Apropierea de o altă persoană necesită timp și energie. Atunci când suntem cu adevărat prezenți în diferite activități cu ai noștri copii, ne simțim mai energici și mai vioi.

A fi prezent înseamnă a acorda atenție. La fel ca într-o căsătorie sau o prietenie, relația ta cu copilul tău are nevoie de atenție pentru a prospera.

Copiii care se simt puternic conectaţi cu părinţii lor doresc să coopereze. Ei au încredere în ei că ştiu ce e mai bine pentru ei şi că sunt de partea lor.

Iată ce poți face pentru a avea o relaţie  mai solidă cu al tău copil:

1. Crează o fundație puternică încă de la început

Pentru a avea o fundație puternică pe tot parcursul vieții este important să ne contecăm cu ai noștri copii chiar de la început.

Cercetările arată că tații care își iau o săptămână liberă de la servici sau chiar mai mult, atunci când se nasc ai lor copiii, au o relație mai strânsă cu aceștia în fiecare etapă a vieții lor, inclusiv ca adolescenți și studenți.

Specialiștii în atașamente spun că dacă o persoană stabilește o relație de afecțiune cu nou-născutul său, ea va rămâne într-o relație mai apropiată cu acea persoană de-a lungul vieții.

Dar pentru a avea o legătura puternică nu este de ajus doar să ne conectăm cu ai noștri copii la naștere, ci este nevoie să facem acest lucru de-a lungul întregii copilării.

2. Oferă-i zilnic din timpul tău indiferent cât de ocupat ești

În relații, fără cantitate, nu există nici o calitate. Nu te poți aștepta să ai o relație bună cu fiica ta dacă îți petreci tot timpul la servici și ea își petrece tot timpul cu prietenii ei.

Pentru a avea o relație mai bună cu ai noștri copii este nevoie să ne facem timp zilnic pentru ei. Timp în care ne să ne conectăm cu ei, să discutăm, să ieșim în natură, etc.

3. Orice relație puternică se bazează pe încredere

Încrederea începe în copilăria mică. Acesta este momentul când al tău copil învață că poate să aibă încrede în tine, că ești acolo pentru el când are nevoie.

Atașamentele securizante survin atunci când copiii au parte de comunicare substanțială cu părinții sau cu cei care îl îngrijesc. Se simt în siguranță, se simt înțeleși și sunt suficient de calmi în prezența părintelui pentru a experimenta o dezvoltarea optimă a sistemului nervos.

Atașamentul sigur este sentimentul de a fi iubit și sprijinit indiferent de ceea ce se întâmplă. Atunci când copiii se simt în siguranță, se deschide o lume a posibilităților.

Sentimentul de securitate se clădește pe baza experiențelor repetate de conectarea copilului cu figura care constituie obiectul atașamentului.

Impactul acestor experiențe este acela de a oferi copiilor o percepție lăuntrică a bunăstării, care le permite să iasă în lume pentru a explora și a face noi conexiuni cu alții.

Încrederea

Nu înseamnă să crezi orbește ceea ce îți spune preșcolarul sau adolescentul tău. Încrederea înseamnă a nu renunța la copilul tău, indiferent de ce face sau nu face.

Pentru a crea un atașament sigur și o conectare veritabilă, puteți folosi și ideile propuse în cartea ”Copilul tău este un geniu!”, scrisă de Florin Alexandru în colaborare cu prof. Florian Colceag.

Secretul unei legături puternice între părinte și copil 1

Încrederea înseamnă că nu te vei îndepărta niciodată de copilul tău frustrat fiind, pentru că ai încredere că vei găsi o cale de a rezolva lucrurile.

4. Încurajează-ți copilul zilnic

Gândește-te la copilul tău ca la o plantă programată de natură să crească și să înflorească. Dacă vezi că planta are frunze maronii, te gândești că poate are nevoie de mai multă lumină, mai multă apă, mai mult îngrășământ. La fel este și când ne educăm copiii. Aceștia nu vor crește puternici și echilibrați dacă îi criticăm și dacă strigăm la ei.

Copiii își formează viziunea asupra lor și asupra lumii în fiecare zi. Ei au nevoie de încurajarea noastră pentru a se considera oameni buni capabili de lucruri bune. Ei au nevoie să știe că ești de partea lor.

Dacă zilnic din gura ta ies cuvinte de corecție sau critică, el va crede că nu este suficient de bun pentru ca tu să-i fi alături.

5. În relații respectul trebuie să fie reciproc

Destul de evident, nu? Dar uităm asta cu copiii noștri, pentru că uneori ne simțim superiori lor.

Este foarte important ca limitele pe care le stabilim să fie stabilite într-un mod respectuos și cu empatie. În acest mod copilul tău va învăța  să-i trateze pe alții cu respect, și că la rândul său merită să fie respectat.

Acest lucru îl va ajuta în viitor să își aleagă prieteni care să îl trateze cu respect.

Nu asta ne dorim cu toții pentru copiii noștri?

6. Nu lăsa ca micile neînțelegeri să vă separe

Dacă ceva nu este în regulă între tine și copilul tău găsește o modalitate de a rezolva acea situție cât mai curând posibil.

Dacă alegi să te retragi (cu excepția momentelor temporare, strategice), atunci când copilul tău te respinge, vei avea de pierdut.

Spun că vei avea de pierdut deoarece atunci când ne îndepărtăm de copiii noștri tot mai mult, relația devine tot mai greu de reparat și conectarea tot mai greu de stabilit.

Fiecare dificultate este o oportunitate de a te apropia de copilul tău sau de a te distanța de el. Alege cu înțelepciune.

7. Fii disponibil pentru copilul tău de fiecare dată când are nevoie de tine

Copiii care simt că alte lucruri sunt mai importante pentru părinții lor decât ei, caută ajutor în altă parte atunci când au probleme din punct de vedere emoțional. Și acest lucru reprezintă o pierdere atât pentru noi, cât și pentru ei.

Nu trebuie să faci nimic special pentru a construi o relație puternică și armonioasă cu al tău copil. Vestea bună și rea în același timp este că fiecare interacțiune creează relația dintre voi.

Mersul împreună la cumpărături, jocul, ieșitul în natură sunt la fel de importante ca discuțiile pe care le aveți atunci când există o problemă.

Nu vrea să împartă jucăria sau să meargă la culcare sau să-și facă temele? Felul în care tu gestionezi aceste situații reprezintă cărămida în fundamentul relației tale permanente, precum și ideile sale despre toate relațiile.

Cicăleala și critica nu reprezintă o bază pentru o relație puternică. Și, în plus, viața este prea scurtă ca să treacă fiind mereu într-o stare de supărare.

Vrei să fii un părinte grozav? Îți dorești să crești un copil fericit, sănătos, echilibrat emoțional? Vrei să trăiești într-o casă unde disciplinarea devine inutilă? Secretul este să creezi o legătură puternică cu al tău copil.

Copii au nevoie să fie iubiţi, să se simtă iubiţi, să li se spună că sunt iubiţi, să li se arate că sunt iubiţi, şi asta indiferent de comportamentul lor, şi la bine şi la rău.

This Post Has 3 Comments

  1. Erfily

    Sfaturile din acest articol sunt binevenite. Mai trebuie doar sa avem rabdarea si intelepciunea de a le aplica.

    1. Ina Lupu

      Așa este! Aplicarea lor face diferența 🙂 Iar răbdarea, după părerea mea, este cea mai importantă resursă a unui părinte 🙂

  2. vica

    acest articol m a ajutat enorm sa mi cresc fiul, razvi , iubitul meu copil, care s a dezvoltat armonios si frumos, este foarte bun.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse