Există atâtea idei, atâtea sisteme educative care ne pot fi de folos, însă arta de a fi părinte o deprindem cumva intuitiv, cu sufletul deschis. Poate că este timpul să ieșim din sistemul educativ de tip „pedeapsă-recompensă”, care nu s-a dovedit foarte eficient în a educa ființele umane; poate e o idee bună să ne reîntoarcem la esența a ceea ce suntem.

 Să încercăm să ne amintim ce ne-a trecut prin minte când, copii fiind, eram pedepsiți. Gânduri precum „am fost rău”, „nu valorez nimic” sau sentimentul nedreptății par a fi cunoscute tuturor. E drept că trebuie să existe limite, însă limitele nu sunt pedepse, ci un fel de a-i arăta copilului consecințele faptelor sale.

  Pe de altă parte, numeroase studii au arătat cum, cu cât recompensezi mai mult pe cineva pentru ceea ce a făcut, cu atât cei recompensați tind să-și piardă interesul pentru ceea ce trebuie să facă cu scopul de a obține o nouă recompensă. Atunci, apare întrebarea firească: cum să-mi educ mai bine copilul? Răspunsul poate fi simplu: din inimă.

Există o comunitate în Africa de Sud în cadrul căreia atunci când cineva face ceva dăunător, grupul plasează persoana respectivă în centrul satului, înconjurat de toată lumea. Timp de două zile, membrii comunității îi reamintesc persoanei în cauză toate lucrurile minunate pe care le-a realizat.

Adânc înrădăcinată în conștiința acestor oameni există credința că fiecare ființă umană este, în esență, bună; că fiecare dintre noi nu își dorește decât siguranță, dragoste, pace și fericire. Uneori, oamenii fac greșeli; greșeli pe care această comunitate le percepe ca pe un strigăt de ajutor. Se unesc apoi pentru a-l sprijini pe cel care a “greșit”, pentru a-l ajuta să se reconecteze cu adevărata lui natură, pentru a-i reaminti cine este cu adevărat, până când acesta își amintește pe deplin adevărul de la care fusese deconectat temporar: „Sunt un om bun!”. Astfel, ajunge să simtă respect, să simtă că este prețuit și prețuiește la rândul lui, să simtă că societatea se bazează pe el și că și el se poate baza pe cei din jur.

   La fel se întâmplă lucrurile și în cazul copiilor – atunci când le transmitem respect, prețuire și încredere par a-și corecta de la sine comportamentul, dovedind cooperare și înțelegere. Cuvinte precum „Te iubesc”, „Te respect”, „Te prețuiesc”, „Mă bazez pe tine”, rostite din inima, pot face minuni. Să le folosim, prin urmare, bucuroși, recunoscători și  conștienți de puterea pe care o au!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes