Oricine poate face un copil, dar a fi tată durează o viață. Tații joacă un rol important în viața fiecărui copil și nu poate fi înlocuit de nimeni altcineva. Acest rol poate avea un impact mare asupra unui copil și contribuie într-un grad foarte mare la formarea viitorului adult.

În fiecare zi observăm pe diverse rețele de socializare multe postări de genul „Am cel mai bun soț din lume, el a ținut copilul ca să pot face un duș” sau Soțul meu este minunat, ieri a dus copiii la școală!  De ce simțim nevoia să ne lăudăm soții pentru ajutor? Dacă ați vedea „Am cea mai bună soție din lume, ea a ținut copilul ca să pot face un duș”, ce ați crede?

Deși recunoștința sub orice formă este binevenită, nu este un miracol sau un fapt mai presus de chemarea datoriei atunci când un tată are grijă de copiii săi. Ei, nu numai sunt capabili să aibă grijă de micuții lor, sunt responsabili pentru îngrijirea lor și excelează la asta … dacă îi lăsăm.

tata copil

Este atât de ușor pentru noi să intrăm în modul mami și să încercăm instinctiv să controlăm (sau să avem impresia că putem controla) totul. Devenim mașini critice, judecându-i pe alții pentru incompetența lor evidentă în tratarea prețioaselor noastre bucurii însuflețite. Începem să-i privim și să-i tratăm pe tati ca fiind copii, deoarece aceștia se luptă cu lucruri precum schimbarea scutecelor, coafarea părului sau crearea unor mese sănătoase, dar plăcute, pentru copiii mici.

Dar ghici ce? Mămicile se luptă și ele,doar că nu mai este nimeni altcineva care să se arunce ca să ne salveze, așa că ne dăm seama. La fel o pot face și tații. Dacă le dăm voie și ne înfrângem nevoia de control.

Devenim profesioniste. Când tatăl nou-născutului începe să se zbată, intrăm și ne ocupăm de el spunându-ne că este mai ușor așa. Dar este? Este mai ușor să fii cel care trebuie să facă toate lucrurile îndrăznețe? ȘI TAȚII SUNT PĂRINȚI! Ei trebuie să se lupte. Ei trebuie să învețe prin încercări și erori la fel ca noi. Ei trebuie să aibă spațiu și libertate pentru a deveni excelenți. Si ghici ce? Când devin excelenți, atunci micul tău om are DOI părinți excelenți. Uimitor!

Rolul tatălui în dezvoltarea emoțională

Tatăl, ca și mama, este un pilon important în dezvoltarea bunăstării emoționale a copilului. Copiii se uită la tații lor pentru a stabili regulile și a le pune în aplicare. De asemenea, se uită la tații lor pentru a le oferi un sentiment de siguranță, atât fizică, cât și emoțională. Copiii vor să-i facă pe tații lor mândri, iar un tată implicat promovează creșterea și forța interioară. Studiile au arătat că atunci când tații sunt afectuoși și implicați, aceasta afectează foarte mult dezvoltarea cognitivă și socială a copilului. De asemenea, insuflă un sentiment general de bunăstare și încredere în sine.

Tata stabilește tonul pentru relațiile cu ceilalți

Tații nu influențează doar cine suntem în interior, ci și modul în care avem relații cu oamenii pe măsură ce creștem. Modul în care un tată își tratează copilul va influența ceea ce el sau ea caută la alte persoane. Prietenii, iubiții și soții vor fi aleși în funcție de modul în care copilul a perceput semnificația relației cu tatăl său. Modelele pe care un tată le stabilește în relațiile cu copiii săi vor dicta modul în care copiii vor relaționa cu alte persoane.

tata fiu fiica

Relația tată – fiică

Fetele tinere depind de tații lor pentru siguranță și sprijin emoțional. Un tată îi arată fiicei sale cum arată o relație sănătoasă cu un bărbat. Dacă un tată este iubitor și blând, fiica lui va căuta acele calități la bărbați când va fi suficient de mare pentru a începe să își caute un partener. Dacă un tată este puternic și curajos, ea se va lega strâns de bărbați cu același caracter.

Aici poți citi un articol despre cele mai importante lucruri de care are nevoie o fetiţă din partea tatălui său.

Relația tată – fiu

Spre deosebire de fete, care își modelează relațiile cu ceilalți pe baza caracterului tatălui lor, băieții se modelează după caracterul tatălui lor. Băieții vor cere aprobarea tatălui lor încă de la o vârstă fragedă. Ca ființe umane, creștem imitând comportamentul celor din jurul nostru; așa învățăm să funcționăm în lume. Dacă un tată are grijă și tratează oamenii cu respect, tânărul va crește la fel. Când un tată este absent, băieții tineri se uită la alte figuri masculine pentru a stabili „regulile” pentru cum să te comporti și să supraviețuiești în lume.

Aici găsești un articol cu câteva modalități  în care un tată se poate conecta cu fiul său.

tata copil

Când copiii au relații strânse cu figura paternă, tind să evite comportamentele dăunătoare și sunt mai puțin susceptibili de a începe viața sexuală la o vârstă fragedă. Este mai probabil să aibă locuri de muncă bine plătite și relații sănătoase și stabile când vor crește. De asemenea, au tendința de a avea scoruri mai ridicate la testele de IQ până la vârsta de 3 ani și dezvoltă mai puține probleme psihologice de-a lungul vieții, atunci când paternitatea este luată în serios.

Din fericire, tații moderni vor să fie mai implicați și, din ce în ce mai mult, societatea se așteaptă ca numărul lor să crească. Nu a fost întotdeauna cazul. De aceea, merită monitorizat consensul emergent cu privire la importanța taților în fiecare etapă a dezvoltării copilului. Oamenii de știință studiază, cel puțin la un anumit nivel, un fenomen nou. Descoperirile lor susțin o concluzie care ar putea schimba modul în care noi ne creștem copii.

Tații pot face totul și pot fi excelenți, condiția este să le dăm voie!   

Dacă și tu ești un tată implicat, noi îți punem la dispoziție un instrument minunat, jocul EQ Game – Alfabetul inteligenței emoționale, prin care vei reuși să te conectezi cu propriul copil, în timp că vă dezvoltați amândoi abilitățile inteligenței emoționale.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse