Pregătește-ți Copilul 
pentru Creativitate

Industria 4.0 este pe cale să se petreacă.
Este copilul tău pregătit pentru noile provocări ale secolului XXI?

Nu știm cum va arăta lumea peste 10 ani, dar știm un lucru: toți copiii o să se joace!

Ce este industria 4.0? Pe scurt, este a patra revoluție industrială. Celelalte trei au eliminat dependența oamenilor de exploatarea animalelor, au făcut posibilă producția în masă și au introdus digitalizarea la scară largă. Industria 4.0 va unifica tehnologiile digitale cu internetul și industria clasică. Iar în unele cazuri, chiar cu oamenii.


Ca să nu sune prea abstract, asta înseamnă că mașinile, sistemele după care funcționează și operațiile tehnologice pe care le aplică vor căpăta din ce în ce mai multă autonomie, ele comunicând între ele cu ajutorul internetului. În unele cazuri, nici nu va mai fi nevoie de oameni. Deloc!


Care sunt consecințele? O mulțime de joburi vor dispărea. Cu cât activitatea este mai tehnică, cu atât jobul respectiv este mai susceptibil să fie preluat în totalitate de mașini.


Vom fi astfel cuceriți de roboți? Nu! Vor apărea meserii noi în care principalele aptitudini necesare vor fi creativitatea și gândirea critică!


Gândirea creativă este un proces prin care un om dezvoltă idei noi, unice, utile și care merită dezvoltate în continuare.


Drept urmare, toți părinții își vor dori ca micuții lor să învețe să fie creativi și să prindă atributele gândirii critice. Creativitate nu înseamnă doar artă, ci și inovație în orice domeniu. Gândirea critică nu înseamnă contrazicere, ci este o atitudine prin care omul compară ceea ce vede, citește, trăiește și ia decizii calculate, nu impulsive.


Dar copiii sunt programați din start să se antreneze pentru creativitate. Cum? Prin joc!


Joaca nu trebuie împiedicată, ci încurajată! Ceea ce trebuie introdus în joc este utilitatea. Unora le place să deseneze, altora le plac jocurile de rol, unora le plac poveștile iar altora le place să inventeze scenarii într-un joc. În mod instinctiv ei fac apel la resurse care sunt concentrate în arte. Explorând aceste resurse ei nu doar devin creativi, ci își testează și limitele, descoperindu-și astfel aptitudinile și înclinațiile.


Rețineți: Nu totul poate fi automatizat. Creativitatea nu poate fi automatizată. Crearea și înțelegerea de șabloane (pattern-uri), tot ceea ce înseamnă relaționare, inventivitate, originalitate, improvizație, nu poate fi automatizat. Job-urile viitorului exact asta vor exploata

Copiii întotdeauna se vor juca și așa trebuie să fie! Important este cum și cu ce să se joace astfel încât să-i ajute să se transforme într-un adult performant într-un secol 21 care propune schimbări în permanență. Prin joc copiii învață să se adapteze la mediu, să utilizeze resursele aflate la dispoziție, să comunice și să socializeze. 

Cultivarea exclusivă a intelectului nu garantează nimănui succesul. Aptitudinile sociale și inteligența emoțională sunt parteneri esențiali în dezvoltarea echilibrată a oricărui copil. 

Nu toate jocurile sunt pe calculator, tabletă sau telefon.
Nu toate jucăriile sunt păpuși sau mașinuțe

Pentru antrenarea fizicului există jocurile de afară și sporturile. Pentru antrenarea minții și a sufletului trebuie alte resorturi. În afară de învățare și lectura în scopuri intelectuale, jocul și jucăriile au rolul de a conecta mintea și spiritul la creativitate și critică. 


Suntem înconjurați de tehnologie și suntem tentați să le lăsăm din ce în ce mai mult la îndemâna copiilor dispozitivele inteligente. Am vrea să citească, dar nu știm cum să-i convingem. Am vrea să comunice mai mult, dar nu știm cum să-i mai provocăm.


Părinții au nevoie să-și petreacă timp de calitate cu copiii, dar sunt prinși între jocurile virtuale, mașinuțe, supereroi din plastic și multe culori țipătoare. Cu toții ne dorim să regăsim în copiii noștri preocupări mai sofisticate, culturale, educative. Iar piața este asaltată de lucruri superficiale. Mulți dintre noi am auzit de expresia „educație prin artă". Dar arta ni se pare ceva prea îndepărtat, prea elitist, sau din contră, degradată și ea. Există soluții?

Există o artă care reunește resursele tuturor artelor existente și care se transformă în joc: Teatrul!

Teatrul înseamă literatură, pictură, sculptură, arhitectură, muzică, lumină, dans, design vestimentar, discurs public, interpretare, joc de rol. Dar înseamnă și tehnologie, inginerie, croitorie, tâmplărie, coafură, machiaj. Teatrul este viață rezumată pe scenă.

Teatrul este cel mai complex și mai organizat joc din lume!

Teatrul nu este doar o clădire, sau un spectacol. Teatrul este un proces artistic complex, care reunește resurse din toate domeniile.


Pentru ca teatrul să funcționeze este nevoie de oameni care știu să scrie și să citească, să interpreteze scenarii, care pot elabora concepte, care știu să deseneze, să construiască, să cânte, să danseze și - mai ales - să colaboreze.

Teatrul este o artă colaborativă - niciuna din abilitățile oricărui profesionist nu poate fi pusă în valoare dacă nu există dialog. Iar cel mai important dialog este cel cu publicul: totul este degeaba dacă ții lucrurile doar pentru tine!

Ceea ce fac actorii pe scenă se cheamă joc. Dar în spatele lor este o armată de oameni care s-au „jucat" cu meseriile lor, făcând posibil spectacolul. 

Cum contribuie teatrul la viața de zi cu zi

Teatrul are o vechime de circa 2200 de ani. De-a lungul timpului cuvinte și expresii specifice acestuia au fost preluate și integrate cu succes în viața de zi cu zi. Cu toții ați auzit de sintagme precum „joc politic”, „scena publică”, „actorii implicați”, „scenariul după care se desfășoară...”, „joacă teatru”, „scenografia din tribune” etc.

Teatrul este o construcție. Este rezultatul unui concept arhitectural și face parte din peisajul urban

Teatrul este o piesă scrisă. Un scenariu. Este literatură: genul dramatic. Cine n-a auzit de Caragiale?

Teatrul este un spectacol. Un joc de-a viața. Un mod de-a arăta lumea în care trăim

Care sunt beneficiile pe care le-aduce teatrul

  • Teatrul te determină să citești.
    Nu există piesă de teatru fără un scenariu. Chiar și piesele mute au un scenariu. Caragiale, Ionesco, Mihail Sebastian sunt toți dramaturgi. Adică au scris piese de teatru. Marile spectacole pleacă de la textele lor.
  • Teatrul te îndeamnă să asculți muzică.
    Rareori o să întâlniți spectacole de teatru fără o coloană sonoră. De multe ori muzica din spectacole este compusă special pentru spectacolul respectiv.
  • Teatrul îți provoacă gândirea.
    Fiecare piesă de teatru are cel puțin un mesaj. Fiecare spectacol are ca sursă de inspirație viața reală. Nu trebuie să fii de acord mereu. E suficient să te gândești la problemă ca misiunea teatrului să fie împlinită. Dar dacă e comedie? Comedia se naște de obiciei din paradoxuri. Deci apare în urma celor mai mari probleme.
  • Teatrul este terapeutic. 
    Există o formă de terapie din ce în ce mai răspândită în lume, numită terapie prin teatru (Drama Therapy). Ea este folosită în spitale, școli, clinici de reabilitare psihică, centre de detenție și chiar în cadrul unor companii din business. Este utilizată atât la nivel individual cât și la nivel de grup și se apelează la ea pe o scară largă de probleme, de la autism la tratarea problemelor de cuplu, de la reintegrare socială la combaterea și eliminarea stress-ului.
  • Teatrul este energie.
    Fiecare spectacol are amprenta tuturor celor care l-au realizat și interpretat. Iar experiența este completă în momentul în care publicul reacționează. Nu există două reprezentări identice, chiar dacă vorbim de aceeași piesă, chiar dacă vorbim de același spectacol. Într-un fel este joia, altfel e duminica. Publicul se schimbă. Vremea se schimbă. Actorii au stări diferite. E ca-n viață.
  • Teatrul promovează disciplina.
    Cel care concepe spectacolul trebuie să-nțeleagă ceva din ceea ce a creeat scenaristul și să fie la rândul lui înțeles de echipa cu care lucrează. Sunetistul trebuie să se completeze cu luministul, cu scenograful, cu coregraful, cu actorii, care trebuie să se înțeleagă și completeze între ei într-un spațiu scenic în care se află decorul manevrat de mașiniști, care trebuie să se sincronizeze cu momentele concepute de regizor, extrase din scenariul care trebuie scris ținând cont de restricțiile artei teatrale. Vă dați seama ce-ar însemna să facă fiecare cum îl taie capul, când vrea și cum s-o pricepe mai bine? Spectacolul este live, iar fiecare greșeală se vede. Nu există duble, nu există editare, nu există post-producție. Iar astea sunt doar câteva din restricții.

Ne-am gândit să facem din teatru o jucărie...

Magazinele sunt pline de jucării. Internetul e plin de jocuri. Câte din ele au însă proprietatea de a ajuta copiii să se dezvolte? Și dacă teatrul conține atât de multe beneficii, de ce să nu aducem beneficiile astea mai aproape de copii?

