ai făcut temele și ai ascultat-o pe bunica atunci când ați ieșit în parc și pentru orice altceva ce aș vrea să mai știu despre tine.”
Un alt exemplu ar fi:
„ Te-am văzut online acum 5 minute. Nu erai la ora de matematică atunci? Sau iar ai plecat de la ultima oră?”
Pentru mulți părinți obiceiul de a-i încredința copilului un telefon mobil este o metodă de control, pentru a fi siguri că acesta este în siguranță, se ține de programul stabilit și nu-i lipsește nimic, până la venirea lor acasă.
Nu este neapărat un lucru rău faptul că cel mic are telefon mobil, însă ATENȚIE MARE la dependeța pe care o creează acest dispozitiv.
Ce anume declanșează această dependență de telefonul mobil?
În primul rând, atunci când achiziționăm obiecte noi, este în natura noastră să ne bucurăm de ele, ne provoacă o stare de plăcere pe care am vrea s-o simțim cât mai des.
În al doilea rând, telefonul mobil a devenit atât de indispensabil în viețile noastre încât a ajuns să facă parte din cultul societății noastre, este deja un simbol al comunicării interrumane.
Studiile arată că utilizarea frecventă a telefonului mobil ascunde anumite trăsături de personalitate pe care, de multe ori, nu le recunoaștem ori nu suntem conștienți de acestea.
Este vorba despre: materialism, neliniște interioară, impulsivitate sau anxietate.
Toate acestea provin și se dezvoltă din dependența de telefonul mobil astfel că neliniștea datorată lipsei de autocontrol se hrănește din ușurința cu care poate fi utilizat telefonul, anxietatea socială sporește prin numărul scăzut de interacțiuni fizice, iar dorința copilului de a deveni cineva pe care-l urmărește cu atâta ardoare pe rețelele sociale crește pe zi ce trece, ajungând să adopte niște comportamente care nu-i definesc personalitatea.
Această barieră între lumea virtuală și lumea reală este foarte fragilă, iar fenomenul cel mai răspândit la momentul actual în rândul tuturor este textingul, un fenomen care intervine ca un filtru între noi și restul lumii.
Cei care preferă să scrie mesaje, decât să vorbească la telefon sau să comunice față-n față, tind să-și ascundă emoțiile și să-și formeze o mască între ceea ce simt și vor să exprime cu adevărat și ceea ce scriu de fapt.
Și copiii fac acest lucru, ba chiar abuzează de fenomenul texting, neștiind ce influență negativă poate avea asupra lor.
Recomandarea specialiștilor
Specialișții atrag atenția că ar fi bine să dați în folosință copiilor telefoanele mobile începând cu vârsta de 12 ani, fiind o vârstă potrivită pentru a înțelege mai bine avantajele și dezavantajele utilizării acestora, şi nu mai mult de 3 ore pe zi.
Cert este faptul că e bine să amânați momentul dăruirii telefonului cât mai mult cu putință pentru că este posibil ca cel mic să nu-l aprecieze la adevărata sa valoare și să-l folosească mai mult în joacă.
Dacă nu știți exact cum să abordați situația astfel încât micuțul să nu înțeleagă greșit faptul că nu a venit momentul să-i dăruiți un telefon mobil, avem o recomandare de carte ce a prins foarte bine în rândul părinților fiindcă i-a ajutat pe aceștia să pătrundă în universul copiilor și să vorbească pe limba lor, cum s-ar spune, pentru a crea înțelegere.
Cartea se numește „Copilul tău este un geniu!” și oferă informații foarte utile pentru creșterea armonioasă a copiilor.
Astfel că, am adunat argumente, atât PRO, cât și CONTRA folosirii dispozitivelor magice de la vârste fragede, pentru a vă fi mai ușor să luați o decizie în a-i da copilului dumneavoastră un telefon mobil acum sau mai târziu.
ARGUMENTE PRO:
1. Va învăța ce înseamnă responsabilitatea
Te-ai hotărât. I l-ai dat. Ceea ce trebuie să înțeleagă micuțul acum este că telefonul mobil nu este o jucărie pe care să o lase pe unde vrea, să o arunce sau să o împartă cu toată lumea.
Este necesar să aibă grijă de el, să nu-l piardă și să-l utilizeze cât mai cumpătat posibil.
Această responsabilitate a unui bun de valoare îl va face să respecte niște reguli și să se comporte ca atare.
2. Cazurile de urgență
În situația în care are imediat nevoie de ajutor te poate contacta să-ți spună dacă s-a rătăcit, ori nu se simte bine, a rămas blocat pe undeva sau i se întâmplă ceva rău.
Este și o metodă prin care îl poți contacta și tu pentru a te asigura că totul este în regulă și nu are nevoie de nimic.
3. Va cunoaște lucruri noi
Sunt atâtea aplicații educative gratuite pentru copii încât își poate alege dintr-o varietate de joculețe ce îi va antrena gândirea logică, memorarea, limbajul verbal și non-verbal, și poate explora mediul on-line pentru a găsi informații utile, documentare și desene animate.
Ba mai mult, poate să facă poze, filmulețe pe care le va împărtăși cu tine și prietenii lui.
Când vine vorba de jocuri educative, dar nu pe calculator ori telefon, ci de un joc de societate ce poate fi jucat cu prietenii ori familia, recomandarea perfectă pentru orice copil este EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale.
Acest joc nu numai că provoacă la interacțiunea copiilor față-n față, dar îi și stimulează să devină mai empatici, mai înțelegători cu ceilalți și mai optimiști în orice situație.
Învățând să-și gestioneze emoțiile, copilul va fi mult mai pregătit să înfrunte obstacolele și să reușească pe toate planurile.
ARGUMENTE CONTRA:
1. Costurile ridicate
Deja s-a creat o modă printre toți utilizatorii de telefoane să achiziționeze dispozitive cât mai performante, iar acestea nu sunt chiar atât de ieftine.
E adevărat că nu este neapărat nevoie să cumperi cel mai scump telefon de pe piață, dar nici nu este o investiție de neglijat.
2. Distragerea atenției
Chiar dacă la grădiniță ori la școală utilizarea telefoanelor nu este permisă, copiii tind să nu țină cont de acest lucru și încearcă să se mai joace puțin pe aplicația lor preferată, iar atenția lor este distrasă de la activitățile educaționale.
De asemenea, este posibil să creeze o dependență de aceste dispozitive încât, chiar și atunci când părinții vorbesc cu ei, copiii să nu mai fie atenți la ceea ce le spun.
3. Probleme de sănătate
Medicii susțin că utilizarea frecventă a telefoanelor mobile poate cauza probleme grave de sănătate.
Studiile arată că pot apărea anomalii ale sistemului nervos, pierderea noțiunii de realitate și chiar declanșarea unor tumori cerebrale.
Așadar, puneți în echilibru toate aceste aspecte și încercați să luați o decizie cât mai corectă pentru copilul dumneavoastră.
Recomandarea noastră ar fi să amânați cât de mult posibil momentul dării în folosință a unui telefon mobil, chiar dacă tendințele în rândul societății dictează altfel.
Dacă ți-a plăcut ce ai citit, distribuie pe Facebook și ajută și alți părinți!
- Distribuie Pe Facebook
- 41 shares