În societatea contemporană, cerințele sunt tot mai ridicate în ceea ce privește nivelul nostru de pregătire. Copilul știe deja că trebuie să învețe pentru a reuși în viață, și trebuie să aibă țeluri cât mai înalte pentru a se bucura de succes.

Întrebarea este: ce se petrece în mintea acestuia atunci când primește, și din sânga, și din dreapta astfel de sfaturi? Nivelul aspirațiilor pe care și-l setează, în urma interacțiunii cu mediul, este în echilibru cu posibilitățile și capacitățile sale?

Ne motivăm corect copiii?

S-ar putea ca uneori, dintr-o dorință firească de a-i motiva pe copiii noștri, să eșuăm în a le crea acestora o imagine subiectivă despre sine.

Este important pentru copil să se raporteze corect la rezultatele obținute anterior. Va evita conturarea unei conștiințe de sine eronate și realizarea discrepanțelor dintre nivelul aspirațiilor sale și performanțele anterioare.

copilul devine ce ii spui tu

Iată două forme ale discrepanței despre care îți vorbeam mai sus:

  • Subrealizarea – nivelul aspirațiilor este sub nivelul capacităților
  • Suprarealizarea – nivelul aspirațiilor este cu mult deasupra capacităților

Atât prima formă, cât și a doua subliniază importanța unei autoaprecieri obiective, având ca scop realizarea autoreglajului emoțional. Copiii au deja soluția, dar este important să-și descopere acele calități care îi vor ajuta să reușească în viață.

Ce se întâmplă atunci când copilul își evaluează greșit propriile realizări?

  1. Să luăm primul caz – subrealizarea. Vorbeam la început despre consecințele unei societăți care cere tot mai mult și într-un ritm accelerat. Un copil pentru care teama de un potențial eșec este mai puternică decât dorința de a obține o performanță, se va afla mereu în conflict cu cerințele exigente ale unui astfel de cadru extern.
  2. În ceea ce privește suprarealizarea, copilul își supraevaluează capacitățile, posibilitățile. O consecință a acestei imagini false despre sine este atitudinea agresivă, frustrarea atunci când obiectivul propus nu este atins.

7 strategii prin care părinții pot stimula corect motivația copiilor pentru a asigura reușita școlară

Copiii au tendința de a deforma realitatea, de a o supune propriilor dorințe. Ei sunt adesea sensibili la părerile altora, aceștia având o influență foarte mare în luarea deciziilor școlare.

Este nevoie de o judecată realistă în ceea ce privește propria persoană, pentru realizarea echilibrului dintre aspirații și posibilități.

Îți propun 7 strategii care te vor ajuta să-ți motivezi corect copiii, în vederea reușitei școlare:

1. Evitarea aprecierilor superlative la adresa copiilor

7 strategii pentru a asigura reușita școlară a oricărui copil 1

Ai ca exemplu părinții care au tendința de a proiecta asupra copiilor propriile ambiții, pentru a-i determina pe aceștia să aspire spre performanțe pentru care ei nu sunt suficient pregătiți sau de care nu sunt capabili.

De asemenea, copiii cărora li s-au ascuns anumite deficiențe, primind în schimb laude superficiale, se vor simți nedreptățiți atunci când un rezultat slab îi va demonstra insuficiența pregătirii sale.

2. Încurajează-l ori de câte ori ai ocazia

mother trusts her daughter

Și amintește-i copilului de reușitele sale atunci când se simte descurajat. Copilul nu trebuie să se simtă rușinat de propriile greșeli.

Atunci când acesta primește o umilință pentru un eșec, nu va deveni mai ambițios. Cu siguranță niciun părinte nu dorește a-și învăța copilul că este slab și nepregătit pentru viitoarele situații dificile.

3. Evitarea prezentării primelor nereușite ale copiilor ca fiind foarte importante

pointing a finger at child

Atunci când părinții evidențiază doar aspectele negative, vor eșua în a-i face pe copii să se teamă de o potențială nereușită.

Cei care se tem mereu că vor greși, vor învăța cu greu, vor avea tendința de a-și subevalua capacitățile și vor ajunge să se blocheze în fața unui examen important, considerându-se nepregătiți.

4. Ai încredere în copilul tău

man and child high-five

Și arată-i acest lucru. Dacă vrei să crești un copil încrezător în propriile forțe, un copil cu stimă de sine ridicată, demonstrează-i că tu crezi în el.

Nu îi oferi în permanență sfaturi, ajută-l în schimb să descopere singur răspunsul. Și nu uita să-i accepți slăbiciunea dacă vrei ca el să și-o accepte și să și-o recunoască la rândul său. Este nevoie de conștientizarea punctelor slabe, pentru a se putea axa pe dezvoltarea punctelor forte.

Nu-l controla în permanență, dar ajută-l să devină responsabil. Și lasă-l să-și asume consecințe. Dacă a ales să se pregătească superficial pentru testul de a doua zi, rezultatele vor fi pe măsură.

Îți propun cartea Copilul tău este un geniu! scrisă de colegul nostru, Florin Alexandru, împreună cu profesorul Florian Colceag. Te va ajuta să dezvolți cinci calități esențiale ale copilului tău. O poți găsi aici.

5. Nu face din activitatea de învățare un instrument de pedeapsă

notebook and pen

Nu îți trimite copilul în cameră să învețe atunci când acesta a avut un comportament inadecvat. Nu faci decât să-l determini să perceapă studiul ca metodă de corecție.

Niciun copil nu vede în pedeapsă un aliat, un ajutor pentru a corecta anumite greșeli, dimpotrivă.

6. Stârnește-i curiozitatea

girl reading

Nu-i oferi pe tavă răspunsuri pentru toate întrebările. Încurajează-l să exploreze, să descopere singur informația.

Curiozitatea este o caracteristică pe care o primim în dar la naștere. Nu este nevoie decât să-i oferi o bucățică importantă din ceea ce copilul are nevoie să afle, pentru a-i trezi dorința de a afla mai mult.

7. Ajută-l să se cunoască

Happy Girl Holding Board With The Text Thank You At Home

Oferă-i cât mai multe opțiuni și îndeamnă-l să aleagă. Fii obiectiv cu copilul tău, păstrează un echilibru în prezentarea deficiențelor și în exprimarea laudelor.

Atunci când critici sau lauzi, concentrează-te asupra actului în sine, nu asupra persoanei.

Concluzia

Cheltuim adesea mulți bani pentru a oferi o educație aleasă copiilor noștri și considerăm greșit că școala este singura responsabilă pentru reușitele sau nereușitele acestora.

Însă rolul familiei pentru dezvoltarea personală, socială, emoțională este primordial. Alege să acționezi proactiv – ajută-ți copilul să gândească raportat la el însuși.

Abonează-te la robotul de messenger și intră în comunitatea părințăilor înțelepți pentru a rămâne la curent cu astfel de articole.

 

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse