Orice părinte își dorește să crească un copil care să devină un adult de success. Succesul reprezintă însă ceva diferit pentru fiecare individ în parte.

Acest fapt implică adesea mai multe cursuri extraşcolare, uneori aşteptări nerealiste în ceea ce privește situația școlară.

Într-un atelier de artă pe care l-am ţinut pentru copii, în prezenţa mamelor, la întrebarea ce îţi doreşti cel mai mult pentru copilul tău, cele mai multe dintre acestea au răspuns ”să aibă un viitor succes”. Ce înseamnă viitor de succes? ”Să fie cel mai bun.” Ce înseamnă cel mai bun? N-am mai primit un răspuns.

E dificil să definim succesul, pentru că definiţia succesului unei persoane poate să nu semene deloc cu a ta; nimeni nu poate să ne ofere o definiţie precisă, nici reţeta secretului. Însă există un lucru universal valabil, atunci când vorbim despre succes.

Succesul este, fără îndoială, pentru toată lumea… starea profundă de mulţumire interioară, atunci când ne gândim la ceea ce am reuşit să realizăm: fie că e vorba despre o lucrare care contează pentru noi, un job nou sau o familie armonioasă.

Pornind de la această premisă, putem formula mai multe definiţii ale succesului. Cel mai important este însă faptul că succesul întârzie să apară atunci când există o dizarmonie între ceea ce își doresc ceilalţi şi ceea ce simţim noi.

Cum predăm succesul pe înţelesul copiilor – în 4 paşi simpli

Revenind la atelierul susţinut cu copiii şi mamele lor, copilul de succes era prima şi cea mai arzătoare dorinţă a mamelor. În timp ce majoritatea mămicilor se gândeau la modalități prin care să-și ajute copilul să aibă succes, o singură mamă şi-a dorit un copil fericit.

Cum predăm succesul pe înţelesul copiilor – în 4 paşi simpli 3Dezbaterea de grup m-a motivat să studiez cum putem explica succesul unui copil, dar mai ales… cum îl putem ajuta să crească zilnic cu o mentalitate de învingător şi să îşi găsească propria definiţie a succesului.

Iată 4 paşi prin care putem preda succesul pe înţelesul copiilor – într-o manieră pozitivă

1. Luptă pentru un lucru pe care ţi-l doreşti

Copiii experimentează mult, îşi doresc să încerce cât mai multe activităţi, au visuri şi credinţa că pot realiza orice. Dacă noi le sădim încredere în suflet, ei chiar vor reuşi orice îşi propun.

Un prim pas prin care putem îndruma copilul către succes este susţinerea. Susţinerea acestuia în activitatea pe care şi-o doreşte, la care este talentat, în care crede. Încurajarea să lupte pentru ceea ce îşi doreşte, indiferent cât de anevoios e drumul, indiferent de eșecuri anterioare, aceasta este baza prin care putem începe să construim definiţia succesului pe înţelesul copilului.

Copilul optimist, care ştie să primească eşecul, să îl transforme în motivaţie şi să evolueze permanent va fi, fără îndoială, un copil de succes. Să nu uităm, toţi oamenii de succes sunt aceia care au mers mai departe atunci când ceilalţi au renunţat.

2. Celebrarea unui rezultat pozitiv

Poate a luat un premiu – mai mic sau mare, nu contează, poate a intrat în echipa de dans, de fotbal, poate merge la concursul de limbi străine. Sau… poate are primul său desen la panou.

mama si copilul afland succesul

Oricât de mică ar fi realizarea sa, atunci când apare, noi ar trebui să fim atenţi să o celebrăm. Să îi apreciem rezultatul, munca, să îl încurajăm să fie tot mai bun, să îi spunem că este extraordinar, că avem încredere în el.

Copilul va înţelege că poate, că este suficient de bun, că poate fi şi mai bun, că va reuşi. Va îndrăzni mai mult şi, de cele mai multe ori, va reuşi.

Gândirea pozitivă rămâne cea mai puternică reţetă a succesului. Iar un copil care se simte încurajat va prinde aripi să se ridice tot mai sus. În schimb, criticarea rezultatelor sau neglijarea micilor reuşite, în aşteptarea celor mari, vor avea ca rezultat întârzierea succesului copilului.

3. Ajutorul acordat celorlalţi

Un om de succes este şi un om care ştie să îi aprecieze pe ceilalţi, să colaboreze frumos cu ei, să aibă relaţii armonioase, să primească şi să ofere ajutor cu inimă deschisă.  Noi putem creşte o nouă generaţie a celor care schimbă lumea prin frumuseţe şi bunătate.
Copilul poate înţelege uşor ce este succesul – atunci când se implică în acţiuni de voluntariat, ajută, încurajează la rândul său, primeşte mulţumiri, aprecieri şi, mai presus de toate, experimentează sentimentul împlinirii personale, prin contribuţia la o viaţă mai bună pentru ceilalţi.

4. Îndrumă-l să înveţe lunar sau săptămânal ceva nou

În funcţie de ritmul interior, firesc, al copilului, îndrumă-l, cu degajare, să se implice în activităţi noi. Să înceapă un proiect nou, să înveţe un lucru nou, cât de mic: poate fi un sport, poate fi o activitate tehnică în casă, orice. Jucați împreună un joc care îi va dezvolta inteligența emoțională, precum EQ Game.

copii care invata usor

Important este ca el să ia contact cu cât mai multe lucruri noi, să descopere permanent cât de multe lucruri poate face – iar încrederea în sine să crească.

Sentimentul că poate face orice îl va motiva să devină mai bun, fără ca tu să fii nevoită să ai permanent grijă să îl împingi de la spate. Pentru copii, încurajarea şi aprecierea sunt instrumente cu care ei pot schimba lumea. Lasă-l să îşi manifeste geniul.

Concluzie

Când vrem copii de succes, dar nu ştim exact cum să facem acest lucru, ar trebui să ne concentrăm mai puţin pe competiţie şi aglomerarea lor cu tot felul de cursuri, şi mai mult pe încurajarea talentelor native, pe susţinerea proiectelor mici, pe aprecierea pentru ceea ce fac deja.

Copilul înţelege că poate, iar acest lucru este suficient pentru a se automotiva şi a deveni exact ceea ce îţi doreşti: un copil de succes. Succesul începe cu iubire.

This Post Has 2 Comments

  1. D

    Ar fi in regula daca redactorii ar publica pentru parintii care citesc, nu doar pentru mame.

    1. Anamaria Chiș

      Avem articole pentru ambele categorii, unele dintre ele se adresează în mod specific mamelor, în altele se vorbește la modul general și avem și articole specifice tăticilor de asemeni.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes