Orice femeie își dorește să se simtă cât mai bine în pielea ei și să se bucure de o sănătate de fier. De cele mai multe ori, stilul de viață aglomerat, în care nu mai stii cum să te mai împarți între casă, copii și serviciu, te face să-ți iei gândul de la grija față de propriul trup.

Te-ai gândit cum ar fi să te simți incredibil, pregatită să duci la bun sfârșit sarcinile oricărei zile aglomerate, doar prin aplicarea unor schimbări în obiceiurile tale zilnice? Mai jos îți voi prezenta efectele principalului factor nociv din alimentație.

Cred că ai ghicit deja despre ce este vorba: da, fix despre zahăr!

Consumat în exces, zahărul poate provoca afecțiuni precum diabetul zaharat sau tulburările de somn

Zahărul este o toxină care stă la baza multor afecțiuni ale secolului XXI și nu aduce niciun nutrient organismului uman. Conform ultimelor studii, consumat în exces este periculos, fiind principalul răspunzător pentru afecțiuni precum:

  • Diabet zaharat
  • Obezitate
  • Tulburări de somn
  • Boli cardiovasculare
  • Cancer
  • Proces rapid de îmbătrânire

cum sa renunti la zahar - renunță la zahăr

De ce este zahărul atât de nociv?

Nutrienții pe care zahărul îi conținea inițial precum minerale, vitamine, proteine și enzime, au fost distruși în urma procesării.

Zahărul brut este tot un zahăr prelucrat precum cel rafinat din trestie de zahăr sau sfeclă. În acest proces sunt utilizate substanțe chimice cum ar fi dioxidul de sulf, acidul fosforic, hidroxidul de calciu și cărbunele activ care distrug substanțele bune inițiale.

Frederik Banting a fost distins cu Premiul Nobel în 1923, pentru că a fost primul care a descoperit insulina. Acesta a observat dietele populațiilor care nu consumau zahăr și pe cele care îl consumau zilnic în dietă, suspectând că glucoza provoacă diabet. Insulina este un hormon important care metabolizează zahărul din organism. Când o cantitate mai mare de zahăr este consumată, organismul are ca reacție creșterea bruscă a insulinei, pentru a controla nivelul acestuia din sânge.

Renunțarea la zahăr înseamnă eliminarea nu doar a dulciurilor, cât și a tuturor alimentelor procesate care îl conțin. Din 3500 de studii efectuate până acum, s-a demonstrat că zahărul și nu grăsimile sunt vinovate pentru kilogramele în plus. (sursa)

Care este cantitatea de zahăr corectă pe care să o consumi într-o zi?

Organizația Mondială de sănătate recomandă un consum de maximum 5% de zahăr/zi.

Zahărul se află în atât de multe produse, încât majoritatea persoanelor nu conștientizează cât de mare este consumul acestuia.

Statisticile au demonstrat că un individ consumă în jur de 70 kg/zahăr pe an ceea ce înseamnă doar calorii goale, adică niciun fel de valoare nutritivă adusă organismului. Zahărul consumat zilnic în cantități moderate spre mari crește rezistența la insulină, încetinește metabolismul, atrage stările de epuizare și inflamațiile din corp.

„Impactul zahărului în exces asupra obezității și diabetelui este bine cunoscut, însă mulți consumatori ar fi surprinși să afle că acesta influențează sănătatea inimii în egală măsură”, afirmă doctorul Frank Hu, profesor de nutriție la Harvard T.H. Chan School of Public Health. (sursă)

Acum, că știi cât de nocive sunt efectele zahărului și cât de important este să renunți la acesta, îți prezint 11 metode prin care vei reuși să îl reduci semnificativ.

cum sa renunti la zahar - renunță la zahăr

Aceste 11 sfaturi te vor ajuta să renunți la zahăr… și să devii o femeie suplă și fericită

Ești pregătită să accepți provoarea de a reduce consumul de zahăr? Iată cele 11 sfaturi practice de care ai nevoie!

1. Fă o listă cu toate alimentele care conțin zahăr

cum sa renunti la zahar - renunță la zahăr În recipientele băuturilor răcoritoare, a celor pe bază de cofeină, dar și în sosurile din supermarketuri, există zahăr. Creează-ți un obicei din a citi etichetele și evită produsele care conțin derivați din zahăr precum îndulcitorii artificiali, siropul de porumb sau malțul de orz.

2. Exclude aromele din băuturile pe bază de cafea sau cacao

Poți adăuga doar lapte degresat în cafea, puțină miere sau sirop de agave. În timp, vei reuși cu siguranță să integrezi noile obiceiuri în rutină. Nu uita că durează trei săptămâni înainte ca un comportament nou să devină o rutină. Fii blândă și răbdătoare.

3. Ai grijă să introduci în meniul tău alimente nutritive care asigură sațietatea

Un mic dejun bogat, proteine la fiecare masă, mese la ore fixe, sunt câteva reguli care te vor ajuta să ții poftele departe. Dacă alegi să te înfometezi sau să ai o dietă săracă în nutrienți, riscul de „a da iama” într-un platou de prăjituri va crește.

cum sa renunti la zahar - renunță la zahăr

4. Evită alimentele sugar-free

Acestea conțin îndulcitori care cresc poftele de alte alimente nesănătoase. Consumul acestor alimente tinde să fie mai mare, întrucât nu oferă satisfacție papilelor gustative. Mâncărurile pregătite în casă din ingrediente simple, naturale sunt cheia unei alimentații echilibrate.

5. Fă o listă cu alimentele care îți plac foarte mult, însă care nu conțin zahăr

cum sa renunti la zahar - renunță la zahăr Îți poți prepara smoothie-uri din legume sau din fructe, supe creme în care să adaugi ingrediente sănătoase. Astfel, vei uita de gustările dulci.

6. Consumă gustări între mese

Poți încerca iaurt cu miere sau semințe, unt de arahide fără zahăr alături de banane sau mere, un pumn de fructe uscate sau nuci.

7. Alege fructe proaspete în majoritatea timpului

Acestea conțin cantități mari de fibre și apă, în detrimentul sucurilor din fructe ce conțin multă fructoză (zahăr natural). Consumă sucuri de fructe rar și alege-le pe cele de legume. Optează pentru fructe cu indice glicemic mic precum: fructele de pădure, citrice, kiwi.

cum sa renunti la zahar - renunță la zahăr

8. Include alimente bogate în proteine precum ouăle, carnea slabă, leguminoasele și lactatele.

Evită-le pe cele degresate complet, pentru că nu oferă suficientă sațietate. Introdu în alimentație grăsimi sănătoase din tot felul de nuci, semințe și pește gras.

9. Condimentează din abundență

cum sa renunti la zahar - renunță la zahăr

Mâncărurile aromate și gustoase vor alunga poftele vinovate. Joacă-te cu mixurile de condimente din rozmarin, busuioc, salvie sau scorțișoară, iar papilele tale gustative îți vor mulțumi.

10. Ai la dispoziție alternativa dulciurilor sănătoase pentru tine și familia ta

Deserturile pe bază de iaurt și fructe, dulciurile raw-vegane și prăjiturile îndulcite cu miere, sirop de arțar sau de agave sunt doar câteva dintre opțiunile nelimitate. Ai grijă să le privești ca pe un răsfăț rar și să nu le consumi zilnic.

11. Prepară în casă sosurile și evită-le pe cele din comerț pline de aditivi și zahăr adăugat

Sosul de roșii pregătit în casă, cel de usturoi sau diverse sosuri pe bază de brânză vor completa de minune o porție moderată de paste sau pizza.

Produse recomandate pentru o dietă fără zahăr

Concluzie

cum sa renunti la zahar - renunță la zahăr Eliminarea zahărului din alimentație este un proces care se desfășoară treptat. Este necesar să ai răbdare cu tine, să îți iubești și să îți prețuiești constant corpul. Să pui sănătatea pe primul plan, orice ar fi.  În timp, vei observa cu uimire, cum schimbări mici pot aduce beneficii mari.

După ce ai înțeles care sunt efectele zahărului asupra organismului și metodele prin care îl poți reduce, acum planul de acțiune îți aparține.

Susțin echilibrul sub toate formele lui, de aceea cred că este important să nu ajungem în cealaltă extremă. O porție delicioasă de tort savurată la ocazii speciale nu îți va dăuna, însă esențial este să știi să gestionezi aceste momente dulci.

Alegerile tale conștiente își vor arăta cu siguranță efectele în timp, iar tu și familia ta vă veți bucura de o sănătate de fier.

Punând pe primul plan conștientizarea alegerilor noastre și traiul unei vieți de calitate, vom fi capabili să diminuăm riscurile la care suntem supuși frecvent în lumea industrializată în care trăim.

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse