Metoda „avantajului reciproc”

Este o abordare prin care un anumit părinte și un anumit copil pot rezolva o problemă anume, găsind o soluție anume acceptabilă pentru ambele părți.

Această metodă necesită un efort redus în ceea ce privește aplicarea soluției și îi încurajează pe copii să gândească pe cont propriu. Atunci când ajung într-o situație de conflict părinții le semnalează copiilor acest lucru, și împreună caută soluții viabile pentru ambele părți.

Cu ajutorul acestei metode care este un exercițiu intelectual ce angajează nu doar raționamentele părinților, ci și pe cele ale copiilor. Este ca și cum li s-ar da să rezolve o ghicitoare sau o problem de gândire și li s-ar cere să găsească o rezolvare, să-și pună mintea la contribuție.

Părinții care folosesc în mod consecvent această metodă pot observa o scădere cosiderabilă a agresivității copiilor lor.

Atunci când un părinte și un copil gestionează un conflict și ajung la o soluționare mutual satisfăcătoare, vor resimți iubire și tandrețe unul față de celălalt.

Așadar, atunci când un conflict este soluționat printr-o soluție acceptabilă pentru ambele părți, conflictual nu face decât să îi apropie și mai mult pe copil și părinte.

Ei se simt mai bine nu doar că pentru că au reușit să aplaneze tensiunea, dar și pentru că niciunul n-a trebuit să joace rolul de învins.

Această metodă poate fi aplicată în 6 pași simpli:

1. Identificarea și definirea conflictului – acesta este momentul când se identifică nevoile copiilor și părinților

2. Propunerea de soluții alternative- în această etapă, cel mai important este să fie propuse soluții cât mai diverse

3. Evaluarea soluțiilor identificate – în această etapă părinții trebuie să fie sinceri și să-și exprime opiniile și sentimentele

4. Alegerea celei mai bune soluții. Împreună cu copilul se alege  soluția în asa fel să fie toată lumea mulțumită încă de la început.

5. Găsirea unor căi de implementare a soluției – aici e bine să fie puse următoarele întrebări:

• Cine și ce trebuie să facă și până când?

• Ce avem de făcut de acum încolo pentru a realiza ce ne-am propus?

• Când începem să ne punem pe treabă?

• Cât de des?

• În ce zile?

• Ce fel de performanțe trebuie atinse?

6. Evaluarea progreselor, pentru a vedea cum a funcționat soluția aleasă –uneori evaluarea progreselor aduce la lumină informații care necesită modificarea deciziei inițiale.

Această abordare vine cu mesajul : “Îți respect nevoile și dreptul de a ți le satisface, dar îmi respect și propriile trebuințe și dreptul de a mi le îndeplini.Hai să încercăm să găsim o soluție acceptabilă pentru amândoi. Astfel, vor fi satisfăcute și nevoile tale și ale mele. Nimeni nu va avea de pierdut , amândoi vom avea de câștigat.”

Avantajele metodei

Metoda în care nimeni nu pierde le transmite copiilor mesajul că părinților le pasă cu adevărat de nevoile lor și că se așteaptă și din partea celor mici să respecte la rândul lor nevoile celor mari.

Copiilor le place să fie tratați ca niște adulți, iar această metodă urmărește acest lucru pe deplin.

Prin această metodă, părinții învață cum să transforme încăpățânarea copilului într-un beneficiu în loc de o datorie.

Copiii colaborează deoarece ei doresc acest lucru, nu din cauza părinților. Copiii devin mai fericiți, mai iubitori, au o stima de sine puternică și se simt mai puțin vinovați și anxioși. De asemenea membrii familiei se pot distra mai mult împreună, iar părinții pot renunța, de cele mai multe ori, la rolul de „polițist rău”.

Dacă adultul respectă nevoile copilului și îi recunoaște drepturile, copilul îl va respecta mai mult, își va exprima afecțiunea mai mult prin îmbrățisări și săruturi.

Metoda „avantajului reciproc” face inutil apelul la forță, indiferent că vorbim din perspectiva părintelui sau al copilului. Părintele și copilul nu se mai înfruntă ci colaborează la o sarcină comună, de aceea copiii nu mai trebuie să apeleze la cunoscutele metode de adaptare la autoritatea parentală.

Folosind această metodă părintele învață să respecte nevoile copilului, dar înțelege că trebuie să-și respecte și propriile sale nevoi.

Cu cât faci mai mult acest lucru cu copiii tăi, cu atât mai mult vor putea să facă acest lucru fără tine.

Drag părinte, îți doresc mult noroc în aplicarea acestei metode cu ai tăi copii!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse