Deși nu foarte mulți părinți pun preț pe sănătatea emoțională, aceasta îi ajută pe copii să devină adulți încrezători, siguri pe ei, care știu să își gestioneze mai ușor emoțiile și să facă alegeri de care să se bucure.

Să admiți că orice copil este un geniu, este primul pas în adoptarea unui comportament sănătos, care te va ajuta să susții acest geniu.

Fiecare copil e un geniu care așteaptă să fie descoperit

copilul tau e un geniu - cum sustii sanatatea emotionala a copiluluiNu există copii neputincioși, ci doar copii cărora nu le sunt exploatate datele native extraordinare. Dacă nu susții copilul în ceea ce el face cu adevărat bine, acesta nu își va atinge potențialul maxim și nu își va putea manifesta geniul.

Ceea ce este mai îngrijorător este că…

Forțându-l să facă exact opusul și comparându-l cu ceea ce fac ceilalți, vei declanșa dezastrul: copilul își va pierde încrederea în sine, va deveni debusolat, nu va mai ști ce îi place și nu va mai avea curaj să facă nimic din ce își dorește, de teamă că ar putea eșua sau ar putea fi comparat.

Atenție! De fiecare data când nu îți place ceva la copilul tău, gândește-te ce anume din tine a determinat eșecul, alegerile sau comportamentul său.

10 moduri prin care susții sănătatea emoțională a copilului

Sănătatea emoțională a copilului îi determină reușita ca adult. Vrei să știi cum poți susține sănătatea emoțională a copilului? Te invităm într-o incursiune care te va ajuta să cunoști, până la finalul articolului, cele mai eficiente și simple metode prin care să șutii sănătatea emoțională a copilului.

1. Nu ignora micile semne care îți spun că e ceva în neregulă

Acordă mare atenție schimbărilor comportamentale ale celui mic. Poate dificultatea integrării în colectiv și timiditatea par aspecte firești. Însă atunci când pentru copil devine o corvoadă să petreacă timp înconjurat de ceilalti…poate fi o problemă.

Nu ignora semnele și lupta celui mic. Urmărește-l atentă, discută permanent cu el și ajută-l să rezolve disconfortul. Dacă nu reușești singură, cere ajutorul unui specialist. Nu accepta ca micuțul tău să se închidă în sine, să își creeze o realitate paralelă, în care să fie înțeles, și să dezvolte probleme mintale mai grave.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, 21% dintre copii și adolescenți se confruntă cu probleme emoționale și psihice mai mult sau mai puțin severe. Cu toate acestea, tot mai puțini beneficiază de tratament – tocmai pentru că întregul lor comportament e văzut ca firesc, iar comunicarea eficientă dintre părinți și copii lipsește.

2. Ascultă-ți și acceptă-ți copilul

Probabil vei spune că deja faci asta, bineînțeles că îl accepți. Totuși, foarte mulți părinți au tendința de a nu acorda atenție sentimentelor copilului, se grăbesc să le numească toane și să găsească metode prin care să le scoată ifosele din cap.

Însă problemele copilului nu sunt mai puțin importante – doar pentru că este la început de viață. Ascultă-l, înțelege-l, acceptă-i sentimentele și empatizează cu el. Susține-l în rezolvarea nemulțumirilor și caută să vezi lucrurile și din perspectiva lui.

3. Încurajează copilul să vorbească despre ce îl doare

cum sustii sanatatea emotionala a copiluluiDacă nu vrea să discute cu tine, nu e cazul să te superi și să îți simți ego-ul rănit. Mai important este confortul celui mic.

Încurajează-l să vorbească, poate, cu o altă persoană din familie, căreia simte că i se poate deschide mai bine. În definitiv, tot ce contează e ca problema să ajungă la urechile cuiva care l-ar putea ajuta să depășească perioadele proaste.

4. Oferă-i suficient timp pentru odihnă

Cu o mulțime de cerințe, pretenții și provocări, toate activitățile extrașcolare l-ar putea surmena.

Stresul are un impact foarte puternic asupra copilului, mai ales că acesta încă nu știe cum să îl gestioneze, iar efectele sunt dintre cele mai neplăcute:

  • Lipsa concentrării
  • Plânsul
  • Anxietatea
  • Lipsa randamentului
  • Distrugerea sistemului imunitar
  • Atacurile de panică
  • Dezvoltarea problemelor psihice mai grave

Ajută-l să gestioneze corect timpul, ai grijă cum împarți timpul pentru școală, teme, activități extra școlare, joacă și odihnă.

cum inveti copilul sa gestioneze stresulOferă-i timp suficient pentru odihnă și relaxare. Iată cum poți face asta:

  •  Susține-l să ia pauze la fiecare oră
  • Învață-l tehnici simple de respirație pentru a elimina stresul
  • Susține-l să își cultive creativitatea orice ar face, astfel va obosi mai puțin. Vezi aici ce iți propunem!
  • Propune-i să petreacă măcar o jumătate de oră pe zi ascultând muzică de relaxare, citind o pagină sau dormind
  • Explică-i cât de important e să ia scurte pauze de la presiunile și sarcinile zilnice
5. Ajută-l să își organzieze programul de somn

Cele 8 ore de somn (cel puțin) sunt obligatorii în cazul copiilor foarte mici sau în cazul celor care au început școala. Oricât de tentante ar fi alte activități, somnul are prioritate. Un copil care nu doarme suficient va fi agitat, va avea un rabdament scăzut și va interacționa mult mai greu.

În plus, stresul va avea un impact mai puternic asupra lui. Sănătatea emoțională este strâns legată de programul ordonat de somn.

6. Educă-l să facă sport

Mișcarea este foarte importantă în dezvoltarea fizică sănătoasă a copilului, dar și în aceea emoțională.

Oxigenarea creierului, eliberarea de tensiune și stres, dar mai ales prevenirea și tratatarea anxietății sunt motive suficient de puternice pentru care să îți îndrumi copilul către un sport. În plus, îi garantezi și cel puțin o oră de relaxare, joacă și interacțiune socială pe săptămână!

7. Ajută-l să își crească stima de sine

Stima de sine scăzută poate fi extrem de dăunătoare pentru sănătatea emoțională a copilului, iar cel mai adesea, deși nu mulți părinți nu înțeleg asta, eșecul este rezultatul unei stime de sine scăzute, nu al incapacității celui mic.

Pentru a crește stima de sine a copilului, poți face următoarele lucruri:

  • Învață-l gândirea pozitivă
  • Motivează-l permanent
  • Încurajează-l și susține-l în ceea ce îi place, își dorește și face cu adevărat bine – rezultatele îl vor ajuta să prindă curaj
  • Ajută-l să își seteze obiective realiste, susține-l și asigură-l că nu îl vei judeca dacă lucrurile nu vor ieși perfect. Totul este să încerce și să își învingă temerile.

Nu neglija problema stimei de sine, nu îi spune copilului că nu are motive să se simtă așa, nu îl judeca, nu îl ignora și nu aștepta ca totul să treacă.

Implică-te, vezi cum îl poți ajuta, discută cu el. Evită să ajungeți în punctul în care să aveți nevoie de un specialist. Arată-i copilului că e extraordinar…exact așa cum este!

8. Încurajează-i libertatea de exprimare

comunicarea cu copilul tauDacă îl cenzurezi permanent, nu îi dai voie să își exprime opinia și iei toate deciziile pentru el, indiferent de cum îl faci să se simtă, copilul se va închide în sine, va deveni anxios, va evita socializarea și va căuta metode teribileste de a se face auzit. Lasă copilul să spună ce îi place, ce îl deranjează .

Nu trebuie să fii de acord cu el în toate, însă e esențial să ții cont și de părerea lui. Copilul nu e doar un accesoriu care trebuie să facă ce vrem noi, părinții, este parte din familie și este esențial să fie implicat în cât mai multe decizii.

Se va simți valorizat, important, va simți că părerea lui contează, că poate spune ce simte și, implicit, se va deschide față de tine și veți dezvolta o legătură profundă și o comunicare sănătoasă. Să îi spui permanent să facă așa cum vrei tu, pentru că tu ești mama, nu este tocmai soluția optimă.

9. Învață-l empatia

Empatia stă la baza relațiilor frumoase, sănătoase și la baza înțelegerii celorlalți. Învață-l cât de important este să îi ajute pe ceilalți, fără a se lăsă pe el deoparte, și explică-i importanța voluntariatului, înca de la vârste fragede.

Arată-i cât de important e să împartă ceea ce are și să ofere celorlalți, apoi lasă-l să vadă efectele faptelor sale. Sigur va prelua inițiativa cât de curând. În parcuri vei vedea adesea copii care… nu numai că nu împart jucăriile cu ceilalti, dar devin și foarte agresivi. Nu e deloc un peisaj fericit.

invata copilul ce este empatia10. Respectă-l

Vei auzi mulți părinți care îți vor spune că nu e normal să își respecte copilul, că ar trebui să fie invers. Nu, de fapt ar trebui să fie o acțiune reciprocă.

E foarte simplu să îi arăți copilului că îl respecți. Iată cum poți face asta:

  • Ții cont de sentimentele și nevoile sale
  • Nu Îl critici pentru ce nu a făcut bine, ci îl lauzi pentru ce a făcut bine și îi sugerezi să înlocuiască acel comportament nedorit cu acesta
  • Nu îl jignești-atunci când te enervezi

Ce ar mai trebui să știi

Poate cel mic nu deține instrumentele de comunicare necesare unui dialog la care te aștepți tu, ca adult, însă cu siguranță deține comunicarea autentică, bazată pe sinceritate și simplitate.

Totul e să încerci să accepți și să adopți limbajul lui- și să te concentrezi pe mesajul său, nu atât pe modalitatea prin care îl transmite. Copiii au o mulțime de căi prin care încearcă să îți spună ceva important. Adultul este cel care, din păcate, și-a pierdut abilitatea de a descifra mesajele simple. Ascultă-l cu sufletul.

Concluzie

Respectă intimitatea copilului, tratează-l cu maturitate și iubire, ascultă-l, oferă-i suficientă libertate de exprimare și nu uita să îi reamintești că ești acolo indiferent de rezultatele sale. Sănătatea emoțională înseamnă încredere în sine, susținere, atenție, educație prin iubire.

Tu cum susții sănătatea emoțională a copilului tău?

This Post Has One Comment

  1. tabara hermina

    <3

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes