Impresia lipsei de timp este o realitate cotidiană, cunoscută tuturor. Fie că vorbim despre copii, fie că vorbim despre părinți, un factor decisiv în eficientizarea activităților îl reprezintă o bună organizare. De aceea, în cele ce urmează am surprins câteva idei care ne vin în ajutor atunci când vorbim despre gestioarea timpului în cazul copiilor noștri:

 Dezvoltă-i sentimentul de organizare.

  • Ajută-ți copilul să stabilească care sunt sarcinile prioritare. De exemplu, dacă are multe teme îl poți întreba ce este mai important: să finalizeze temele la matematică pentru mâine sau să învețe poezia pentru vineri?
  • Arată-i copilului cum să stabilească o rutină. A avea o rutină zilnică bine stabilită îl poate ajuta pe copilul dumneavoastră să se organizeze, să-și amintească ce are de făcut, să dezvolte obiceiuri bune.
  • Explică-i copilului cum să grupeze anumite sarcini pentru a fi mai eficient. Spre exemplu, când își ia pijamalele din dulap, poate profita de ocazie pentru a-și alege hainele pentru ziua următoare.

Invață-l cum să-și gestioneze timpul

  • Dă-i exemplul comportamentului tău. Copilul învață urmărindu-te. Dacă depui efortul în a te organiza bine, el va avea tendința de a face la fel ca tine. Fă-ți timp pentru a-i explica modul de a face lucrurile și cum ai folosit strategii pentru o bună organizare. Apoi, lasă-l să facă lucrurile pe cont propriu și să-și găsească propria cale. Observă-l. Fii răbdător și nu te lăsa tentat de a face totul pentru el. Dacă are probleme, îl poți îndruma oferind idei pentru a îmbunătăți organizarea sau pentru a fi mai eficient.
  • Explică-i copilului că trebuie să învețe să spună nu, că nu poate accepta toate invitațiile de la prieteni sau să se angajeze în toate activitățile. Nu decide în locul lui, ci mai degrabă încurajează-l să facă alegeri. Ajută-l să acorde prioritate pe baza importanței și a intereselor. De exemplu, puteți întocmi împreună lista lucrurilor de făcut pe care, ulterior, le ordonați în ordinea importanței.
  • Invață-l să îndeplinească o sarcină înainte de a începe alta. Deoarece nu a integrat încă pe deplin noțiunea de timp și durată, va avea nevoie de ajutor pentru a persevera într-o sarcină specifică. Când își face temele, îl poți îndruma astfel încât să înceapă cu o problemă mai complexă de rezolvat, deoarece concentrarea lui va fi mai bună la început. De asemenea, poate alterna între exerciții mai dificile și exerciții ușoare. Acest lucru îl va ajuta să-și păstreze motivația.
  • Pentru a vă ajuta copilul să știe ce și când să facă, puteți pregăti un planificator vizual sau un calendar cu el. Poate desena poze, lipi autocolante sau scrie cuvinte în calendar pentru a-și aminti sarcinile care trebuie făcute în fiecare zi a săptămânii.
  • Copiii au uneori noțiunea de timp elastic. Puteți utiliza un temporizator mic pentru a planifica o anumită oră pentru o sarcină. De exemplu: „Te rog să-ți ordonezi camera timp de 15 minute. Apoi poți să te joci ”. Acest lucru îi va permite să evalueze mai bine timpul și să se concentreze asupra sarcinii sale, deoarece va ști că după 15 minute va avea timp liber pentru el însuși.

Invață-l să-și organizeze mediul

  • Pentru a vă ajuta copilul să se organizeze, puteți găsi un mic liant pentru munca sa școlară. Planificați rafturi sau sertare de birou pentru subiectele școlare și cărți. Cultivă-i obiceiul de a-și depozita mereu lucrurile în același loc.
  • Folosiți coșuri colorate pentru a depozita jucării și accesorii în dormitorul lui. Alege împreună cu el coduri de culoare pentru etichetele de pe cutii.
  • Faceți un calendar sau o listă de sarcini cu el pentru fiecare zi a săptămânii. Îl va ajuta să vadă munca pe care a făcut-o, nu doar toate sarcinile de realizat.
  • Ajutați-l pe copil să-și amenajeze o zonă de lucru propice concentrării. Într-adevăr, un copil poate fi ușor distras. Explicați-i copilului că ar trebui să oprească televizorul sau radioul atunci când își face temele. Nu-l lăsați să lucreze în bucătărie în mijlocul conversațiilor de familie.

În concluzie, timpul este o investiție prețioasă – tot ceea ce facem cu el sau modul în care îl petrecem are consecințe directe asupra calității vieții noastre. Beneficiile unei bune organizări pot fi vizibile încă din copilărie, pe măsură ce copiii învață să gestioneze în mod responsabil timpul. Nu este doar un capriciu din partea părinților, ci o abilitate care, odată dezvoltată, va avea ecou în viitor. 

This Post Has One Comment

  1. Gatu Elena

    Mulțumim de ajutor!!

Lasă un răspuns

Categorii principale

Navighează alegând un subiect de interes

Ultimele produse