E greu să vezi teatrul la adevăratul său potențial doar din poziția de spectator. Așa că ne-am gândit să aducem teatrul la copil. Cum? Iată soluția: un teatru de jucărie.

O jucărie care face loc creativității

Cum ar fi să-ți faci propriul spectacol de teatru? Să iei un scenariu, să pui decoruri, să te joci cu personajele, să folosești intonații diferite?

Îți imaginezi o jucărie în care copilul să fie expus la lectură, la lucru manual, la joc și interpretare, la colaborare, la disciplina de a respecta pe rând pașii dar și libertatea de a schimba ce vrea, cum vrea și să-și creeze astfel propria poveste? Adică să fie și distractiv, și creativ dar să și gândească în mod critic?

Totul este posibil acum cu


Citești scenariile, vezi instrucțiunile, construiești teatrul, montezi decorurile, mânuiești personajele și

îți faci propriul spectacol! 


Patru scenarii adaptate după povești clasice, noțiuni despre teatru, planșe cu toate decorurile și personajele din scenarii:

  1. Virgil și cei trei purceluși
  2. Hansel și Gretel la mall
  3. Scufița Roșie și Blana Gri
  4. Ursul păcălit de Vulpe să țină dietă

Poți să respecți scenariile așa cum sunt scrise. Sau dacă nu-ți place, fă-ți propriul scenariu.

Poți să schimbi decorurile și să amesteci poveștile.

Poți să te joci singur, sau cu prietenii! Poți să interpretezi spectacolul în fața amicilor, a rudelor, sau în fața oglinzii.

  • 1
    Dezvoltă creativitatea: fiecare copil are modul său de interpretare a scenariilor; de la intonație la amestecul poveștilor, ori construirea unor scenarii noi cu resursele existente, totul e posibil!
  • 2
    Stimulează calitățile asociate gândirii critice: atenția, obișnuința de a cerceta, deschiderea, încrederea în sine, curajul de-a gândi cu propriile resurse, capacitatea de interpretare, adaptabilitate.
  • 3
    Ajută la descoperirea înclinațiilor: capacitate de analiză (prin interpretarea scenariilor), discurs public (interpretare), storytelling, lucru manual, abilități antreprenoriale (marketing și vânzare de bilete), creare de povești etc.

Costă doar 119 lei
(+ 13 lei taxa livrare în aria de acoperire FAN Courier)

Ce spun oamenii

Cred că în viitorul apropriat multă lume va înțelege că unul din principalele roluri pe care școala și parinții le au în viața copiilor este acela de a-i ajuta să gândească creativ. Așa că „Teatrul Tikaboo” mi s-a părut din prima clipă un concept genial ce va avea un impact extraordinar pentru întreaga societate. Într-o lume în care tehnologia evoluează extrem de rapid și face tot mai mutle lucruri pe care până de curând le făceam doar noi, oamenii, creativitatea devine noul AUR, poate cea mai prețioasă resursă a lumii. Iar „Teatru Tikaboo” exact asta face: îi ajută pe copii (și nu numaI) să-și dezvolte creativitatea de la vârste foarte fragede, înainte ca sistemul să le inhibe acest dar cu care ei se nasc. Dacă îți dorești copii mai prosperi, dar și mai fericiți, oferă-le darul creativității. Îți vor mulțumi toată viața lor!”

Paul Melinte
autor, antreprenor

Teatrul Tikaboo” mi s-a părut una dintre cele mai faine modalități de a experimenta jocul de teatru, poveștile, dar și manualitatea.

Atunci când l-am costruit m-am bucurat și m-am implicat total. Am uitat de timp, nimic nu mai conta, doar să văd teatrul finalizat.

Faptul că trebuie să decupezi fiecare element din teatru te determină să îți asumi jucăria. La mine așa s-a întâmplat. Când am început să citesc despre fiecare componentă a teatrului, am rămas surprinsă cât de detaliat este totul, nici măcar eu nu știam de toate aceste componente. Educativ, distractiv și savuros. Savuroase mai ales poveștile „Hansel și Gretel la Mall” sau „Ursul păcălit de vulpe să țină dietă”. O jucărie originală, care să-i prindă pe copii, dar și pe părinți, în același timp.

Silvia Paval
designer

Fă-ți propriul tău teatru

planșe kit scenă

4 scenarii amuzante

12 Fundaluri

22 decouri laterale

35 siluete de personaje

Costă doar 119 lei
(+ 13 lei taxa livrare în aria de acoperire FAN Courier)

100% Distracție Garantată

Educație și distracție într-o singură jucărie

Și părinții se pot juca

Micutul nostru teatru creat de Tikaboo este jocul perfect pentru mine si puiutul meu cu probleme. Cand spun 'nostru' o fac pentru ca este creat in asa fel incat noi cei ce il jucam acasa il putem mula pe personalitatea si nevoiele copiluilui plus putem crea propriile noastre scenarii. Cand spun copil cu probleme, ma refer la un baietel de 6 ani cu intarziere in vorbire si cu o sensibilitate si timiditate exagerate uneori. A primit jocul cu bratele deschise! s-a bucurat ca la el contribuie si mami...si ce e ste cel mai wow pt mine este ca il indeamna la vorbit! Il recomandam cu caldura. P.S. Grafica imi aduce aminte de copilaria mea si ma bucura ca il atrage si pe baietelul meu intr-o lume in care tehnologia ii acapareaza pe cei mici si mari din ce in ce mai mult. 

Anca Gherasim
designer vestimentar, fondator The Cat Studio

Teatrul Tikaboo dezvolta imaginatia, creativitatea si gandirea, prin creare de dialoguri intre personaje, cat si abilitati de mic scenarist, care alaturi de familie si prieteni isi poate pune in scena propiul teatru. 

Alina Birnea
Organizator de evenimente, antreprenor
Emilia Furduiu

A desenat mereu, de la oameni din bețe, la proiecte de arhitectură.


A descoperit teatrul de jucărie în copilărie, într-o carte.

A ajuns să lucreze în lumea magică a teatrului de păpuși.


Dorește ca toți copiii să descopere farmecul jocului de-a teatrul!

Dan-Cristian Lambescu

Timp de mulți ani a studiat științe exacte. Și-a luat diplomă de inginer.

A ajuns să studieze teatrul, cultivându-și pasiunea pentru scris.


Dorește ca toți copiii să-și descopere și să-și cultive pasiunile!

De ce teatru de jucărie

E mult mai ușor să explorezi beneficiile teatrului experimentând modul cum funcționează.

Teatrul Tikaboo este o incursiune în interiorul organismului numit artă teatrală, într-o formă și cu un limbaj simplu, ușor de parcurs și de înțeles.

Copiii care înțeleg resorturile teatrului vor deveni adulți mai interesați de artă, cu o înclinație mai mare spre cercetare, spre studiu, spre disciplină și creativitate. Apreciind teatrul și beneficiile acestuia vor fi mai echilibrați în distribuirea și modul de utilizare a timpului petrecut în lumea virtuală.

creativitate vs. industria 4.0

V-ați gândit cum se comportă un om care gândește creativ?

Iată 6 aspecte:

  1. Ia în considerare posibilitatea de a respinge formule și forme standard atunci când dorește să rezolve o problemă.
  2. Este interesat de o gamă largă de domenii, fie ele legate între ele sau divergente.
  3. Are mai multe perspective asupra aceluiași lucru.
  4. Atunci când experimentează, folosește metode empirice (”trial and error”, sau pe românește: încercare și greșeală).
  5. Are orientare, viziune și proiecție a vieții spre viitor.
  6. Își respectă și are încredere în propria judecată.

Toate acestea sunt necesare acum, nu doar în perspectiva noii revoluții industriale.

Avantajele jocului de-a teatrul

Teatrul este o artă. Iar studiul artelor are o serie de beneficii care ajută copiii să se dezvolte mai ușor în adulți echilibrați și pregătiți pentru provocările vieții și-ale lumii aflată într-un proces accelerat de schimbare. Iată câteva din avantajele Teatrului Tikaboo și a studiului artelor:

  •  Îmbunătățește gradul de toleranță și empatiepentru că prin artă copiii sunt învățați să experimenteze puncte de vedere și viziuni diferite de ale lor.
  • Rezultate școlare mai bune – studiul artelor ajută copiii să aibă o viziune mai creativă asupra subiectelor cu care se confruntă la școală. De asemenea îi ajută să facă o legătură mai concretă între ceea ce învață la școală și viața de zi cu zi.
  • Îmbunătățește reziliența – producerea de creații din domeniul artelor vizuale contribuie în mod concret la schimbări ale rețelisticii neuronale, îmbunătățind părțile din creier care ne ajută să gestionăm stresul.
  • Imprimă o perspectivă mult mai detaliată asupra lumii în care trăiesc - sunt obișnuiți să analizeze și să identifice conexiuni, cauze și consecințe. 

Comandă Teatrul Tikaboo și primești Bonus

De la idee la spectacol - 10 pași simpli să-ți faci propriul spectacol de teatru (Ghid PDF)

Cum să-ți transformi pasiunea într-un produs - Mecanica concretizării entuziasmului (e-book PDF)

Costă doar 119 lei
(+ 13 lei taxa livrare în aria de acoperire FAN Courier)

Vezi mai jos o demonstratie:

Copyright 2015-2019 © Tikaboo Romania.

×

Cart