Sentimentele noastre devin gânduri, gândurile devin cuvinte, cuvintele devin atitudini, iar atitudinile devin comportamentul nostru zilnic.
Ceea ce suntem. Cine suntem.
Ai luat vreodată în calcul faptul că un copil devine ceea ce îi spune părintele că este? Că toate calităţile, dar şi defectele mai mici sau mai mari, i le-ai format chiar tu sau că tot ceea ce nu ţi se pare ok la copilul tău, i-ai insuflat chiar tu? Că eşecurile, relaţiile disfuncţionale şi blocajele lui ţi se datorează?
Poate că nu. Dar ar trebui să te gândeşti serios la acest aspect. Pentru că un copil este la fel de uşor de modelat… precum o bucată de plastilină. În special până creşte şi poate înţelege cum să îşi schimbe tiparele, copilul are creierul extrem de uşor de modelat. Iar tu, ca părinte, ai datoria de a lucra cât mai armonios.
Cuvinte distructive pe care să nu i le spui niciodată copilului tău
Chiar dacă e firesc să îţi mai pierzi răbdarea, vorbele aparent simple precum ,,Nu mai pot! Nu poţi şi tu să înţelegi când îţi spun un lucru, m-am săturat să vorbesc cu pereţii’’ au un alt impact asupra copilului.
Pentru el nu sunt doar scurte răbufniri, pentru el sunt frustrări şi lungi serii de întrebări şi de ce-uri – care îi formează convingeri.
- Nu sunt destul de bun?
- Mama nu mă iubeşte?
- Oare am o problemă?
- Sunt incapabil?
- Alţi copii sunt mai buni?
- Sunt o povară?
Da, copilul face permanent astfel de analogii şi interpretări. Pentru că e mult prea mic să înţeleagă şi să discearnă un cuvânt spus la nervi de un cuvânt aruncat cu greutate.
Iar impactul pe care îl au cuvintele asupra copilului tău ar putea fi decisiv pentru viitorul său.
Din păcate, aceste credinţe rămân pe viaţă şi împiedică un copil – altfel perfect capabil – să se realizeze.
În acest caz, scopul principal al părinţilor rămâne acela de a diminua impactul negativ al cuvintelor asupra copilului.
De ce copilul tău devine ceea ce îi spui tu că este?
Vrem sau nu vrem să acceptăm, lucrurile aşa stau. Copilul tău devine ceea ce îi spui tu că este. Dacă limbajul comun pe care îl foloseşti în discuţiile cu cel mic este unul permanent dojenitor, atunci nu e de mirare că poţi ajunge să te lupţi cu propriul copil, să nu mai găsiţi o cale de comunicare şi să cedaţi amândoi.
- De ce nu poţi fi ca vecinul, ai văzut că el nu ţipă niciodată?
- De ce nu îţi place matematica? Alexandra e bună la matematică, tu ce faci cu pictura în viaţă?
- Nu poţi şi tu să înţelegi de prima dată ce îţi spun?
- De ce colega ta de bancă a luat notă mai bună decât tine?
- Mi-ai mâncat sufletul, nu ştiu ce să mai fac cu tine, nu poţi fi şi tu un copil normal!
Când îi spui copilului astfel de lucruri, îl pregăteşti pentru eşec, lipsa încrederii în sine, lipsa stimei de sine, inadaptabilitate, teamă şi sentimentul de inferioritate
El va deveni exact ceea ce i-ai spus tu, indirect, că este. Cuvintele au o forţă uluitoare, iar oamenii continuă să le folosească distructiv. Apoi continuă să se mire de efectele pe care cuvintele lor le au asupra copiilor.
Cu doar câteva cuvinte… poţi ajuta un om să atingă cea mai bună formă a lui sau îl poţi doborî până în punctul în care să nu mai ştie exact cine este cu adevărat. Imaginează-ţi cât de uşor poţi face asta cu un copil. De tine depinde dacă te vei bucura de un copil reuşit sau vei duce o luptă epuizantă pentru a ,,repara’’ un copil pe care chiar tu l-ai defectat.
Credinţele noastre ne creează realitatea
Cercetările au demonstrat faptul că reuşita ţine, în multe cazuri, de manipularea cerebrală şi nu neapărat de abilităţile deţinute. Mai exact, copilul căruia îi spui constant că este extraordinar, că poate face orice îşi propune şi că va reuşi… va fi un copil care va reuşi. Chiar dacă nu are toate calităţile necesare realizării unui anumit proiect.
La fel se va întâmpla şi cu copilul care nu e încurajat în realizarea planurilor şi visurilor sale. Deşi are toate datele necesare pentru succes, cuvintele părinţilor, precum:
- Nu tot ce zboară se mănâncă!
- Fii puţin mai realist.
- Nu avem cum, nu vom reuşi.
- Nu poţi face asta, eşti prea mic.
- Nu ai resursele necesare.
- Nu e de viitor, nimeni nu va fi interesat.
- Axează-te pe ceva mai „normal”, care se caută.
… îl vor conduce pe copil către renunţare şi eşec.
Ce simplu e să creştem copii reuşiţi, împliniţi şi fericiţi. Şi cât de greu ne e, uneori, să ne educăm noi înşine anumite obiceiuri, pentru a le putea insufla lor tot ce e mai bun.
5 lucruri pe care să i le spui copilului pentru a-l ajuta să reuşească şi 5 pe care să le eviţi
Dacă stăm să ne gândim atenţi, astfel de teorii nu sunt valabile doar pentru copii, ci şi pentru adulţi.
Indiferent de vârstă, avem nevoie de oameni care să creadă în noi. Şi atunci facem lucruri spectaculoase la care, deşi suntem oricum capabili să le facem, am putea fi tentaţi să renunțăm de teama că nu am reuşi.
Îţi propun 5 lucruri pe care să i le spui copilului tău pentru a-l ajuta să reuşească şi 5 pe care să le eviţi
1. Bravo!
2. Sigur vei reuşi!
3. Sunt sigură că poţi!
4. Am încredere în tine!
5. Sunt mândră de tine!
Dacă îţi vei creşte copilul, încă din primul an de viaţă, cu o astfel de atitudine, el va înţelege că poate încerca orice, că poate reuşi, iar dacă nu reuşeşte, va şti că eşti mândră de el şi că îl vei ajuta să devină şi mai bun.
Pentru noi par banale, sunt doar doar cuvinte, copilul uită repede. Da, poate uită repede cuvintele, dar impactul lor se înregistrează şi îi poate conduce deciziile şi viaţa.
Aşadar, îţi ofer şi 5 lucruri pe care să nu i le spui niciodată copilului tău
1. Sunt foarte dezamăgită de tine!
2. Nu mă aşteptam să îmi faci una ca asta!
3. Ţi-am spus că nu poţi!
4. Bagă-ţi minţile în cap!
5. Nu eşti în stare! (să înţelegi, să faci)
Păstrează echilibrul şi rămâneţi realişti. Nu îi spune copilului că va putea să aducă luna pe tavanul camerei lui, însă explică-i de ce şi găsiţi alternative.
Lumea copiilor e fascinantă, iar ţie, ca adult, îţi prinde bine puţin lucru cu imaginaţia.
Ce ar mai trebui să ştii
Dacă ai o imagine despre cum îţi doreşti să fie copilul tău, atunci poţi fi convinsă că acest lucru este posibil.
Iar totul pleacă de la tine.
Gândurile tale devin cuvinte, cuvintele îţi devin fapte, faptele devin atitudini… iar atitudinea pe care o ai faţă de copilul tău se transformă într-un comportament care i-ar putea schimba şi lui viaţa.
În bine sau în mai rău. Câtă vreme copilul încă este dependent de tine şi de ajutorul tău, fă tot ce poţi pentru a-l programa pentru succes.
Copilul tău chiar devine ceea ce îi spui tu că este! Tu ce îi spui copilului tău? Copilul tău poate fi un geniu! Află și de ce!