Vă povesteam într-un articol trecut despre utilizarea Internetului printre copiii din România, așa că astăzi am decis să dezbatem mai pe larg relația dintre tehnologie și copii.

Tehnologia e prezentă în viața copiilor încă de când sunt mici, așa că ce poți face tu ca părinte? Avem câteva sfaturi pentru tine, împărțite pe categorii de vârstă, care să te ajute în gestionarea timpului petrecut de copii în fața ecranului.

Copiii mici 0-4 ani

Limitează expunerea la tehnologie

Specialiștii recomandă ca copiii până în 18 luni să nu fie expuși în fața televizorului sau a tabletelor. După 18 luni, poți lăsa copiii să se uite la programe de calitate, însă ar trebui să te uiți împreună cu ei pentru a le răspunde la eventualele întrebări.

Copiii între 2 și 4 ani ar trebui să se uite la TV doar o oră pe zi, alături de părinți.

Fii un model pentru ei

Înainte de a oferi copilului acces la tehnologie, fie că vorbim de un telefon sau tabletă, arată-i cum ar trebui folosite. Copiii vă urmăresc întotdeauna și observă orice detaliu, acesta fiind modul lor de învățare al lucrurilor. Așadar:

  • Nu-ți verifica mesajele în timpul mesei
  • Uită-te la oameni atunci când aceștia vorbesc cu tine, nu în ecranul telefonului

Nu subestima importanța jucăriilor tradiționale

La această vârstă, copiii trebuie să se joace doar de dragul de a se juca, nu pentru a trece la următorul nivel al unui joc. Ei decid ce vor să facă și când vor să facă acest lucru. Acest mod de a se juca liber le dezvoltă copiilor creativitatea și pot să ia propriile decizii. Învață să împartă, să lucreze în echipă și să se miște în ritmul lor.

Lasă tableta acasă

De marea jutor la drum lung, tableta sau alte dispozitive electronice nu-și au rostul la o plimbare în parc sau în drum spre grădiniță. Este important ca copiii să fie atenți la mediul înconjurător și să găsească lucruri de care se pot bucura în viața reală.

Tehnologia ar trebui interzisă și atunci când luăm masa în familie sau când mergem la restaurant. Am văzut destul de multe familii în restaurante care preferă să le dea copiilor tableta, cu desenele animate preferate, pentru ca ei să aibă parte de o masă mai liniștită. Copilul trebuie să învețe cum să se comporte la restaurant, cum să comande și să descopere ce îi place, nu să stea cu nasul în tabletă.

Copiii de 5-11 ani

Uitați-vă împreună la lucrurile ce i se par interesante

Dacă ai impresia că al tău copil învață lucruri rele cu ajutorul tehnologiei și media, cel mai bine ar fi să vă uitați împreună și să îi explici de ce un anumit lucru nu este ok.

Învață copii să se uite activ la filme, la seriale sau chiar la reclame:

  • Atrage-i atenția atunci când un personaj e interesat doar de cum arată; sunt și alte lucruri de care o persoană ar trebui să țină cont
  • Scoate în evidență o relație toxică și de ce nu este ok, fie ea și una de prietenie

Aceste lucruri îl vor face pe copil să aibă mai multă încredere în el și nu va crește crezând că este ceva neînregulă cu felul în care arată.

Limitează timpul petrecut în fața ecranelor

Uitatul la televizor și consumarea de content video trebuie limitat în continuare. Stabilirea regulilor îl vor ajuta pe copil să aibă o relație sănătoasă cu tehnologia și media.

 Cum poți face asta?

  • setează niște limite de comun acord cu copilul tău
  • stabilește locuri fără tehnologie în casă (dormitorul sau masa în familie)
  • stabilește la ce content are voie să se uite, potrivit vârstei și care să-i stimuleze imaginația

Dacă nu vrei ca copilul tău să se joace un joc anume sau nu vrei să se uite la un film/serial, explică-i clar de ce. Nu este suficient să-i spui că nu este bine pentru el sau că așa zici tu. Pregătește argumente solide, explică-i motivația ta și fii cât mai specific.

Nu face din timpul petrecut în fața ecranelor o recompensă

Tehnologia poate produce dependență, așa că nu e indicat să o oferi drept recompensă atunci când copilul face un lucru bun. La fel, nu-i interzice accesul la tabletă/telefon atunci când îl pedepsești. Poate fi tentant, însă acest lucru nu face altceva decât ca el să-și dorească și mai mult accesul la tehnologie. Cu cât tehnologia devine mai valoroasă pentru el, cu atât o va supraevalua și dorința de a fi mereu conectat va fi mai mare.

Încurajează și alte activități

Sunt multe moduri de a te distra, mai ales la această vârstă. Încurajează desenul, cititul cărților, activitățile în aer liber sau lucrul manual. Învață-l pe copil să fie cât mai curios și să aibă interese diverse. Și aici poți fi un exemplu pentru el: lasă-l să te vadă citind o carte, creând lucruri sau făcându-ți timp de hobby-urile tale.

Prezintă-i toate aceste lucruri ca o modalitate de a te distra, la fel de plină de satisfacții ca tehnologia. Nu le compara și nu le oferi ca o alternativă. Toate sunt la fel de importante într-o viață plină de echilibru.

Fii pregătit ca ei să desopere site-uri și content interzis minorilor

Chiar dacă nu caută în mod explicit unele lucruri, pot da foarte ușor de content care nu le este destinat. Vorbim aici de poze nud, videouri destul de explicite și chiar pornografie. Acum e momentul să fii deschis/ă și să le vorbești pe înțelesul lor.

Curiozitatea îi va îndemna de cele mai multe ori să caute pe Internet răspunsuri pe care tu te sfiești să i le dai. Cu cât vorbești liber cu ei, cu atât vor veni la tine cu întrebări despre lucruri pe care le-au văzut online sau le-au auzit de la prietenii lor.

Preadolescenți și adolescenți

Continuă cu limitarea accesului la tehnologie

Chiar dacă copiii au crescut și au deja propriile device-uri, unele reguli ar trebui păstrate. Tehnologia ar trebui interzisă în continuare la masa în familie, atât pentru adulți, cât și pentru copii. Acest lucru le va arăta că îți pasă și nu trebuie să concureze cu telefonul pentru a primi atenția ta.

Încurajează dreptul la confidențialitate

După vârsta de 13 ani, copiii pot avea un cont de Facebook, Instagram sau Tik Tok, cu toate că unii dintre ei au acces mult mai devreme. Puneți-vă de comun acord asupra conținutilui pe care copilul îl postează pe rețelele sociale și citiți cu atenție setarile de confidențialitate.

Ca regulă generală, nu ar trebui să posteze nimic din ce nu s-ar simți confortabil ca întreaga lume să citească. Nici măcar unchii sau bunicii.

Da cererilor de prietenie, nu spionatului

Dacă copilul tău are conturi pe rețelele spciale, specialiștii recomandă să-i adaugi la prieteni și să le monitorizezi paginile. Dar asta nu înseamnă ca trebui să le umbli în mesaje și să le citești. Acest lucru este acceptat doar dacă ai motive de îngrijorare. Ar trebui să ai încredere în copilul tău și să-l faci să se simtă că este un copil bun.

Spunele-le clar că distribuirea pozelor nud nu sunt o idee bună și explicați-le de ce

Mulți adolescenți cred că distribuirea unor astfel de poze este un mod de a clădi încredere, însă de cele mai multe ori are efectul advers. Fiica ta are incredere în iubitul ei și-i trimite poze, însă el, la rândul lui, are încredere într-un prieten apropiat și i le arată. Sau poate are încredere în el când spune că o să le șteargă, iar el le păstrează în telefon și cineva le vede din greșeală.

Acestea sunt modurile în care pozele ar putea fi văzute din „greșeală” de altcineva, însă există modalități în care pozele pot fi distribuite cu rea intenție. Și din moment ce pozele ajung online, pot distruge relații sau joburi viitoare.

Telefoanele, tabletele, televizorul și rețelele sociale sunt atât de captivante atât pentru cei mici, cât și pentru adulți. Tu cum gestionezi timpul petrecut de copiii tăi în fața ecranelor?

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse