Te privește în ochi. Știe că îi transmiți cu privirea să nu facă acel lucru. Se uită blând la tine, ca și cum a înțeles, iar apoi acționează așa cum simte. „Doamne! Cum să mai reacționez ca să mă înțeleagă?”, îți spui.

Uneori, chiar te întrebi dacă cel mic încearcă să-ți rănească sentimentele, pentru că ai impresia că nu poate trece așa, dintr-odată, de la cald la rece.

Adevărul este că cei mici pot fi destul de agresivi! În plus, studiile arată că micuţii de doi ani sunt mai predispuși unui comportament agresiv, din cauza imposibilității de a-și controla emoțiile.

Este util să înțelegem că ei nu aruncă, nu lovesc sau nu țipă la noi, pentru că încearcă să ne rănească sau să ne manipuleze. Copiii fac acest lucru, deoarece sunt copleșiți de emoții, iar din creierul lor lipsește noțiunea de „sentimente mixte”.

Dr. Gordon Neufeld a folosit acest termen pentru a descrie modul în care deținem două gânduri sau sentimente diferite în același timp și în același loc.

Spre exemplu, atunci când putem să ne gândim simultan la consecințele unei acțiuni.

În cazul copiilor, un exemplu ar putea fi:

 „Când l-am lovit pe fratele meu, m-am simțit mai bine, pentru că i-am dat o lecție. În același timp însă îmi dau seama că l-am rănit, pentru că el s-a întristat, chiar a plâns, iar asta nu îmi place deloc”. 

Este conștiința care vine odată cu maturitatea, în timp.

Sentimentele mixte (amestecate) îl ajută pe copil să se gândească de două ori înainte de a acționa, să aibă empatie față de ceilalți și să fie mai atent.

În cazul adulților, un exemplu ar putea fi:

„Îmi place să mănânc tort, dar, în același timp, realizez că nu îmi pot menține sub control greutatea corporală dacă mai cer o porție”.

Revenind la copii, sentimentele mixte îi ajută să-și dezvolte vocea interioară pozitivă. Ca și cum ar fi acel îngeraș, care apare imediat pe umărul lor drept și îi roagă să nu asculte ispita.

Cum putem influența apariția sentimentelor mixte la copiii noștri?

Uneori, noi suntem responsabili de plantarea semințelor celor două gânduri sau două emoții opuse în creierul copilului. Utilizarea cuvintelor potrivite ajută în acest sens, mai ales în cazul copiilor mici.

➖ Renunță la „dar”.

Dacă cel mic își lovește sora, spune-i: „Ești supărat și nu faci nimic pentru a nu mai fi” (și nu, „dar”). Accentuând cuvântul NU, în acest context, demonstrezi hotărâre și îi dai de înțeles copilului că aștepți să facă ceva pentru a scăpa de supărare.

Pentru un copil de 4 ani, adaugă câteva cuvinte: „Fratele tău ți-a luat mașina (vezi ce s-a întâmplat). Am văzut că ești supărat (numele sentimentului) și că nu e bine să-l lovești (soluția)”.

➖ Lasă-l puțin să proceseze mesajul și întrerupe-l astfel: „Ce ai putea să faci sau să spui, în loc să-l lovești?”

Un alt mod de a dezvolta sentimentele mixte, este acela de a folosi cuvintele „în același timp” ca în exemplul:

➖ „Îți dorești ultima prăjitură, care era pentru fratele tău, însă dacă tu o iei, el se va simți prost, pentru că tu ai mâncat două, iar el niciuna. Alegi să o mănânci tu sau i-o oferi fratelui tău?”

Întrebări ca acestea contribuie la dezvoltarea empatiei. De exemplu, atunci când îl întrebi cu voce tare pe copilul tău ce crede el că gândește, simte și își dorește fratele său sau un prieten, copilul dezvoltă mai multă empatie față de acea persoană, iar relația dintre cei doi va fi mai bună.

Problema este că cei mai mulți dintre părinți nu știu să facă față emoțiilor mixte – nici celor proprii, nici celor ale copiilor. Și, adesea aleg să își ascundă sentimentele față de copii tocmai din acest motiv. Se gândesc că îi pot face să sufere sau să se închidă în ei. De fapt, tocmai ascunderea emoțiilor are drept rezultat acest lucru. Copilul va crede că este ceva în neregulă cu părinții săi și se va învinovăți pentru acea stare.

Acum, nici părinții nu sunt de condamnat pentru ascunderea emoțiilor. După modelul primit în copilărie, majoritatea dintre noi reacționăm conform spuselor:

„ – Oprește-te! Oamenii puternici nu fac asta!” sau

„ – Cum de greșești mereu? Doar ți-am zis de 100 de ori ce să faci!”

Toate acestea au făcut ca noi, adulții de astăzi, să ne ascundem emoțiile față de propriii copii, pentru că nu înțelegem exact cum să depășim etapele de tristețe și declin. Știm doar că trebuie să ne oprim și atât. Dar putem schimba acest lucru prin conștientizarea și gestionarea sentimentelor mixte, printre care dorința de a obține ceva și experimentarea empatiei, în același timp, așa cum ai văzut în exemplele de mai sus.

De asemenea, pentru a reuși să integrezi emoțiile în educația copilului tău și să-l înveți să le gestioneze în cel mai distractiv mod posibil, poți apela cu încredere la jocul „EQ GAME – Alfabetul inteligenței emoționale”.

Prin intermediul acestui joc (care are drept scop identificarea și conștientizarea emoțiilor), copilul va putea să stingă conflictele interioare, să învețe să se cunoască pe sine, să fie conștient de valorile sale și să găsească soluții de a ieși din impas, pentru a fi mereu pozitiv, echilibrat și responsabil.

Află mai multe despre EQ GAME aici:

https://tikaboo.ro/eq-game-apr/

Peste 11.000 de familii se bucură în prezent de beneficiile acestui joc și le mulțumim pe această cale.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes