Draga mea,

Felicitări! Ai cel mai minunat bebeluș din lume! Toți bebelușii sunt drăgălași, dar al tău este absolut adorabil. Și pentru fiecare mamă este valabilă afirmația.

Te încearcă acum sentimente amestecate. Pe de o parte, ești entuziasmată și încântată de venirea bebelușului, de noul rol, de noua viață. Însă ești și obosită, poate copleșită de această dependență totală pe care o are o altă ființă de tine. Nimic nu mai e cum a fost! Lumea ta s-a schimbat radical.

Fiecare copil e unic și special!

Nu face comparații nici cu vecina de salon, nici cu prietenele tale care au avut copii, nici cu rudele. Fiecare copil are propriul stil, propria dezvoltare și evoluție. Unii dorm mult, alții dorm puțin. Unii sug des, alții mai rar. Unii stau mult la sân, alții stau foarte puțin. Există zeci de combinație și e minunat așa cum e.

Cred că multe din problemele noastre de după naștere derivă din așteptările noastre despre cum va fi. Nu toți bebelușii dorm 22 din 24 de ore. Nu toți se atașează perfect. Iar alăptarea, de obicei, nu este atât de lină pe cât o arată pozele din articole. Mame care radiază, copii surâzători și liniștiți. Ne creează false așteptări.

Bebelușii plâng. Unii mai mult, alții mai puțin. E singura modalitate prin care se pot exprima deocamdată. Verifică dacă îi e foame, dacă trebuie schimbat, dacă nu îl deranjează o etichetă de la haine sau o cută, dacă nu îi e prea somn. Sunt multe variabile aici. Dar vei ajunge în relativ scurt timp să înțelegi plânsurile diferite ale copilului tău. Nu din prima clipă. Trebuie să ajungeți să vă cunoașteți. Să vă obișnuiți unul cu altul. Copiii sunt ușor de supra-stimulat. Sunt sensibili la schimbări. Sarcina, travaliul, nașterea și perioada de după îi influențează. Prin urmare, pot fi foarte multe motive din care plâng.

E greu. E foarte greu să asculți plânsul copilului tău și să te simți neputincioasă. Dar dacă înțelegi că pentru ei este o excelentă modalitate de descărcare a stresului acumulat peste zi, îți va fi mai ușor să îl ții în brațe și să îi șoptești că mama e acolo și îl iubește. De unde stres la câteva zile sau săptămâni? Nici nu ne putem imagina câte lucruri din mediu sunt noi și sursă de stres pentru ei.

Hormonii sunt și ei responsabili de starea noastră schimbătoare de spirit.

Multe proaspete mame trec prin forme mai ușoare sau mai severe de ”melancolie a bebelușului” (baby-blues în engleză), care apare în primele săptămâni de după naștere. Iar unele dintre proaspetele mămici ajung chiar la depresie. Sunt multe cauze. E important să știi de ele. Să știi că sunt normale. Și că e bine să cauți ajutor dacă simți că te depășesc.

Sfaturile celor din jur  vor veni toate părțile. De parcă toată lumea știe mai bine decât tine cum să îți crești tu copilul. ”Nu-l lua în brațe că se învață!” ”Nu îl pune cu tine în pat” ”Nu îi da așa des să sugă” ”Laptele tău nu e bun / suficient de gras / e prea gras” ”Copilul plânge pentru că nu se satură cu laptele tău” ” Nu mânca x, y, z că va avea copilul colici” (de ajungi să nu mai știi ce poți mânca și ce nu) ”Dormi când doarme copilul” (e un sfat excelent, numai să poți dormi).

Tu ai în tine tot ceea ce trebuie să știi despre cum să îți crești copilul. Intuiția ta de mamă e acolo. Ascult-o! Știu, e greu să o auzi de atâtea sfaturi și păreri contradictorii, însă vei simți ce e ok și ce nu pentru voi. Pe mine m-a ajutat să citesc. Am citit cărți (cu unele am rezonat, cu altele nu), bloguri de specialitate, articole din surse cât mai credibile scrise de specialiști. Poate pe tine te ajută să participi la un curs. Sau să povestești cu o prietenă care a trecut prin etapele acestea și cu care rezonezi. Sau poate vei apela la un specialist (consultant în alăptare sau doula post-partum). Oricum ar fi, ia doar informațiile pe care le simți tu interior că vi se potrivesc vouă.

Roagă-ți prietenii și rudele să vă dea câteva săptămâni în care să vă cunoașteți în noua formulă, înainte să vină în vizită. Dacă ai prietene apropiate, o soră, cumnată, mamă, soacră calme, cu care să fii pe aceeași lungime de undă și care pot veni să te ajute, roagă-le să te ajute. Nu ezita să ceri ajutor. Este perfect normal. Înainte familiile erau extinse, iar de un bebeluș aveau grijă o mulțime de oameni. Ideea este să te ajute cu ce e nevoie pe lângă casă. Nu să-ți ia bebelușul din brațe ca tu să faci curățenie și mâncare.

Cel mai important în primele săptămâni este să vă cunoașteți. Să lași orice altă activitate (gătit, curățenie, spălat haine, vase etc) pe plan secund și să te concentrezi pe crearea relației cu bebelușul tău. Toate celelalte pot aștepta sau pot fi făcute de altcineva.

În ce privește alăptatul, 98% dintre femei au lapte și pot alăpta. Indiferent de mărimea sânilor, forma lor, mărimea și forma sfârcurilor, dacă mama lor a alăptat sau nu etc. Laptele se formează încă din săptămâna a 16-a de sarcină. Informează-te din surse de încredere! Citește despre atașare corectă, compresia sânului, puseele de creștere, luarea în greutate, alimentația mamei, ragade, angorjarea sânilor, canale înfundate, febra laptelui, mastită ca să știi la ce să te aștepți. Recomand cu drag cartea dr. Jack Newman, ”Ghidul de alăptare”, care a fost tradusă și în limba română. Acolo găsiți absolut tot ce ar putea fi legat de alăptare. Pe mine m-au ajutat și grupurile de alăptare. Și dacă aveți vreun dubiu contactați un consultant în alăptare cât mai repede posibil. Acum sunt aproape în toate orașele sau puteți găsi unul în apropierea voastră.

Purtați-vă bebelușii în sisteme sănătoase și ergonomice. Pentru primele șase luni de viață sunt recomandate: wrapul elastic sau țesut, slingul cu inele (de la naștere), wrap-tai mic (de la 1 luna), sistemele wrap convertible (de la 3 luni). Apoi, după șase luni puteți trece la SSC-uri. Există grupuri de Facebook aproape în fiecare oraș și grupuri de sprijin unde puteți încerca diverse sisteme pentru a vedea care vi se potrivesc. Din nou, informarea e crucială. Din păcate, în magazine se găsesc mai mult sisteme neergonomice de purtare. Așa că fiți atente ce cumpărați.

Copiii preiau stările părinților și, în special, a mamei. Așadar încearcă să fii cât mai calmă și relaxată pentru a avea un bebeluș calm și relaxat. Știu, e greu. Chiar foarte greu să fii relaxată la primul copil. Totul te sperie. Totul e nou. Te panichezi ușor. Uneori ai impresia că nu ești o mamă bună, că nu știi ce să-i faci, cum să-l îngrijești. Dar e doar o impresie. Instinctiv tu știi, la fel ca orice mamifer, cum să ai grijă de puiul tău!

O să faci și greșeli. E normal. Așa e natura umană. Dar greșeala e doar o oportunitate de învățare! Așa că fii blândă cu tine! Iartă-te!

Bucură-te de momentele de bebelușie. Cresc atât de repede! Știu că nu pare așa la început. Dar trece repede, repede. Abia așteptăm să gângurească, să se întoarcă, să se ridice în funduleț, să meargă de-a bușilea, să umble, să vorbească … Dar tot așteptând ratăm fiecare clipă prețioasă pe care o avem alături de ei. Adulmecă-i mirosul drag de bebeluș! Bucură-te de fiecare mică realizare a sa, de fiecare pas în evoluția sa miraculoasă!

EȘTI O MAMĂ MINUNATĂ! CEA MAI BUNĂ PENTRU COPILUL TĂU!

Să nu uiți niciodată asta! Scrieți undeva pe perete, pe oglindă. Unde vrei tu. Doar să vezi mereu mesajul acesta.

Îți doresc să ai parte de momente magice alături de ghemul tău de fericire!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes